Merkez’den önemli adım

26.04.2017 15:04

Global piyasalardaki iyimserlik ve risk iştahında görülen artışın etkisiyle kur tarafındaki iyimserliği arkasına alan TCMB, piyasa beklentilerinin üzerinde bir hamle yaparak geç likitide penceresini 50 baz puan artırdı. Enflasyon dinamiklerini kontrol altına alabilmek ve ileride görülebilecek olası bir oynaklığa karşı savunma alanını genişletebilmek adına yüzde 11.75 olan GLP’nin 12.25’e çekilmesi mevcut şartlarda rasyonel bir karar olarak nitelendirilebilir. Haftalık repo ihale faiz oranı yüzde 8, gecelik borç verme oranı ise yüzde 9.25 olarak sabit bırakıldı.

Bir önceki basın açıklamasında enflasyonda iyileşme görülene dek, sıkı para politikasının korunacağına yönelik sinyaller veren TCMB’nin bu proaktif adımı, 15 Haziran toplantısına kadar para politikasında bir alan açarken, olası zorlu şartlara karşı efektif fonlama faizini yukarı çekebilecek bir adım olarak görülebilir. Ancak GLP’nin yukarı kaydırılması AOFM’nin hemen yukarı çekebilecek bir gelişme olmadığını, TCMB’nin fonlama kompozisyonuna bağlı olarak şekillenebileceğini belirtmekte fayda var. Bu karar ayrıca Nisan ve Mayıs aylarında enflasyonda daha da yukarı gelebilecek rakamlar beklendiğini de gösteriyor.

Karar metnine baktığımızda özellikle iç talepte bir miktar canlanma beklediklerini belirttiklerini görüyoruz. Bu daha önceki metinlere göre biraz daha iddialı bir tutum olarak değerlendirilebilir. İç talep konusundaki açıklamalarda daha önce ılımlı toparlanmadan bahsediliyordu.  Ayrıca Avrupa ekonomisinde görülen canlanmanın etkisi ihracat konusunda MB’nin büyüme konusunda beklentilerini cesaretlendirmeye devam ediyor. Enflasyondaki genel yüksek seyrin ise, gıda fiyatlarında görülen oynaklık ile kur geçişkenliğinin maliyet kanalı üzerine yarattığı baskıya bağlandığını görmeye devam ediyoruz.

Kur kanadında da ciddi bir iyileşme görülürken karar öncesi 3.59 seviyelerinden 3.56’lara doğru bir geri çekilme söz konusu oldu. Şubat aylarında görülen 3.5560 dibi geri çekilmelerde önemli bir teknik seviye olacak gibi görünüyor. Aşılması ile birlikte 3.5380 ve 3.50’lere doğru bir alan açılabilir. Ancak bu noktalarda kalıcılık sağlanabilir demek için henüz erken. Euro/TL’de 3.88’lere doğru hızlı bir geri çekilme söz konusu oldu. Sepet kur tarafında ise, 3.7250’lere kadar karar sonrası sarktı. Gösterge tahvil faizi bir miktar yukarı doğru hareket ederken, 10 yıllıklarda da  hafif geri çekilme söz konusu.

Trump’ın Vergi Düzenlemesine dair açıklamaları da gün içerisinde kritik öneme sahip olacak. Özellikle kurumlar vergisinin yüzde 15’lere kadar düşürüleceğine yönelik bir beklenti mevcut. Bu karar gün içi fiyatlama da Dolar’ın yönü adına da TCMB faiz kararı sonrası oldukça kritik bir gelişme olarak takip edilecek.

Stratejist
Gökhan Özkan