Merkez’in Oyuna Müdahalesi Yetersiz

14.08.2015 11:25

Yeni bir seçim dönemine hazırlanmaya başlıyoruz. Kurda yeni zirveler test ederken endekste tepki alımları görüyoruz. Bu dönemde yükselişlere aldanmamak gerekiyor. TL’nin maçın hakimiyeti tamamen kaybettiğini görüyoruz. Doların sağlı sollu atakları devam ederken, Merke z Bankası oyuna müdahale ederek döviz depo faizlerini düşürdü. Sepette 3 TL görülmesi ile taktiksel müdahale yapan MB döviz depo faiz oranını yüzde 3'ten yüzde 2.75'e çekti. Merkez zorunlu karşılıkları, rezerv opsiyonlarını ve serbest hesapların gecelik faizini ise yüzde 0.21'den yüzde 0.23'e çıkardı. Merkez Bankası son dönemde piyasada dolar likiditesini artırmak için bu taktiği uyguluyor.

Diğer ilgi çekici gelişme ise tribünden geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı Cemil Ertem’in Kurda 3 TL seviyesinin “rekabetçi” olduğu şeklindeki yorumları oldukça zarar verici. Güney Doğu'daki şiddetin artması ve IŞİD'e karşı yürütülen operasyonlarla beraber maça geride başlayan TL’nin oyunu çevirmesi oldukça zordu. Erken seçimin ihtimalinin neredeyse kesin olması ile Türk varlıklarından çıkış devam edebilir.

Yıl sonu enflasyon tahmini açıklanacak

Bugün 14:30’da yıl sonu TÜFE tahmini açıklancak. Bir önceki dönemde yüzde 7.71 olarak açıklanmıştı. Yaz aylarında gıda fiyatlarındaki düzeltmenin devam etmesi ile gerileyen enflasyon için en büyük risk döviz kuru olarak karşımıza çıkıyor. Yıl sonuna kadar kur tarafında görülecek yükseliş ile enflasyonda yukarı yönlü baskı artabilir.

Boğalar maça ortak olmak istiyor



Endeks dün yaşanan sert düşüş sonrası tepki alımlarıyla toparlanmaya çalıyor. Endekste yükseliş satış fırsatı olmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Boğaların ataklarını sıklaştırması ile 77 bin 500 direncinin üzerinde 78 bin 300 takip edilebilir.Endekste 75 bin 200 hedef olmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde bu seviyenin kırılması ile 72 bin trend desteğine doğru düşüş görebiliriz.

USDTRY



Kurda 2.8450 seviyesi görüldükten sonra Merkez Bankası’nın müdahalesi sonrası 2.8280 seviyesini test eden kur için düşüşler alım fırsatı olmaya devam ediyor. 2.84 seviyesinin üzerinde gün içinde 2.85 görebiliriz. Orta vadede ise 2.95 hedef olmaya devam ediyor. Geri çekilmelerde 2.8280 seviyesinin altında 2.8050-2.7850 aralığına görülebilecek geri çekilme alım fırsatı yaratabilir.

Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı