OPEC petrol üretimini yeniden kısmaya hazırlanıyor

15.05.2017 13:59
Brent ve ham Petrol fiyatı OPEC’in25 Mayıs günü gerçekleştireceği olağan toplantı öncesinde hareketliliğini sürdürüyor. Petrol fiyatlarının son üç yılda hızlı bir düşüş yaşaması sonrası geliri petrole bağlı olan ülkelerin ekonomilerinde önemli yavaşlamalar yaşandı. Ekonomilerde yaşanan yavaşlamalar ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere bir çok ülkenin düşük fiyatlardan zarar görmesi sonrası, OPEC ve OPEC dışı birkaç ülkenin işbirliğiyle 2016 yılının Kasım ayında 6 ay süreyle üretim kesintisi gerçekleşmişti.

Anlaşmanın süresinin dolmasına az bir zaman kala OPEC ülkeleri yeniden üretimi kesmek için diyaloglarına devam ediyor. Üretim kesintisinde belirleyici söz sahibi olan Rusya ve Arabistan’ın üretim kesintisinin uzatılabileceğine yönelik söylemler petrol fiyatlarının hızlı yükselmesinde etkili oldu. Rusya, petrol üretimde yaşanın kısıntının 2018 yılının Mart ayına kadar olabileceğini ifade etti. Bu ifadeler sonrası Brent petrolü yaklaşık % 2 değer kazanarak 52 dolar seviyesine yaklaştı.

PETROL FİYATLARI MERKEZ BANKASININ YAKIN TAKİBİNDE

Petrol fiyatlarında yaşanacak hareketler Türkiye’nin de içinde yer aldığı enerji ithal eden ülkeleri yakından ilgilendiriyor. OPEC’in üretim kesintisine devam etmesi petrol arzında yaşanan fazlalığın azalmasına neden olarak fiyatların yükseliş sürecini hızlandırabilir. Böyle bir senaryo Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) petrol fiyatı enflasyon tahminini güncellemesine neden olabilir.

Aynı zamanda cari açığın miktarı bakımından da önem arz ediyor. Muhtemelen OPEC ve OPEC dışı ülkelerinin petrol arzında gerçekleştiren kesinti devam edecek gibi görünüyor. Ancak, bunun fiyatlara ne kadar yansıyacağı ve rekor seviyelerde yer alan petrol stoklarının ne kadar azalacağı önemli olacaktır. Teknik görüntüye baktığımızda üretim kesintisinin uzatılması sonrası yukarı yönlü hareketlerde 60 Dolar psikolojik seviyesi gündeme gelebilir. Bu seviyenin geçilmesi halinde petrol fiyatlarında yeni bir yükselen trendin yaşandığını görebiliriz.

Kutay Gözgör
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ