Piyasalara bakış

25.12.2018 09:24
Geçtiğimiz hafta ABD piyasalarındaki satışa rağmen BIST100 endeksi haftayı kazançlı kapatmayı başardı. ABD borsalarındaki görünümün giderek kötüleştiğini bundan önceki yorumlarda belirtmiş ve ikaz etmiştik. Nitekim S&P endeksi ilk etapta 2600 ve ardından 2530 seviyelerindeki kritik desteklerini kırarken bu satışlar dünya piyasalarını da etkisi altına aldı. Böyle bir ortamda BIST100 endeksi 90000 seviyesi üzerindeki seyrini korudu. Bu piyasanın güçlü olduğuna yönelik önemli bir gösterge diyebiliriz.

Fed’in kararı ve açıklamaları ABD piyasalarında beklentileri karşılayamazken satışların devam etmesine neden oldu. Cuma günü ise teklif edilen bütçe tasarısının Meksika duvarını içermiyor olması neden ile Trump’ın onay vermemesi sonucu ABD hükümeti teknik olarak kapanmış durumda. Bu gelişme borsalarda moralleri bozarken güne yükselerek başlayan ABD borsalarında gelişme sonrasında satışlar yine güçlendi. Gelecek hafta başta ABD borsaları olmak üzere küresel borsalardaki seyir önemli olacak. S&P endeksinde 2400 seviyesi destek konumunda bulunurken bu seviyenin de kırılması panik satışları beraberinde getirebilir. Ancak diğer yandan şunu da söylemek lazım. Teknik olarak S&P endeksi ciddi oranda aşırı satım noktalarına geldi ve artık güçlü bir tepki yükselişi her an gelebilir. Bütçe konusunda gelecek bir anlaşma haberi, ABD piyasalarında aşırı satışın ardından alımları getirebilir. Böyle bir gelişme 90000 üzerinde ısrarlı tutunan Borsa İstanbul içinde pozitif olacaktır. Bu arada Noel arifesi nedeni ile Pazartesi günü ABD ve Avrupa piyasaları erken kapanış yaparken, Salı günü global piyasalar kapalı olacak. Çarşamba günü ABD piyasaları açılırken, Avrupa piyasalarının büyük bölümü yine kapalı olacak. Dünya’nın majör endekslerinde kısa ve işlem hacmi açısından zayıf bir hafta olacak görünüyor. Yılbaşı tatili nedeni ile tatil havasının iyice güçlendiğini ve pek çok yabancı fon masalarında sınırlı personel bulundurduğunu biliyoruz.

İçeride ise geçen haftanın en büyük sürprizi ABD’nin Suriye’den çekileceği haberi oldu. Bunun yanına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonu bir müddet bekleteceğine yönelik açıklamaları tansiyonu düşürmüş görünüyor. Bu gelişmeler Borsa’nın 90000 üzerindeki savunmasını destekledi diyebiliriz.

Fed’in kararı genel olarak ekonomik zayıflama endişelerini arttırsa da, Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülkeler için olumlu bir haber diyebiliriz. Sonucunda Fed’in 2019 yılında 3 yerine 2 faiz artırımına gidecek olması daha fazla faiz yükünün olmayacağı anlamına geliyor. Yıl içerisinde Fed’in 2 faiz artırımı yapamayacak olma ihtimallerinin gerçekleşmeye başlaması durumu ise 2019 yılının bir anda gelişmekte olan ülke piyasaları için pozitif bir yıl olmasının kapılarını açabilir. Bunu ilerleyen aylarda göreceğiz.

İçeride haftaya Çarşamba günü Aralık ayına ait tüketici güven endeksi ve kapasite kullanım oranları verilerini alacağız. Her iki veride bir öncekine kıyasla iyileşme bekleniyor. Bu ekonomik yavaşlama konusunda son günlerde iyice bunalan piyasalar için moral olabilir.

Borsa

Borsa endeksinde 90000 seviyesi güçlü bir destek oldu. Ana destek noktamız ise 88500 seviyesi olarak izleniyor. Yer yer 90000 seviyesinin altına sarkmalar yaşansa da 88500 seviyesi üzerinde satışların karşılandığını çoğu kez gördük. Yukarıda ise geçilemeyen seviyeler arasında 22 ve 50 günlük ortalamaların bulunduğu sırasıyla 92800 ve 93400 seviyeleri bulunuyor. BIST100 endeksinde 93400 üzerine yerleşik seyirler oluşmadıkça yükselişin kalıcı olması beklenmemeli. Aşağıda ise 88500 desteğinin kırılması durumunda satışlar ciddi oranda artabilir. Çünkü neredeyse Temmuz ayından bu yana oluşan yatay seyir bozulmuş olacak ve beş aylık bir birikmiş stres boşalacak. Bu stresin kırılma yönü nereye doğru olursa o yöne doğru hareketin sert ve hızlı olmasını bekliyorum.

Bu nedenle genel strateji olarak portföylerdeki hisse oranlarının düşük seviyede tutulması yönündeki fikrimizi koruyoruz. Borsa endeksinin 93400 seviyesini geçmesi ve yerleşmesi durumunda hisse oranları maksimum seviyeye çıkarılabilir. Endekste 88500 seviyesini ise stop loss olarak izlenmesi doğru olacak görünüyor.

Diğer yandan bu sıkışma sürecini pozisyonu tutarında VİOP’ta satış yönlü pozisyon alarak geçirmekte mümkün. Başka deyişle korunma altında bu süreci izleyip, kırılma yönüne göre hareket etmekte uygulanabilecek stratejiler arasında gösterilebilir.

Dikkat çeken başka bir nokta ise Bankacılık endeksinin (XBANK) 116465 seviyesindeki 50—günlük ortalamasının üzerine yeniden yükselmesi. Bankacılık endeksindeki güçlenmenin devam etmesi durumunda BIST100 endeksindeki direncinde güçlenmesi beklenebilir. AKBNK’daki bedelli sermaye haberi sonrasında bozulan Bankacılık endeksinin bu etkiyi üzerinden attığını ve yeniden güçlendiğini izliyoruz. Önümüzdeki süreçte bankalardaki seyir belirleyici olacak görünüyor.

Bunların dışında Borsa’da teknik olarak güçlü görünen sektörler, Gıda, Perakende, Banka, İletişim, Kağıt Orman ve Finansal Kiralama olarak görünüyor.

Dolar

Dolar kurunda ise 5.45 seviyesi altında kaldığı sürece trend yönünü aşağı ve zayıf olarak izlemeyi sürdüreceğiz. Fed’in ardından gelen satışlar ABD Dolarını küresel piyasalarda zayıflatırken bu durum içeride Dolar/TL kurunda da kendisini gösterdi. Kısa vadede 5.30 seviyesi üzerinde seyirlerin korunması 5.45 seviyesine doğru atakların oluşmasına neden olabilir. Dolar kurunda yeniden yukarı yönlü bir seyrin başladığını söylemek için 5.45 seviyesi üzerinde kalıcı hareketlerin oluşması gerekmekte. Önümüzdeki hafta dünya piyasalarındaki tatiller nedeni ile yabancı yatırımcıların olmayacağı bir piyasa görebiliriz. Dolar kurundaki fiyatlamalar iç piyasadakilerin kararları ile olacak görünüyor. Teknik olarak 5.30 desteğinin altında seyirlerin devam etmesi durumunda ise 5.20 desteğine doğru düşüş güçlenebilir.