Petrolde makas daralıyor…

17.05.2016 14:51
2014 yılı içerisinde 114$ seviyesinden işlem gören Brent petrolün varil fiyatı, özellikle 2015 yılı içerisinde artan arz miktarı ve küresel petrol talebinin buna eşlik edememesi ve aynı zamanda OPEC’in üretime devam kararı almasının etkisiyle bu yılın başında 27$ seviyesine kadar geriledi. Ancak 4 ay gibi bir sürede petrolün varil fiyatı yüzde 83 yükselişle 50$ sınırına dayandı. Nasıl ki petrolün varil fiyatı 114$’dan 27$ ’a gelirken arz-talep dengesini konuştuysak son yükselişte de bu konuyu ele almak gerekecektir.

2015 yılı OPEC ve OPEC dışı petrol üretim miktarı günlük olarak 95.77 milyon varil iken bu süreçte günlük tüketim miktarı ise 93.81 milyon varil düzeyindeydi. Yani arada günlük 1.96 milyon varillik bir arz fazlası söz konusuydu ve bu da petrol fiyatına olumsuz bir şekilde yansıdı. Bu yıla baktığımızda düşük petrol fiyatları nedeniyle petrol kuyu sayılarında ciddi bir azalma söz konusu. Açıklanan son veriye göre 2016 yılı başında 698 olan kuyu sayılarının Mayıs ayı ortası itibariyle 292 azalarak 406’ya gerilediğini görmekteyiz. Kuyu sayılarında yaşanan bu azalış üretim miktarındaki artış hızını da azaltmaktadır. Diğer yandan Ortadoğu’da yaşanan istikrarsızlık da yine petrol üretimi konusunda beklentileri törpülemektedir.

2016 yılına baktığımızda OPEC ve OPEC dışı olmak üzere günlük petrol üretim miktarının 96.23 milyon varil olduğunu, günlük tüketim miktarının ise 95.25 milyon varil olduğunu görmekteyiz. Bu da bize günlük arz fazlasının 0.98 milyon varile kadar gerilediğini göstermektedir. Genel anlamda önümüzdeki süreç için hem arz hem de talepte artış beklenirken, üretimdeki artış hızının talepteki artış hızından daha yavaş olması beklentileri neticesinde 2017 yılı için arz fazlasının 0.28 milyon varile kadar düşmesi beklenmektedir. Bu durum önümüzdeki süreçte petrolde bu yıl başında görülen sert düşüşlerin yaşanma ihtimalini zayıflatmaktadır.
 

                                        


Kaynak: EIA, ALB Araştırma
 
 


 
                                                                                                                                                                                  
RIDVAN BAŞTÜRK
ARAŞTIRMA UZMANI