Lig’in borsa şampiyonu da Beşiktaş!

16.05.2016 15:08
Beşiktaş, Süper Lig’in bitimine bir hafta kala şampiyonluğunu ilan ederken lig döneminin borsa şampiyonluğunu da kaptırmadı. Süper Lig’in başladığı 14 Ağustos 2015 tarihinden bugüne Beşiktaş hisseleri yüzde 143, Trabzonspor hisseleri yüzde 91 değer kazanırken, Fenerbahçe hisseleri yüzde 3.50, Galatasaray hisseleri ise yüzde 7.50 değer kaybetti.

Şike soruşturmasının ardından zorlu günler geçiren futbol kulüpleri borsada sert değer kayıplarına uğrayarak yatırımcısını üzmüştü. 2011 yılı Temmuz ayından bugüne spor endeksinde kayıp yaklaşık yüzde 34’ü bulurken en yüksek kayıp yüzde 80 ile Galatasaray’ın, en az kayıp ise, yüzde 35 ile Fenerbahçe’nin oldu. Şike soruşturmasından bugüne yaralarını sarmaya çalışan dört büyüklerin borsa performanslarına baktığımızda ise,  yılın başından bugüne Galatasaray’ın yüzde 25.50, Fenerbahçe’nin yaklaşık yüzde 2, Trabzonspor’un yüzde 101, Beşiktaş’ın yüzde 121 prim yaptığını görüyoruz.

Vodafone Arena’nın açılışı için 350 milyon liralık harcama gerçekleştiren kulüp bu gideri sağladığı 380 milyon liranın üzerindeki sponsorluk anlaşmalarıyla fazlasıyla finanse etmiş bulunuyor.  Tribünden sağlanan 50 milyon liranın üzerindeki gelirin kasasına girdiği kulübün bu yıl Süper Lig’in şampiyonu olacağı beklentisi fiyat olarak da borsa performansına yansımış görünüyor.

Şampiyonluk dönemlerindeki borsa performansını incelediğimizde, şampiyonluk beklentilerinin artmasıyla hisse fiyatlarında yukarı hareketlilik, şampiyonluğun kesinleşmesine ramak kala veya kesinleşmesi ile gelen kar satışları ile karşılaşmaktadır. 2007-2008 Süper Lig’inde Galatasaray’ın şampiyonluk beklentisi satın alınmış ve hisseler yüzde 150’ye yakın değer kazanmıştı. Şampiyonluğun açıklanmasının ardından ise, hisselerde yüzde 30 değer kaybı görülmüştü. 2008-2009 döneminde şampiyonluk kupasını kaldıran Beşiktaş’ın hisseleri ise, şampiyonluk öncesi yüzde 590 prim yapmış ancak sonrasında hisseler yüzde 75 değer kaybetmişti. 2010-2011 döneminde ise, Fenerbahçe hisseleri şampiyonluğun ilan edilmesinden önce yüzde 118’e yakın değer kazanırken, şampiyonluğun ardından 3 Temmuz’da şike soruşturmasının başladığı tarihe kadar yüzde 60’a yakın değer kaybetti. 2011 yılındaki şike soruşturması nedeniyle 2011-2013 dönemlerinde bu teori bozulsa da genel itibariyle şampiyonluk beklentilerinin önceden satın alınıp, beklentinin gerçekleşmesi ile hisselerde değer kayıpları gerçekleştiğini görüyoruz.

Genellikle şampiyon olan takımın hisseleri şampiyonluk beklentisini önceden fiyatlıyor. Geçtiğimiz yıl Galatasaray’ın hisseleri şampiyonluğu garantilemesi sonrası sert satışlar yaşamıştı. Beşiktaş hissesinde de benzer senaryo ile karşılaşmış bulunuyoruz. Stat açılışının ardından primlenen Beşiktaş hisselerinde değer kazancının şampiyonluğunu ilan etmesinin ardından beklentinin gerçekleşmesiyle yerini satışa bıraktığını görmekteyiz. Hisseler yeni güne yaklaşık yüzde 4.50’ye yakın değer kaybıyla başlasa da ileriye dönük beklentilerle kayıpların sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Şampiyonlukla birlikte UEFA Avrupa Ligi’ne giriş bileti kazanan kulübün, ligin tamamlanmasının ardından tatil sezonunun da sona ermesiyle hisselerinde yeniden yukarı yönlü ivmelenme görebiliriz.

AYSUN GÖKSU
DESTEL MENKUL DEĞERLER ANALİSTİ