Merkez Bankası enflasyon bekleyişinde temkinli

26.04.2016 16:04

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) enflasyon tahminlerinde değişiklik yapmadı. Merkez Bankası’nın 2016 sene sonu enflasyon tahmini yüzde 7,5 olurken, 2017 enflasyon tahmini yüzde 6,0 olarak korundu. TCMB orta vadeli hedeflemesinde, enflasyonun 2018 sene sonunda yüzde 5’de dengeleneceğini öngörüyor.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın Türk ekonomisinin geçmiş tecrübelerine göre fiyat istikrarı için çaba gerektiği ve para politikasında sıkı duruşun gerekli görüldüğü sürece devam edeceğini ifade etmesi olumluydu. Raporda manşet enflasyonda işlenmemiş gıda kaynaklı düşüş yaşanırken, çekirdek enflasyonda gerilemenin istenen düzeyde olmayışı, likidite politikasında sıkı duruşun korunmasının ana sebebi olarak görülüyor. İşlenmemiş gıda fiyatları sene başından bu yana enflasyonu aşağı çekti ancak bu ürün grubu yüksek oynaklık içerdiğinden Merkez Bankası yılsonu yüzde 9 olan gıda enflasyon tahminini değiştirmedi. Bir başka önemli enflasyon bileşeni petrol fiyatlarında ise, ortalama yılsonu tahmini 40,00 Dolar’a yükseltildi. 

Merkez Bankası, küresel ekonomide iyileşmenin Türkiye ekonomisine yönelik olumsuzlukları sınırlandırmasını artı değer olarak görüyor. Ticari kredilerde ve tüketici kredilerinde 2016 ilk çeyrekte büyüme eğilimi önümüzdeki aylarda devam edebilir. Ekonomide istikrarlı ve ılımlı büyüme beklenirken yurt içi talebin yanında, net ihracatın büyümeye yeniden katkı sağlaması pozitif. Piyasaların merak ettiği sonuca gelince, Merkez Bankası enflasyonun seyrine bağlı olarak koşullar elverdiği sürece bandı daraltarak sadeleştirme konusunda adım atabilir. 

Dünya’da ve Türkiye’de ekonomik koşulların iyileşmesi, TCMB’nin sadeleştirme politikasını destekliyor. Ancak, Merkez Bankası’nın enflasyonda fiyatları yukarı çeken kalemler kontrol altına alınmadan harekete geçmekte istekli olmadığını anlıyoruz. Nisan ayı enflasyon rakamlarında gerçekleşme bu anlamda önemli olacaktır. Genel olarak TCMB’nin bakış açısı piyasalar tarafından olumlu karşılandı ve Merkez faiz indirimi konusunda aceleci olmayacak görüşü ile Türk Lirası değer kazanırken, USDTRY paritesi 2,83 seviyesine geriledi.  Türk Lirası pozitif havanın devamı ile ilk destek 2,8150, ardından 04 Nisan düşüğü 2,8050’yi gözlüyor olacağız.

ARZU TOKTAY
XTB MENKUL DEĞERLER/ ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ