Muhteşem haziran geldi!

03.06.2016 17:09

Bu ayın yatırımcılar açısından önemi aşırı büyük olacak gibi görünüyor. 2 Haziran’da ECB faiz kararlarında ve varlık alımlarında bir değişikliğe gitmedi. Bu karar piyasalar tarafından beklenen bir karardı. Ancak bir önceki toplantıda bahsettiği şirket tahvil alımlarına 8 Haziran itibariyle başlayacağını duyurdu. Bu gelen bilgi de ilk etapta Dax endeksine pozitif kura ise negatif olarak yansıdığını gördük.

ECB FAİZ KARARINDA BİR DEĞİŞİKLİĞE GİTMEDİ

ECB’nin verdiği karar şu an için gayet mantıklı duruyor. Çünkü özellikle Almanya parlementosu  tarafından yüzde yüz olmasa da Draghi’ye alınmış bir cephe olduğu görülüyor. Uzun zamandır da konuları netleştiremiyorlar. Ve uzun zamandır dikkat çeken kısım ise FED tarafının yaptığı sözlü yönlendirmelere ECB’nin de artık eşlik etmesi oldu. Ancak şu ana kadar bir süreklilik teşkil etmedi. Bir de durumun içerisinde Brexit olduğu için temkinli davranışı piyasalar tarafından mantıklı karşılanıyor. Şirket tahvilinin alınmaya başlaması piyasalara bir miktar hareket kazandıracaktır. Ancak istediği hacmi yaratabilir mi, ne kadar süre ile piyasaları bu şekilde  destekleyecek ya da yeterli olacak, gözlemleyeceğiz...

FED FAİZLERİ DEĞİŞTİREBİLECEK Mİ?

FED Kısmına bakacak olursak bu ayın 14-15’inde yapılacak bir FOMC toplantısı var. Genel üyeler faiz artışına sıcak baksa da gelen verilere göre değerlendireceği ve verilen her kararda Janet Yellen’in arkasında olduklarını belirtiyorlar. Dolar da gücünü buradan alıyor. Bir birlik düşünün ve cidden birlik içerisinde kararlarını alıyorlar. Fakat burada da FED ne zaman faiz artırsa dolar tarafında belirli bir süre sonunda değer kayıpları başlıyor.

TARİHTE İNCELENEBİLİR… FED BİR FAİZ KARARI ALABİLECEK Mİ?

Genel anlamda merkez bankaları arasında baktığımda bu işi en iyi yapan benim için FED olarak görünüyor. Fakat uzun zamandır özellikle tarımdışı istihdam verisi beklentilerin çok üzerinde gelmesine rağmen piyasada 3-4 sene öncesi gibi bir hareketlenme yaratamıyordu. Ve genel yaptıkları beklentiyi düşük tutup, üzerinde açıkladıkları bir veri ile dolar tarafını desteklemek oldu. Fakat bir önceki veriye baktığımızda beklentilerin çok altında bir Tarımdışı istihdam açıklandı. Artan petrol fiyatlarını da dikkate alırsak ki sene başından beri %80 civarında bir artış oldu bu da ABD tarafında ekonomide bir etki bırakacaktır. Enflasyon hedefini tutturma çabası ABD’nin en önemli sınavı olarak görünüyor. Hepsini bir araya topladığımızda Haziran ayında bir faiz artışını ben beklemiyorum ve Eylül’e kadar piyasaları oyalayacaklarını düşünüyorum. Çünkü belirttiğim gibi beklenti her zaman doları güçlü tutacaktır. Faiz artışını yaptıklarında da piyasalar daha fazlasını istediği için doları baskılamaya devam edecektir.

EN ÖNEMLİSİ BREXIT!

Yapılan anket sonuçları şu an için ortada görünse de olabilecek bir çıkış ihtimali için İngiltere Merkez Bankası ve ECB'nin İngiltere'nin AB'den çıkışı halinde likidite garantisi ve kur konusunda anlaşma imzalayacakları belirtiliyor. Bu biraz piyasalardaki ateşi söndürse de aklıma isviçre frangında euro cinsinden alt çıpanın kaldırılması ile büyük firmalar aşırı zararlar yazmış ve aslına baktığımızda ekonomilere etkileri çok fazla olmuştu.

BİRLİKTEN ÇIKILMASI DURUMUNDA BUNA BENZER BİR HAREKETLE KARŞILAŞABİLİRMİYİZ?

Birlik bir ekonomiden ayrılmalar benzer durumları aslında ortaya çıkartabilir. Biraz felaket tellallığı gibi olacak ama piyasalar nasıl algılayacak ve fiyatlayacak büyük bir soru işareti olarak karşımıza çıkıyor.

Euro bölgesi her ne kadar bütün ihtimallere kendini hazırladığını söylese piyasaların büyük oyuncuları bu durumu nasıl değerlendirecek göreceğiz. İlk etapta evet bir baskı yaratacak ancak uzun vadeli ne olacak kimsenin net konuşması kolay değil. Fakat İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney’in büyüme ve enflasyon hedeflerinde birliğin daha üzerinde olabileceklerini belirtmişti. Genel mantıkta hiç bir oyuncu takımdan daha büyük olamaz ancak yerine getirilmesi gereken yükümlülükler ekstra bazı ülkelerin yüklerine ortak olmak son zamanlarda özellikle Almanya ve İngiltere tarafına aşırı yük olmakta. Fakat İngiltere’nin durumu bir miktar daha farklı çünkü hala kendi para birimini kullanmakta olsa da birliğin gücünü de kendi para biriminde hissetmektedir. Hatta Carney yaptığı bir konuşmada şuandaki kurda olan düşüşün neredeyse %20 lik kısmının bu referanduma bağlı olduğunu belirtmişti. Daha önce de belirttiğim gibi olası bir şekilde birlikten İngiltere çıkar ise arkasından hemen kaçacak ikinci ülke de Almanya olacaktır.

BARIŞ GÜVENÇ
INVESTAZ TÜREV PİYASALAR UZMANI