Piyasa da AKP’ye güvenoyu verdi

03.11.2015 08:51

Seçimde oy kullananla-rın yüzde 50’si AKP’ye güvenoyu verdi. Seçmen oy verirken AKP’nin geçmişte yaptıklarını değerlendirdi. Gelecekte iyi şeyler yapacağına inanarak oyunu kullandı.

Piyasa da seçim sonuçlarına dayalı olarak “güven” tazeledi.

Türkiye ekonomisinde bir günde önemli değişiklik olmadı. Bir günde döviz giriş ve çıkışı değişmedi. Şirketlerin durumunda farklılık yok. Ama pazartesi sabahı dolar fiyatı ucuzladı, borsa yükselişe geçti, faiz az da olsa geriledi.

Bu üç konudaki değişim, “piyasa”nın AKP iktidarına güveninin göstergesidir.

Cuma günü kapanışta 2.91 TL dolayında olan dolar fiyatı pazartesi sabahı 2.77 TL’ye kadar indi. Euro 3.10 TL, faiz 9.75 oldu.

Bunlar piyasanın ilk tepkisidir.

Güven çok önemli
Önemli olan sadece piyasanın değil,  ekonominin tüm oyuncularının, halkın güveninin artmasıdır.

Güven artışı, insanların yarınları hakkında iyimser olmaları demektir. İnsanlar yarınları hakkında iyimser olurlarsa tüketici imkânı ölçüsünde daha fazla harcar, yatırımcı daha fazla yatırım, üretici daha fazla üretim yapar. İşveren işçisini çıkarmaz, yeni işçi alır. Ekonominin çarkının dönüş hızı artar.

Bu iyimser havanın devam etmesi gerekir.

Hükümetin bir an önce kurulması, hükümette halkın güveneceği isimlerin yer alması, hükümet programı ve hükümetin en kısa sürede icraata başlaması önem taşıyor.

AKP’nin hükümet oluşumunda bakan seçimine özen göstermesi güveni artıracaktır.

Ancak, bu seçim sonuçlarına dayalı olarak ekonomide her şeyin değişmesi, tüm olumsuzlukların ortadan kalkması, kısa sürede büyümenin hızlanması beklenmemelidir.

Piyasa canlanacak
PKK terörü, IŞİD tehlikesi ekonomiyi önemli ölçüde olumsuz etkiledi. Komşu ülkelerdeki gelişmeler dış ticaretimizi olumsuz etkiliyor. Şu veya bu nedenle yavaşlayan iç piyasanın harekete geçmesi zaman alacaktır. Bütün bunlara rağmen sadece seçim sonuçlarının ortaya çıkardığı güven ortamında ekonomide kısa dönemde olumlu gelişmeler görülebilecektir.

-Öncelikle konut piyasasındaki duraklama sona erecek, piyasa canlanacaktır.

-İki seçimin etkisinde piyasalarda tıkanma aşamasına gelen vadeli çeke ve senede dayalı işlemlerde hareketin başlaması Anadolu piyasasına mal akımının önünü açacaktır.

-Tüketici güveninin artması, dayanıklı tüketim malları piyasasında harekete imkân verecektir.

-Ekonominin geleceğini iyi göremediklerinden üretimi yavaşlatan firmalar üretimi hızlandıracaktır.

-Büyük kamu projelerinde, yatırımlarında canlanma görülecektir.

Bunlar küçümsenemeyecek gelişme imkânlarıdır. Evet, tek başına güvenle, iyimserlikle ekonomide işler bir gecede düzelemez ama güven ve iyimserlik ekonomide düzelmenin kapısını açar. Kurulacak hükümet ise doğru politika ve uygulamalarla bu güven ve iyimserliğin, ekonominin canlanmasına ve büyümesine imkân vermesini sağlar.