Panel ve türbin fabrikaları yolda

27.02.2018 08:41
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bin megavatlık Karapınar güneş enerjisi santrali ve 500 megavat kapasiteli entegre panel üretim fabrikası ve Ar-Ge tesisi kurulumu için açtığı ihaleyi Kalyon Holding ve Güney Koreli Hanwha Q-Cells ortak girişimi kazandı.
 
Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projesi kapsamında hayata geçirilecek olan santral yılda 1.7 milyar kilovat saat elektrik üretimini gerçekleştirebilecek. Üretilen elektrik ise 6.99 sent sabit fiyatla 15 yıl boyunca devlete satılacak.
 
Konya’daki santralin tamamlanması için 36 aylık bir süre öngörülüyor.
 
Proje kapsamında kurulacak 300 milyon dolar yatırım maliyeti bulunan Türkiye’nin ilk entegre yerli güneş paneli üretim fabrikası ile Ar-Ge tesisinin bu günlerde temelinin atılması bekleniyor.
 
Entegre üretim tesisi ingot/wafer fabrikası, güneş hücresi üretim fabrikası ve panel üretim fabrikası olmak üzere üç fabrikadan oluşacak.
 
Projenin Koreli ortağı Hanwha Q-Cells firmasının teknoloji transferiyle gerçekleştireceği yatırımın kapasitesi ilk etapta 500 megavat olacak, ileride 1000 megavata kadar kapasite artırımı yapılabilecek.
 
Yerlilik oranı artacak
 
Toplam bin kişiye yakın mühendis ve teknisyenin çalışacağı fabrikayla birlikte, yüzde 80’i Türk mühendislerden oluşacak en az 100 araştırmacı mühendisin çalışacağı bir de Ar-Ge tesisinin faaliyete geçmesi, panel üretiminin 2018 sonunda başlaması hedef alınmış durumda.
 
Ortak girişim grubu, ihalede kilovatsaat başına 6.99 dolar/sent ile en iyi teklifi vermişti.
 
Panel üretiminde yerlilik oranının ilk yıl yüzde 60, ikinci yıldan itibaren yüzde 70 olması planlanıyor.
 
YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) projesi kapsamında Türkiye’nin 5 ayrı bölgesinde toplamda 1000 MW (megavat) rüzgâr enerjisi kapasitesi kurulması için yapılacak ihaleyi, Siemens, Türkerler ve Kalyon iş birliği grubu ortaklığı kazandı. (Türkiye’nin rüzgâr kurulu gücü Temmuz 2017 itibarıyla 6500 MW).
 
Ortaklık rüzgâr türbini için Türkiye’de 100 milyon dolar yatırımla bir fabrika kuracak, bunu bir Ar-Ge merkeziyle destekleyecek. Üretilecek türbinlerin yüzde 65 oranında Türkiye’de imal edilmesi gerekiyor.
 
Fabrikada her biri en az 2.3 megavat gücünde olmak üzere, 300 ila 450 yerli rüzgâr türbini üretilecek.
 
Ar-Ge faaliyetleri
 
Ortaklık, kanat, jeneratör tasarımı, malzeme teknolojileri ve üretim teknikleri, yazılım ve yenilikçi dişli kutusu alanlarından en az üçünde toplam 5 alanda 10 yıl boyunca Ar-Ge çalışması yapacak. Ar-Ge çalışmaları için her yıl 5 milyon dolarlık bütçe ayrılacak. Yüzde 80’i yerli mühendislerden oluşan 50 teknik personelle Ar-Ge faaliyetleri yürütülecek.
 
Fabrikanın kurulum süresi 21 ay olarak belirlenirken, projenin lisans süresi 30 yıl olarak belirlendi.
 
Proje kapsamında kurulacak santrallerde her yıl asgari 3 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek.
 
Yarışmada, ihaleyi kazanan ortaklık rüzgârdan üretilen elektriğin kilovatsaatini 3.48 dolar/sentten satmayı kabul etti. (Kömürden üretilen elektriğin fiyatı 6.04 (Çayırhan Termik Santrali) sent. Nükleerden üretilenin 12.35 (Mersin-Akkuyu) sent.