Kredi kartım sağ olsun

20.11.2017 08:45

Ay başında elde edilen gelir hane içerisine girer... Girer girmesine de bu gelirin bir kısmı kira, aidat ve çocukların eğitimi gibi giderlere ayrılırken önemli bir kısmı vardır ki o da insanın içini acıta acıta borca ayrılan kısmıdır. Bunlardan  önemli olanı ne mi? Cebimizde ya da cüzdanımızda fiziki anlamda ufacık yer kaplayan fakat gelir üzerindeki etkisi pek de öyle olmayan olmazsa olmazımız kredi kartlarımız ve borçları...

Son yıllarda özellikle kredi kartı kullanımı epey bir artış gösterdi. Örneğin, Bankalararası Kart Merkezi’nin yayınladığı rapora göre, 2014 yılında gerçekleşen işlem tutarı (Milyon TL) 464.995,07 iken 2016 yılında 588,486.11 hacmine ulaşmıştır. Bu artışın altında yatan en büyük nedenlerden biri altyapı yatırımlarındaki artıştır. Pos cihazı ve Otomatik Para Makinesi sayısındaki artış tüketimimizde kart kullanımını nasıl da kolaylaştırıyor.

Örneğin, telefonunuza kaydettiğiniz kredi kartı bilgilerinizle konforunuzu bozmadan çok daha kolay harcama yapabiliyorsunuz veya nakit paranız o anda olmasa dahi evinize istediğiniz bir ürünü sipariş edebiliyorsunuz. Pos cihazı artık satış yapan mekanların olmazsa olmazı... Kredi kartı sayısında görülen artış kredi kartı pazarının hızlı bir şekilde büyüdüğünü gösteriyor. Sizce de öyle değil mi? Her birimiz en az bir banka tarafından “şu şu avantajlarla adınıza kredi kartı düzenliyoruz.” diye aranmadık mı? Ya da bir gün kapınız çalınıyor onayınız bile olmadan adınıza düzenlenmiş kredi kartınız kapınızda! Taksitli alışveriş ise kredi kartını nasıl da sevdiriyor dimi? Peki ülkemizi milli gelir açısından benzer özelliklere sahip ülkelerle karşılaştırırsak durum nedir? Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yayınlamış olduğu bir çalışmadan çıkardığım sonuç; ülkemizde kredi kartı kullanımının daha yaygın olduğudur. Kişi başına düşen kart sayısı bu ülkelerde ortalama 1,4 iken ülkemizde 2,1 şeklindedir. Bunun en büyük nedenlerinden biri de eşler yada anneler, babalar tarafından çıkartılan ek kartlardır. Eee, bunun yanında  seviyoruz cüzdanımızda sıra sıraduran kredi kartı görüntüsünü. Bunu da unutmamak lazım tabii.

Peki bu kadar büyük hacme sahip olan kredi kartı borçları ne durumda? İşte burası sorun teşkil ediyor. Ülkemizde bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş kişi sayısı %5,09 oranında artış yaşadı. Büyük bir oran söz konusu. Bu noktada kendimizi sorgulamalıyız diye düşünüyorum. Bir ürünü alırken gereksinim şiddetini düşünmeden “Aman kredi kartım sağolsun önümüzdeki ay nasılsa ödeyeceğim.” fikrine kapılmaktan kaçının dostlarım. Satın alma gücünü unutmamak gerek. Kolayca çektirilen o kartın acısı sonradan kötü bir şekilde çıkabiliyor. Dikkatli şekilde ve iki kere düşünüp kullanmakta fayda var.