Konuta talep devam ediyor

25.10.2017 08:41

Konut satışları geçen yılın üzerinde devam ediyor. Geçen yıl eylülde 108 bin, bu eylülde 140 bin konut satıldı.

İstanbul’da eylülde satılan geçen yıl 17 bin, bu yıl 23 bin konut satıldı.

Yeni ve ikinci el satışlarında en hareketli il İstanbul. İstanbul’da eylülde satılan 23 bin konutun 13 bini yeni konut. Bir yılda İstanbul’da satılan 174 bin konutun 84 bini yeni konut.

Konut talebi gerilemiyor, artıyor. Geçen yılın ilk 9 ayında Türkiye genelinde 434 bin yeni konut, bu yıl 476 bin yeni konut satıldı. İstanbul’da geçen yıl ilk 9 ay 77 bin konut satılmışken, bu yıl 83 bin konut satıldı.

Yenileri yapılıyor

Konut yapımcılarının ilanlarına göre konut yapımı hızla devam ediyor. Son bir ayda İstanbul’da tanıtımı yapılan sadece 20 projenin 12.600 konut yapımını hedef aldığı ve sadece 20 projenin yatırım bedelinin 9 milyar TL olduğu belirtiliyor. Konut satışlarının % 45 dolayındaki kısmı kredili satış.

Konut satışlarında sadece satılan konut sayısına bakılıyor. Türkiye genelinde bu yılın 9 ayında satılan 1 milyonu aşan konutun bedeli yaklaşık 200-250 milyar TL. Aylık satışların bedeli yaklaşık 20 milyar TL olarak tahmin ediliyor. Bu para konut sektörüne yönelen birikimler.

İstanbul’daki yeni konut piyasasının yıllık toplam satış rakamı merak edilir. Geçen yıl İstanbul’da 110 bin yeni konut satıldı. Bu konutların satış toplamının yılda 30 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. Konutların % 45 dolayındaki kısmı kredili satış, konut yapımcısının kasasına hemen giremiyor.

Şu günlerde konut maliyetlerindeki artış tartışılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu bina inşaatı maliyet endeksi, temmuz-ağustos-eylül aylarını kapsayan döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre, % 17.1 arttı.

Malzemede artış % 18.7

Malzeme artışı % 18.7, işçilik artışı % 11.9 oranında. Bu ortalama artış oranı. Geçen temmuz-ağustos-eylül döneminin inşaat maliyetleri ile bu dönemin inşaat maliyetleri arasındaki yıllık maliyet artışı % 22.1 oranında.

Maliyet artışları demir çelik malzemesinde % 58.1, kaloriferde % 26.6, elektrikte % 25.4, sıhhi tesisatta % 23.9, ahşap malzemede % 23.9 oldu.

İnşaat maliyetlerindeki artış, döviz ve özellikle inşaat demiri fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor. İşçilik maliyeti de % 11.9 oranında arttı. Maliyetlerdeki artış konut fiyatlarını yükseltecek. Çok sayıda konut inşaatı var. Eski maliyetlerle üretilen çok sayıda da konut var.

Konut fiyat endeksi, son bir yılda konut fiyatlarındaki artışın sadece enflasyon dolayında olduğunu gösteriyor. Konut yapımcıları henüz maliyet artışlarını konut fiyatlarına yansıtmadı. Ama yıl başından sonra konut fiyatları artacak.