Küresel ılımlı hava devam ediyor

26.02.2018 11:42
Suriye konusunda pek çok asılsız haber akışlarının yarattığı baskılara ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişin devam etmesine rağmen Borsa BIST 100 endeksi 115000 seviyesinde tutundu ve haftanın ikinci yarısında yukarı yönlü momentum kazandı. Hisse senetleri piyasasında yabancı satışlarının da etkili olduğunu gördük. Yabancılar son iki haftada 1.2 milyar $ tutarında satış yaparken, bunun 508 milyon $’lık kısmı borsadaki satışlardan oluştu. Dolar dünyada değer kazanmaya başladı ve buna paralel olarak içeride de kur bir miktar yükseldi. Ancak bu dalgalanmalara rağmen Borsa endeksinde yukarı yönlü iştah ve momentumun devam ettiğini izliyoruz. 
 
Geçen haftanın en şanslı olayı ABD borsasının tepki yükselişinin beklenenden çok daha güçlü olmasıydı denilebilir. Toparlanmanın devam etmesi küresel risk algısını da pozitif etkiledi diyebiliriz. Bu durum Borsa endeksi için ABD kaynaklı bir baskının oluşmasını önledi. 
 
Suriye, ABD Borsaları ve Yabancıların Satışları Belirleyici Olacak 
 
Önümüzdeki hafta Suriye ile ilgili gelişmeler önemli olmaya devam edecek. Yine asılsız haber akışları oluşursa dalgalanmalar yaratabilir. Diğer yandan BM Güvenlik Konseyinin Suriye’deki ateşkes açıklaması ve İran rejiminin tavırları takip edilmesi gereken konular olabilir. İçeride gelecek hafta piyasaları etkileyecek önemli bir ekonomik veri bulunmuyor. Salı günü Ocak ayı dış ticaret açığı bekleniyor. Beklentiler 9 milyar$ gibi yüksek seviyelerde bulunuyor. Bu 2018 yılının ilk ayında yine yüksek bir cari açık olacak anlamına geliyor. Kur üzerinde baskı görebiliriz. Son olarak yabancıların satış eğiliminin devam edip etmeyeceği de endeks ve faiz üzerinde belirleyici olabilir. 
 
Borsa BIST100 Endeks
 
Endeksin 115000 seviyesi üzerinde tutunması önemli. Bu seviye hem kritik bir eşik seviyesi olması hem 50-günlük ortalamasının bulunması nedeni ile önemli. 117500 seviyesinin geçilmesi 118400 direncinin kapılarını açacak görünüyor. Teknik göstergeler toparlanma eğiliminde. Eğer uygun rüzgar oluşursa gelecek hafta 118400 direnci test dilebilir ve geçilebilir. Bu durumda 121500 zirve direncinin yeniden zorlanması için uygun bir görünüm oluşabilir. Buna karşın 117500 veya 118400 dirençlerini geçmekte başarısız olması durumunda kar satışları görebiliriz. 
 
ABD Endeksleri, Faizler ve Powell
 
ABD endeksleri 50-günlük ortalamalarına tepki yükselişi gerçekleştirmiş durumda. Bu teknik olarak kritik bir noktaya geldiklerini gösteriyor. Dow Jones endeksinin 25300 seviyesini geçmesi ve bu seviye üzerine yerleşmesi global algıların güçlenmesine neden olabilir. Buna karşın bunu başaramaması durumunda ise ABD tarafında yaşanacak satışları BIST100 endeksi üzerinde negatif bir hava yaratabilir. Bu nedenle ABD endekslerinin seyrini yakından izleyeceğiz. 
 
ABD tarafından 10-yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş önemli olacak. %3 sınırına yaklaşan tahvillerin devam etmesi hisse senedi piyasalarını bir noktadan sonra bozabilir. Ancak ABD endeksleri hangi faiz düzeyinden itibaren rahatsız olacak bunu göreceğiz. 
 
Bu noktada Salı günü Fed Başkanı Powell’ın konuşması yakından izlenecek. Tahvil faizlerindeki seyir ile ilgili yorumlarda bulunur mu bilinmez. Diğer yandan 2018 yılında kaç faiz artırımı olacağı şu anda piyasaların odaklandığı en önemli konu. Powell’dan bu konuda cesaret verici açıklamalar gelmesi durumunda dolardaki güçlenme ivme kazanabilir. Ancak Fed başkanının bu konuda açık bir mesaj vermesini beklemiyorum. 
 
Dolar Endeksi DXY yakından izlenecek
 
Dolar tarafında, ABD Dolarının küresel piyasalarda değer kazandığı bir haftayı geride bıraktık. Bu durum EURUSD paritesinden Altına kadar her enstrüman üzerinde etkili oldu. İçeride DolarTL kurunda da 3.81 seviyesine doğru bir yükselişe neden oldu. Ancak Dolar endeksindeki güçlenmenin halen aşırı düşüş sonrası ortalamalarına bir tepki olduğunu görmekteyiz. Dolar endeksi geçtiğimiz günlerde 3 yılın en düşük seviyesi 88.25 seviyesini görmüştü ve bu noktadan tepki göstermesi normal. 90 sınırına kadar gelen DXY endeksinin 91 seviyesini geçmesi küresel bir dolar baskısının başlamasına neden olabilir. Bu nedenle dolar endeksinin seyri önümüzdeki haftanın en önemli indikatörlerinden birisi olacak görünüyor. 
 
DolarTL Beklentiler
 
DolarTL kurunda ise 3.78 seviyesindeki 50 ve 22-günlük ortalamalarının üzerine yerleşme çabası görülüyor. Ancak göstergeler halen yönsüz ve kararsız bir seyrin olduğunu gösteriyor. Bu bakımdan ABD Dolarında küresel bir toparlanma olmadığı sürece USDTRY kurunu 3.73-3.83 aralığında yatay, yönsüz ve zayıf bir seyir içerisinde izlemeye devam edeceğiz. Ancak 3.73-3.74 bölgelerinin USDTL için çok güçlü bir alt sınır olduğunu bu seviyenin altına gerilemesinin artık zor göründüğünü belirtmekte gerek. Bunun için TL lehine yepyeni bir pozitif algının oluşması gerekiyor. Kısacası yeni bir hikaye. 
 
Bunlara ek olarak Çarşamba günü ABD büyüme verisi, Perşembe günü ABD kişisel gelir ve harcamalar verileri ABD Doları için öncelikli izleyeceğimiz veriler olacak. Bunların dışında önem derecesi yüksek verilerde var. Avrupa tarafında ise Çarşamba günü Euro bölgesi TÜFE verileri önemli olabilir. Ayrıca 4 Mart 2018 tarihinde İtalya’da genel seçimlerin yapılması bekleniyor. Cuma günü ise İngiltere Başbakanı May Brexit stratejisini açıklayabilir. Bu Sterlin için önemli olabilir.