Piyasa yeniden soluklanıyor

28.05.2018 09:54
Geçtiğimiz hafta oldukça hareketli bir hafta oldu. Dolar kurundaki aşırı oynaklık sonrasında TCMB’nin faiz artırımı geldi ve kurda bir miktar gerileme yaşadık. Merkez’in faiz artırımı piyasa beklentilerinin alt limitini oluşturdu diyebiliriz. Merkez hareket etmekte geç kaldıkça piyasa beklentileri yükseldi. Doğal olarak 300 baz puanlık artırım sonrasında piyasalarda bu kadar artırım yeterli olacak mı sorusu da gündemdeydi. Sonrasında Merkez’den düzenleyici ve döviz likiditesini ayarlayıcı adımların geldiğini gördük. Reeskont kredilerinin geri ödenmesi sabit bir kura fikslenirken, vadeli döviz ihalelerinde üst limit arttırıldı. Bu adımların gelmesi normal ve bekleniyordu. Faiz artırım kararını destekleyici adımlar olarak görülebilir. Ardından siyaset sahnesinden ve özellikle Mehmet Şimşek’ten gelen destekleyici açıklamalar piyasa için olumlu bulunuyor. Önceki hafta Cumhurbaşkanı’nın Londra’da yaptığı açıklamaların ardından ekonomi yönetiminden bu şekilde destekleyici açıklamalar gelmesi pozitif. Önümüzdeki günlerde Merkez’den destekleyici adımların devam etmesi beklenebilir. Diğer yandan piyasada doğal olarak 7 Haziran toplantısına yönelik sadeleştirme yönünde bir beklenti oluşmuş durumda. Bu beklentiye yönelik açıklamalarında destekleyici özellikte olduğunu şimdiden görmekteyiz. Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin on gün içerisinde rahatlama göreceğiz yönündeki açıklamaları da piyasada beklenti oluşturan diğer bir faktör. 
 
DolarTL’de alıcıların karşısında artık TCMB var
 
Sözkonusu hareketler sonrasında dolar kurunda 4.70 seviyeleri etrafında dalgalanmaların devam ettiği görülüyor. TCMB’nin ayakkabılarını giyip yeşil sahaya inmiş olması önemli ve bu nedenle önümüzdeki günlerde DolarTL kurunda yeni rekorlar beklemek yanlış olacaktır. TCMB artık TL’de yeni değer kayıplarına kredibilitesinin daha fazla yıpranmaması adına izin vermeyecektir ve gerekli adımları atmaya devam edecektir. Başka deyişle USDTRY paritesinde bu noktadan sonra alım yönünde olanlar doğrudan Merkez Bankasını karşısına alacak gibi görünüyor. DolarTL kurundaki yükseliş fırsatı artık sona ermiş olabilir. Ancak buradan dolar kurunda düşüş trendi oluşacak şeklinde bir sonuç çıkarmakta yanlış. Merkez bankası kur hedeflemez ancak fiyat oynaklıklarını minimuma indirmeyi amaçlar. Bu nedenle dolar kurunda önümüzdeki dönemde bir düşüşten daha çok giderek dalgalanmanın daha küçük boyutlu olacak şekilde bir dengeye oturmasını beklemek daha doğru olacaktır. Dolar kurundaki bu hareket hem piyasalarda son haftalarda oluşan panik havasının giderilmesinde hem de öngörülebilirliğin artmasında faydalı olacaktır. Piyasa algılarının da iyileşmesinde bu çok önemlidir. 
 
Borsa Pozitif
 
Bu çerçevede Borsa Endeksinde ise daha stabil dolar kurunun oluşması moralleri yükseltebilir. Faizlerin yükselmesi hisse senedi piyasaları için elbette olumsuz bir gelişme. Ancak faizlerin kredi, mevduat ve bankalararası piyasalarda uzun zamandır zaten yükseldiği ve Borsa’nın bu durumu 120 binlerden bu yana fiyatlamış olabileceği de unutulmamalı. Dolarda yeni rekorlar kırılırken Endeksin 101500 seviyesi üzerinde inatçı bir şekilde tutunması, tepki yükselişinin daha üst seviyelere doğru oluşabileceğine yönelik önemli bir işaret olabilir. Yine de piyasalar kurdaki dengelenmenin oluşmasını ve özellikle Mehmet Şimşek’in önümüzdeki hafta yapacağı Londra ziyaretinin yansımalarını görmek isteyecektir. Seçim öncesi süreç olması tepkinin olgunlaşmasında zamana ihtiyaç doğurabilir. Fakat piyasa yükselmeye başlarsa o durumda fazla yoruma gerek yok. Oyuncular pozisyonlarını almaya başlayacaktır. 
 
Teknik olarak 103700 seviyesi önemli bir direnç konumunda olurken, endeksin bu seviye üzerine yükselmesi ve yerleşmesi durumunda 107600 seviyesindeki direnç seviyesine doğru yükseliş güçlenebilir. Endeksin 103700 seviyesi üzerine yerleşmesi durumunda piyasaya katılımcılar artabilir ve hisse oranları yükseltilebilir. Buna karşın BIST100 endeksinin 103700 seviyesini geçmekte zorlanması durumunda ise tekrar kar satışlarını görebiliriz. Ancak 101500 ve 102000 seviyelerinin endeks için artık oldukça önemli destekler olduğunu unutmamakta fayda var. 
 
Dolar’da Fırsat Bitti Görünüyor
 
Dolar kurunda ise yükselişe oynayanların artık çok dikkatli olmaları gereken bir süreç başlamış durumda görünüyor. Piyasada artık müdahale eden bir taraf var ve bu taraf TCMB. Yukarıda 4.80 direnç olurken, bu seviyeyi geçmesi durumunda 4.92 direnç olarak izlenecek. Aşağıda 4.67 desteğinin altına gerilemelerde 4.54 seviyesine doğru düşüş görülebilir. 
 
TCMB aksiyonları ve Londra Ziyareti Radarda
 
Önümüzdeki hafta içeride TCMB’nin söylemleri ve aksiyonları önemli olurken, Mehmet Şimşek’in Londra temasları da önemli bir beklenti yaratabilir. Ayrıca seçimle ilgili siyasi söylemler, ABD ile S-400 füzeleri ile ilgili olarak F-35 konusu yine haber akışlarında yer alacak gündemler. Perşembe günü Dış Ticaret açığı verileri alınacak. Ancak gümrük bakanlığı zaten daha önceden açıkladığı için piyasa üzerinde etki yaratması beklenmeyebilir. 
 
ABD İstihdam Verisi Açıklanacak
 
Dış tarafta ise Pazartesi günü ABD ve İngiltere piyasaları kapalı olacak. ABD kanadında Çarşamba günü 1.çeyrek büyüme verileri, Perşembe günü Nisan ayı kişisel gelir ve harcama verileri alınacak. Fed’in takip ettiği veri olması nedeni ile önemli. Ve Cuma günü ise Mayıs ayı tarımdışı istihdam verisi piyasaların önemle izleyeceği veri olacak. İstihdam verisinin dışında ortalama saatlik kazançlardaki artışın piyasaların daha fazla izlediği veri olduğu unutulmamalı. Avrupa tarafında ise PMI verileri dışında Perşembe günü Euro Bölgesi TÜFE verisi önemli olabilir.