Kulüplerin transfer bilançosu…

07.07.2015 13:32

Transfer sezonu beklenildiği gibi hareketli geçiyor. Kulüplerimiz, yabancı sınırlaması da kalktıktan sonra Avrupa transfer piyasasında daha rahat hareket ediyorlar ve daha aktif olabiliyorlar. Bu çerçevede de Avrupa ile olan futbolcu alışverişinin bu yaz, önceki yazlara göre biraz daha artması gayet normal bir sonuç olacaktır. Mevcut durum, yerli oyuncu piyasasını da etkilemiş ve eski sezonlardaki gibi astronomik yerli oyuncu transfer bedellerinin konuşulmamasını sağlamıştır. Ancak bilinen bir geçek var ki; yeni transferlerle kadrolar güçlendi, transferlerin başarısını da sahada alınan sonuçlar ortaya koyar. Dolayısıyla transferlerin sportif başarı getirmesi kulüplerin mali tabloları açısından pozitif etkilerde bulunacaktır. Ancak, başarısız olan ve tekrar revizyona gitmek durumunda kalan kulüpler de mali açıdan sıkıntı yaşayacaklardır.

Beşiktaş şu ana kadar transfer sezonunu mali açıdan son derece karlı geçirdi. Transfermarkt’ın transfer verileri gösteriyor ki, Beşiktaş bu yaz transfer ettiği oyuncular için toplam 3,75 milyon Euro öderken, dışarıya sattığı oyunculardan ise 18 milyon Euro kazandı. Nette ise kulübün kasasına bu yaz 14,25 milyon Euro girdi. 2014 – 15 sezonunda ise giden ve gelen oyuncuların transfer bedelleri kapsamında kulübün kasasında 13,12 milyon Euro çıkmıştı.

Bu yaz Sırp futbolcu Dusko Tosic’i Gençlerbirliği’nden bedelsiz transfer eden Beşiktaş, Alman ekibi Hoffenheim’dan Andreas Beck’i de 1,75 milyon Euro karşılığında kadrosuna kattı. Oyuncu ile 3+1 yıllık sözleşme imzalanırken, garanti ücret ilk sezon için 1,3 milyon Euro, sonraki sezonlar için 1,4 milyon Euro olarak açıklandı. Giden oyuncular üzerinden ise kulüp önemli bir gelir elde etti. Senegalli oyuncu Demba Ba, 13 milyon Euro karşılığında Çin’in Shanghai Shenhua kulübüne transfer olurken, Atınç Nukan’ın Alman ekibi RB Leipzig’e transferinden de kulüp 5 milyon Euro gelir elde etti.

Fenerbahçe de kadrosunda çok önemli değişiklikler yaptı. Şu ana kadar alınan oyuncuların toplam bedeli 18,68 milyon Euro. Ayrılan oyuncuların ise tamamı bedelsiz ayrıldı. Yani kulübün kasasından 18,68 milyon Euro çıkmış oldu. 2014 – 15 sezonunda transfer bilançosu, kulübün dış transferde fazla aktif olmaması nedeniyle 5,75 milyon Euro artıda gerçekleşmişti. Sadece Diego Atletico Madrid’den bedelsiz alınırken, 5,75 milyon Euro gelirin tamamı Miroslav Stoch ve Salih Uçan’ın Al Ain ve Roma kulüplerinden gelen kira bedelleriydi.

Bu sezonun Fenerbahçe transferlerine bakacak olursak; geçen yıl Bursaspor forması giyen Şener Özbayraklı ile bonservisi Brezilya’nın Atletico Paranaense kulübünde olan Fernandao sırasıyla 1,63 milyon Euro ve 3,40 milyon Euro’ya mal olmuştur. Fransız kulübü Lille’den transfer edilen Danimarkalı defans oyuncusu Simon Kjaer için 7,65 milyon Euro ödenirken, Porto’dan kiralanan Brezilyalı kaleci Fabiano ve Senegalli defans oyuncusu Abdoulaye Ba için bedel ödenmedi. Son büyük transfer olan ve geçen yıl Sportig Lizbon kuılübünde forma giyen Portekizli Nani ise Manchester United’dan 6 milyon Euro karşılığında alındı. Kulüp, Brezilya’nın Sao Paulo kulübünde oynayan orta saha oyuncusu Josef de Souza’nın transferi için de görüşmelere başlandığını KAP’a bildirmiştir. Bu yaz takımdan ayrılan Egemen Korkmaz, Mert Günok, Dirk Kuyt, Pierre Webo, Beykan Şimşek, Bekir İrtegün, Emre Belözoğlu ve Selçuk Şahin ise kulübe herhangi bir gelir sağlamadı.

Galatasaray bu yaz henüz sadece iki transfer yapmıştır. Gelen ve giden oyunculardan elde edilen kazanç ise şimdilik 3,5 milyon Euro olarak görünmektedir. Bu yaz takımdan ayrılan Goran Pandev, Lucas Ontivero, Aydın Yılmaz, Gökhan Zan ve Sinan Bolat’tan hiç gelir elde etmeyen kulüp, önceki sezon İspanyol kulübü Malaga’da kiralık oynayan Nordin Amrabat’ı aynı kulübe 3,50 milyon Euro karşılığında sattı. Akhisar Belediyespor’dan Bilal Kısa’yı bedelsiz kadrosuna dahil eden Galatasaray, geçtiğimiz sezon Inter’de kiralık oynayan İngiliz kulübü Arsenal’in Alman futbolcusu Lukas Podolski’yi de 2,50 milyon Euro karşılığına transfer etti.

Geçen sezon aldığı oyunculara toplam 34,57 milyon Euro bedel ödeyen ve giden oyunculardan 12,59 milyon Euro gelir elde eden Trabzonspor, kasasından nette çıkardığı 21,98 milyon Euro ile transferlere en çok bedel ödeyen kulüp olmuştu. Şu ana kadar ise en sakin kulüp olarak dikkat çekiyorlar. Geçen sezon İspanyol kulübü Sevilla’da oynayan Kamerunlu Stephane M’Bia’yı bedelsiz kadrosuna katan kulüp, Özer Hurmacı’nın bonservisi için ise Kasımpaşa’ya 1,50 milyon Euro bedel ödedi.

Enver ERKAN

Araştırma Uzmanı