Moody’s not indirebilir

06.08.2015 14:54

Moody’s Cuma günü yılın ikinci not değerlendirmesini açıklayacak. 10 Nisan’da değerlendirmeyi pas geçen kurum, kredi notumuzu en düşük yatırım yapılabilir seviye olan Baa3 seviyesinde sabit tutmuş, görünümümüzü ise negatif olarak teyit etmişti.

Seçim sonrası açıklamalar

Moody’s seçim sonrası siyasi belirsizliğin TL’deki kırılganlığı artıracağını ve ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceğini belirtmişti. Koalisyon belirsizliği veya azınlık hükümeti seçenekleri, erken seçim risklerinin yanında son dönemde ortaya çıkan jeopolitik risklerin Moddy’s  tarafından en çok dikkat edilen noktalar olduğunu düşünüyorum.

Haziran ayında Türkiye ile ilgili yayınlanan Moody’s raporunda, kamu borcu ve borçlanma ihtiyacının aynı nota sahip diğer ülkelere göre çok daha iyi durumda olması notun aynı şekilde bırakılmasının en önemli nedenlerindendi. Ancak yukarı bahsettiğimiz belirsizliklerin devamı, hükümet kurulamaması ve ekonomi reformlarının gecikmesi kredi notuna ilişkin riskleri her geçen gün artırmaya devam edecek.

TL’nin kırılganlığı diğer gelişmekte olan ülkelere göre son dönemde oldukça artmış durumda. Büyümede görülen yavaşlama ise diğer olumsuz nokta. Yüksek borç stoku ve özel sektörün kur uyumsuzlukları da ekonomi için ciddi risk taşıyor. Banka tarafında ise döviz borçları ön plana çıkarken,  ticari kredilerin üçte birinin döviz cinsi olması TL'deki volatiliteyi artıyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüş ile cari açıkta görülen toparlanmanın kalıcı olması zor görünüyor. Ayrıca doğrudan uluslararası yatırımların düşük kalmasının da cari açığın finansmanına ilişkin riskleri artırıyor.



Sonuç olarak eğer terör olayları devam ederse, hükümet kurulmazsa, FED faiz artışı ile kurda daha yüksek seviyeler ile özel sektör borç ödeyememe sorunu ile karşı karşıya kalırsa bir not indirimi kaçınılmaz olur. Piyasa beklentisi bu ayın pas geçileceği yönünde.  Moody’s Cuma günü uyarıp 4 Aralık’ta aksiyon alabilir. Yada Cuma günü  baz senaryo olan erken seçim ve riskleri göz önünde bulundurup şimdiden not indirimine gidebilir. Her ne kadar düşük olarak görülse de böyle bir indirim ihtimalinin gözden kaçırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Moody’s’in not indirmesi durumunda  artık sadece bir kurum tarafından yatırım yapılabilir seviyede olacağız. Bu durum en az iki kurumdan yatırım yapabilir not almış olma kriterine sahip bir çok yabancı fonun Türkiye'deki yatırımlarını azaltabileceği anlamına geliyor.

50 günlük ortalamanın 200 günlüğü aşağı kestiği 82 binlerde 75 binlere düşüş olacağına ilişkin beklentimi paylaşmıştım. Görünümde bir bozulma bulunmuyor. 80 bin seviyesinin altında kaldığımız sürece düşüş devam edeceğini düşünüyorum. Önümüzdeki hedefler ise 75 bin 200 ve 72 bin. 72 bin bölgesi 2008 yılından bu yana görülen yükseliş trendinin desteği. Bu bakımdan bu bölgeden kısa vadeli alışlar denenebilir.Belirsizlik ve riskler ortadan kalmamadığı sürece endekste 80 bin seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanmasını beklemiyorum.




Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı