Piyasalar kafasında Fed`i şimdilik öteledi!

05.10.2015 11:25

ABD Tarım dışı istihdam verisi'nin beklenenden düşük gelmesi FED'in faiz artışına dair öteleme beklentisi getirince özellikle gelişen ülke piyasalarında yaşanan tepkiye paralel içerde dolar-TL ve BİST tarafında pozitif hareketlerle yeni haftaya başladık.

BİST-100 ENDEKS YORUMU:

BİST-100 Endeksi geçen hafta en yüksek 75.128 en düşük 72.638 seviyesini gördükten sonra haftalık bazda 213 puanlık sınırlı bir kayıpla 74.396 seviyesinden geçen haftayı tamamlamış oldu.

Yeni haftaya ise güçlü alımlarla boşluk bırakarak direk 75.000 üzerinde giriş yapan Endeks mevcut durumda 75.000 üzerinde ilk direnç eşiği konumunda olan 75.500'leri test ederek ilk seansa devam ediyor.

Direk boşluk bırakarak yükselişle açılan BİST'de kendi teknik dinamikleri dışında  yurtiçi veya Yurtdışı haber akışına bağlı olarak gelebilecek kar satışlarına ve bu satışların karşılanma gücüne konsantre olarak temkinli bir şekilde bu tepkinin anlam kazanma sürecini izlemek gerekiyor.

Beklenenden düşük gelen ABD tarım dışı istihdam datası FED'in faiz artış ihtimalini en azından piyasanın kafasında öteleyince,  uzun süredir dolar karşısında baskı altında olan gelişen ülke kurlarının dolar'a karşı değer kazanımına paralel olarak dolar-TL tarafında cuma günü gerçekleşen 3.00'lerin altı bir kapanışın yeni haftaya da devretmesi BİST'e şimdilik ek kuvvet veriyor.

Bu hafta gelecek olan FED tutanakları FED'in kafasında ki senaryoyu anlama adına biraz daha ipucu verecektir. Ama asıl sinyaller Ekim ayı toplantısında belirgin hale geleceğinden en azından bu toplantıya kadar ki süreçte Çin ,son yaşanan Rusya girişimleri ile Suriye vs ek bir başlıkla global piyasalarda sorun yaşanmadıkça içerde daha sakin ve pozitife yakın bir seyir izlemek mümkün olabilir.

Ama BİST'te yaşanan pozitiif havanın devamı ve daha kalıcı olabilmesi için yurtdışı piyasa hareketleri dışında  içerde  dolar-TL'de tekrar 3.00'ler üzerine kalıcı yerleşmeye başlamadan 2.97-2.98 aralığının aşağı geçilmesi ve gösterge tahvilde % 11-12 aralığından aşağı yönlü bir hareketin gelişmesi oldukça kritik olacaktır.

Son gelen enflasyon verisinin beklenenden yüksek gelmesi ve enflasyonun % 8'lere yakın seyretmesi TCMB adına sadece FED'e bağlı olmadan içsel dinamiklerle de  sıkı para politikasının  devamı anlamına geleceğe benziyor. FED'in sadece beklenti değil  reel olarak da ötelenmesi durumunda TCMB için  belirli bir manevra alanı oluşsa da içerde seçim sonuçları sonrası yeni bir hükümet kurulmasının  hala en önemli siyasi kriter olarak masada kalacağını unutmamak gerekiyor.

Özetle yurtdışında yaşanacak yoğun haber akışının global fiyatlara etkisinin, içerde faiz ve kur tarafına etkilerine bağlı olarak temkinli bir iyimserlikle bu tepki hareketini izlemek gerekiyor. Bir hafta önce FED'e dair alıgının etkisiyle daha negatife yakın bir piyasa ortamı varken yaşanan bu pozitif değişimin bize Volatilite'nin ne derece yüksek olduğunu ve her an her iki yöne değişim ihtimalinin daha uzun bir süre masada olacağını bize gösteriyor.

BİST tarafında teknik olarak; alımlar devam ettikçe ve 75.000-75.500 direnç eşiğinin üzerine geçebilmek mümkün oldukça  yukarda 76.500 ve devamında 77.000-80.000 aralığı sıralı direnç hedefleri olmaya devam edecektir.

Her hangi bir haber akışına bağlı olarak kar satışları geldikçe ilk etapta 75.000 üzerinde tutunma gücü önemli olacaktır. 75.000 altına tekrar sarkma yaşanması durumunda 74.000-74.500'ler ilk kritik destek aralığı olacaktır. 74.000 altına sarkma oluşursa aşağıda ilk önemli destek kritik bariyer olan 200 haftalık üssel ortalamayı da içinde barındıran 73.000-73.500 aralığı olacaktır.

DOLAR-TL YORUMU:

En son FİTC ve Babacan-Şimşek faktörü ile 3.00'lerin altında 97-2.98'ları test eden  dolar-TL,  ABD'den gelen  tarım dışı istihdam verisi sonrası bir kez daha bu bölgeye yaklaşarak geçen haftayı kapatmıştı.

Yeni haftaya da 2.9860'lara kadar gevşeme ile giren dolar-TL beklenenden gelen yüksek enflasyon verisi sonrası hafif yukarı yönlü hareket ederek tekrar mevcut durumda tekrar 3.00'leri test ediyor görünüyor.

Global ölçekte dolar'ın gelişen ülke para birimleri karşısında değer kazanımı mola vermeye devam ettikçe dolar-TL'de yukarı yönlü hareketlerin belirli bir süre sınırlı kalacağını ve aşağıda tekrar 2.97-2.98 aralığını test etmek isteyeceğini hatta bu sefer aşağı yönlü kırmak isteyeceğini görebiliriz.

Bu anlamda gözümüz Dolar Endeksi'nin hareketlerinde olmaya devam edecektir.Anlamlı bir mola için 95.00 altına gereçerek tekrar 90.00-94.00 aralığına geri dönmek önemli olacaktır.Dolar global ölçekte herhangi bir dinamikle   tekrar değer kazanmaya başlarsa ve özellikle Dolar Endeksi 96.00 üzerinde kuvvet kazanıp 98.00-100.00 aralığına gidecek gibi olursa ekstra  temkinli olmak gerektiğini de unutmamak gerekiyor.

Her hafta hatırlattığımız gibi ; Teknik olarak aşırı alımda bulunan ama son gelen yabancı raporlarda belirtilen 3.80 civarı kur tahmini hedefleri ile algı bozulması yaşanan dolar-TL'de yükselişin mola vermesi için içsel haber akışında pozitif gelişmeler yanında global ortamda yaşanan atakların da mola vermesi gerekiyor...

Dolar-TL tarafında teknik olarak;

3.00 altında kaldıkça yükselişin bir mola vermesi için 2.97-2.98 aralığının da altına geçerek tekrardan 2.90-2.95 aralığına geri dönebilmek gerekiyor.

Daha kalıcı bir mola sinyali için 2.90 altına geçişlerde devamında 2.87-2.88 aralığının da aşağı yönlü geçilerek 2.80-2.85 aralığına doğru bir hareketin başlaması gerekecektir.

Tekrar 3.00 üstüne geçişlerde 3.02-3.03 ilk önemli direnç eşiği olacaktır. Burası geçilecek olursa ve tekrar 3.05 üzerinde kuvvet kazanımı mümkün hale gelmeye başlarsa ekstra temkinli olmak gerekecektir. Böyle bir durum oluşursa 3.08 ve sonrasında 3.10-3.15 aralığı hedef direnç aralığı olmaya başlayacaktır.

Cüneyt Paksoy / www.saxomarkets.com.tr/ 
Saxo Capital Markets Stratejisti