MB’den faiz artışı gelebilir

18.08.2015 11:22

Erdem Başçı, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, Ağustos ayında para politikasında sadeleştirmeye gidileceğini belirtmişti. Bazı varlık  fiyatlarının hesaplanmasında  zorluk çıkaran çoklu faiz ortamının sadeleştirmesi bono ve tahvil fiyatlanmasında kolaylık sağlayacak. Merkez Bankası’nın hangi faizden  ne kadar fonlama yapacağı ise belli değil. Gecelik borç verme faiz oranı yüzde 10.75, bir haftalık borç verme faiz oranı yüzde 7.5. Bu toplantıda açıklanması beklenen yeni politika ile bundan sonraki süreçte bir tane politika faizi konuşacağız. Faiz koridoru bir süre daha temkinli duruş için devam ettirilebilir. Merkez Bankası tek faize geçerken oranı 75-100 baz puan yukarı çekerek örtülü faiz  artışı yapabilir.



Merkez Bankası faiz koridorunu daraltmaya başlayarak sadeleşme adımlarını atabilir. Bunu da koridorun üst bandını kademeli olarak indirip politika faizini artırarak gerçekleştirecek. Diğer bir seçenek ise üst bandın sabit kalıp politika faizinin artırılması olarak düşünülebilir.
Son yapılan değerlendirmelerde FED’in normalleşmeye Eylül ayında başlama ihtimalinin artması, Erdem Başçı’nın zamanlamasının önemini bir kat daha artıyor. Ağustos ayında politikanın açıklanıp bir hamle yapılmaması TL’nin istikrarı için geç kalınmış bir karar olabilir. FED’in faiz artışının Aralık ayında yapılması ihtimalini göz önüne aldığımızda, Eylül veya Ekim’de yapılacak sadeleştirme TL’nin kırılganlığını bir nebze de olsa azaltabilir.
 

 

TÜFE’nin hala yüksek olduğu, cari işlemler açığın yüksek olduğu ve Türk Lirası'nın kırılganlığının her geçen gün artığı ve rezervlerin  azaldığı ortamda sıkılaştırma konusunda bir ihtiyaç olduğu aşikar.


Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı