Piyasa her zaman olağan şekilde ilerlemiyor...

17.02.2018 14:17
Küresel piyasalarda bu hafta son yılların en ilginç fiyatlamalarından birini yaşadığımızı söyleyebiliriz. Piyasaların ana gündemi ABD’den gelecek olan enflasyon verileriydi. Özellikle FED’in Ocak ayı toplantısında enflasyona ilişkin sinyal vermesi ve ücret verilerinin beklentilerin üzerinde açıklanmasının ardından enflasyona ilişkin beklentilerde ciddi artışlar olurken ABD 10 yıllık faizleri de sert yükselmişti. Nihayet ABD’de Ocak ayı enflasyon verileri piyasa beklentilerinin üzerinde güçlü açıklandı. Verinin ardından ilk 1-2 saat beklenen fiyatlamalar –dolar pozitif, faizler pozitif, piyasalar negatif- gerçekleşse de bu hareketler kalıcı olmadı ve tam tersi fiyatlamalar gerçekleşti. 10 yıllık faizler 2.93’e gitmesine rağmen piyasalar bunu görmezden geldi ve yollarına devam ettiler.
 
Normlar değişiyor...
 
Piyasalarda normlar değişiyor. Nasıl ki tarihi dönemin şartlarına göre değerlendirmek gerekiyorsa ekonomiyi de böyle değerlendirmek gerekiyor. Çünkü ABD tarafında Trump’ın ardından dengeler değişiyor. Yapılan vergi reformu, 4,4 trilyon dolarlık bütçe gibi gelişmelerin bütçe açığına etkisi oldukça yüksek olacak. Bu nedenle yüksek enflasyon, yüksek faiz, dolar pozitif, piyasa negatif fiyatlaması şu an normal şartlarında işlemiyor. Piyasalardaki bu yüksek oynaklığın kısa vadede devam etmesini bekliyorum. 
 
Dolar/Yen paritesine dikkat... 
 
Dolar/Yen paritesi bu günlerde dikkat edilmesi gereken önemli bir parite. Bu yılın başında 113 seviyelerinde olan parite, 105 seviyelerine kadar geriledi. Kısacası Dolar/Yen paritesi 2 buçuk ayda %7 civarında geriedi. Normal şartlarda bu durum piyasalar için iyi bir gelişme değil. Çünkü ekonomisi ihracat üzerinden ilerleyen Japonya’da para biriminin dolar karşısında kuvvetlenmesi ihracatçı firmalar için oldukça olumsuz. Ancak gel gelelim Yen değer kazanırken bir yandan da Nikkei borsası değer kazanıyor. Yani o tarafta da dengeler biraz şaşmış durumda. Belki şu anlık piyasalar bu durumu göz ardı ediyor ancak 100 ve altındaki bir paritede ciddi fiyatlamalar olabileceğini söylebiliriz. 
 
Özetlemek gerekirse, piyasalarda dengeler iyice şaştı, korelasyonlar bozuldu. Dengeler oturana kadar volatilite yüksek kalmaya devam edecektir. Yatırımcılar bu süreçte portföylerini olası şoklara karşı hedgeleyebilirler.