Merkez sıkı duruşunu sürdürecek

03.04.2018 12:35
Mart ayı TÜFE verisi %0.99 artış ile beklentiler olan %0.90 seviyesinin üzerinde gerçekleşti. Bu veri ile birlikte yıllık TÜFE %10.26 seviyesinden %10.23 seviyesine geriledi. Bu gerilemede baz etkisinin etkisi bulunuyor. Çünkü geçen yıl mart ayı enflasyonu %1.02 seviyesinde oluşmuştu. 
 
Ayrıca son on üç yılın mart ayı ortalaması %0.68 seviyesinde oluşmuştu. Gelen veri son on üç yılın ortalamasının üzerinde bir veri. 
 
Çekirdek TÜFE ise %0.79’luk artış gösterdi. Manşet verinin altında kalmasına rağmen yine de güçlü bir veri olduğu söylenebilir. Çekirdek yıllık bazda ise %11.94’den %11.44 seviyesine geriledi. Çekirdek verideki gerilemede yine baz etkisinden bahsetmek mümkün.
 
TCMB’nin 2018 yılı enflasyon beklentileri orta noktası %7.9 seviyesinde bulunuyor. Şu anda bu hedeften oldukça uzağız. TCMB beklentilerinin üst noktası ise %9.3 seviyesinde ve üst noktanın da üzerinde bulunuyoruz. Enflasyon bu şekilde devam etmesi durumunda üst bandın çift haneli rakamlara revize edilmesi sürpriz olmayacak. 
 
Yılın başında geçen yılın yüksek baz etkisinin yardımıyla enflasyonun bu yılın ilk çeyreğinde %10 seviyesinin altına gerileyebileceğini bekliyorduk. Ancak bu baz avantajını kullanamamış görünüyoruz. Bunda etkili olan nedenin başında kur hareketleri gösterilebilir. Kur geçişkenliği enflasyon üzerinde etkili olmakta. Diğer yandan gıda ve meyve sebze fiyatlarındaki katı seyirlerde oldukça etkili. Ulaştırma fiyatlarındaki artışta yüksek kurların ve yakıt zamlarının etkisi bulunuyor. 
 
Nisan ayına zamlarla ve yükselen kur etkisi ile giriyoruz
 
Nisan ayına girerken fiyatı yönetilen elektrik doğalgaz gibi ürünlerde zamlarla birlikte giriyoruz. Yine mart ayından gelen bir kur artışı etkisi nisan ayında hissedilebilir. Gıda, ulaştırma gibi ürünlerde aynı seyirlerin devamı durumunda nisan ayı verisinin yine %1 çevresinde oluşması beklenebilir. Geçen yılın nisan verisi %1.31 seviyesinde oluşmuştu ve burda yine bir baz avantajımız bulunuyor. Bu seviyenin altında bir veri ile yıllık TÜFE yine %10 seviyesine doğru yakınsayabilir. Ancak bu düşüşler baz etkisi ile sağlanan düşüşler. Enflasyonda yapısal anlamda bir yumuşama görülmüyor. 
 
Diğer yandan son on üç yılın nisan ayı enflasyon ortalaması %1.03 seviyesinde gerçekleşmiş. Başka deyişle nisan ayları enflasyon açısından katı seyirler gösteren bir ay olarak öne çıkıyor. 
 
Merkez sıkı duruşunu sürdürecek ve hedefi yukarı revize edecek görünüyor
 
TCMB enflasyonun bu şekilde gitmesi durumunda 2018 yılı beklentilerini yukarı yönlü revize edebilir. Bu tablo altında sıkı duruş devam edecektir. 
 
Veri sonrasında TL üzerinde önemli bir hareketlilik gözlenmedi. Ancak veri USDTRY paritesinin 3.9450 üzerindeki inatçı seyrin sürmesine destek olacak nitelikte.