Merkez’den sürpriz faiz kararı

26.04.2017 14:42

TCMB bugün açıkladığı faiz oranı kararı ile piyasaları ters köşe yaptı diyebiliriz. Piyasalardaki genel kanı, faiz koridoru ve geç likidite penceresi faiz oranında herhangi bir değişim olmayacağı yönündeydi. Merkez, gecelik borç alma, gecelik borç verme ve politika faizinde değişime gitmezken, Ocak ayı başından bu yana aktif olarak kullandığı geç likidite penceresi faiz oranını 50 baz puan artırarak, yüzde 11.75’ten yüzde 12.25’e yükseltti.

Karar metninde daha çok enflasyon görünümü ve enflasyon beklentilerine vurgu yapıldığını görüyoruz. Son aylarda maliyet yönlü ve gıda fiyatlarından kaynaklı olarak enflasyonun hızlı bir yükseliş gösterdiği, yakın dönemde küresel risk iştahında gözlenen artış ile maliyet kaynaklı baskılarda rahatlama olsa da, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışlarına dair risk teşkil ettiği ifade edildi. Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirmesine karar vermiş ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini duyurdu.

Son olarak Mart ayı enflasyon rakamları yıllık bazda yüzde 11.29 seviyesine yükselmişti. Özellikle Nisan ve Mayıs aylarında kurun gecikmeli etkisini maliyet kanalı vasıtasıyla daha çok hissedeceğimiz ve yıllık bazda enflasyonun yüzde 13’lere yakın seyredeceği öngörülüyor. TCMB bugün almış olduğu karar ile hem enflasyon beklentilerini sınırlamış hem de Haziran ayındaki toplantıya kadar oluşabilecek olağanüstü durumlarda ilave sıkılaştırma için kendine alan açmış oldu. Fonlama kompozisyonunun son durumuna baktığımızda, üst banttan ve GLP’den oluşan ortalama fonlama maliyetinin yüzde 11.50’ye kadar ulaştığını görüyoruz. Yüzde 11.75 olan GLP faiz oranın yüzde 12.25’e çekilmesi, ortalama fonlama maliyetinin ihtiyaç duyulduğunda yüzde 12.25’e yakınsayacağı anlamına geliyor. 50 baz puanlık artırıma karşılık, reel faiz tarafında önümüzdeki aylarda da benzer tabloyla karşılaşabiliriz. Zira ortalama fonlama maliyeti enflasyondan birkaç puan yukarıda seyrederken, Nisan ve Mayıs aylarında enflasyonun yüzde 13’e yakın seyredeceği beklentisi ile reel faizin yine negatif veya sıfırın bir miktar üzerinde seyretmesi olası gözüküyor. Teknik açıdan piyasadaki beklentinin aksine, Merkez Bankası’nın yapılması gereken yönünde bir aksiyon aldığını söyleyebiliriz. Fakat özellikle hükümet kanadından gelen düşük faiz baskısı ve fırsatını bulduğu anda Merkez’in faizlerde aşağı yönlü bir aksiyon alacağı yönündeki beklenti, piyasaların Merkez beklentilerini de saptırdı diyebiliriz.

Zülküf Aydemir
IşıkFX Araştırma Uzmanı