Piyasalara haftalık bakış

24.07.2017 13:08

Borsa endeksi yükselişini geçen haftada sürdürdü ve 107749 seviyesini görerek yeni bir rekora daha imza attı. 11 Temmuz tarihinde başlayan ivmelenme geçen hafta hissedilirken, endeks 107749 seviyesini görmesinin ardından bir miktar satışla karşılaştı. Ancak gelen satışlar piyasada karşılanmaya devam ediyor ve endeksteki düzeltmeler bu şekilde gerçekleşiyor.

Endeksi pozitif etkileyen faktörlerde çok önemli bir değişme yok. İçeriye bakıldığında borsa bilanço beklentilerinin hissedilir boyutta olduğu ve endeksi olumlu etkilediği görülüyor. Dışarıda ise gelişmekte olan ülkelere yönelik para girişleri halen devam ediyor ve BIST endeksi bu rüzgardan faydalanıyor. Diğer yandan ABD Dolarındaki zayıf görünüm, küresel risk iştahını hisse senedi piyasalarına yönlendirirken, ABD Endekslerindeki pozitif seyrin korunuyor olması da borsa için olumlu.

Önümüzdeki süreçte piyasalar için izlenmesi gereken riskler, Almanya ile olan ilişkilerin ve söylemlerin ne yönde gelişeceği ve Alman DAX endeksinde başlayan satışların ne şiddette derinleşeceği. Bu iki unsur yakından izlenmeli zira Almanya ile ilişkilerde iş yaptırımlar derecesine kadar ilerlerse bu piyasalar için can sıkıcı olabilir. Diğer yandan DAX endeksindeki satışların şiddetlenmesi de küresel piyasalarda huzursuzluk oluşturabilir.

Borsa endeksi 3-3.02 sent olarak izlediğimiz kritik direnç bölgesinin üzerinde bulunuyor. Ancak henüz bu seviyelerde yeni sayılır. Güçlendiğinden söz etmek için endeksin 3.02 sent (yaklaşık 106800) seviyeleri üzerine yerleşmesi gerekli. Bu durumda tıpkı 2.4 sent direncinde olduğu gibi bu seviyenin üzerine ısrarlı bir şekilde yerleşirse ilerleyen günlerde veya haftalarda 3.2 sent direncine doğru yola çıkabilir. Aksi halde endekste artık bir kar satışı sürecinden bahsedeceğiz. Aşağı hareketlerde ise 106300 seviyesi ilk önemli desteğimiz olabilir. Bu seviyenin altına sarkmalarda satışlar derinleşebilir.

Bilanço beklentileri bir süre daha endeksi destekleyecek gibi görünüyor. Bilanço sezonu başladı ve Tav Havalimanları beklentilerin bir miktar üzerinde finansallar açıkladı. Önümüzdeki hafta Telekom, Turkcell, Akbank, Garanti, TSKB gibi büyük şirketlerde bilançolar bekleniyor. Hisse bazlı alımlar yoğun olarak endeks üzerinde etkili olabilir.

Fitch Türkiye değerlendirmesini açıkladı ve olumlu ya da olumsuz bir sürpriz bulunmuyor. Beklenen yönde olmasından dolayı piyasa üzerinde etkili olması beklenmeyebilir.

Dolar kurunda ise 3.50-3.56 arasındaki yatay ve güçsüz seyirler sürüyor. Çok önemli bir seyir oluşması beklenmeyebilir. Yukarı yönde zaman zaman oluşan yükselişler uzun soluklu olamadığı gibi, aşağı yönde oluşan hareketler içinde aynı görüş geçerli.

EURUSD paritesi ise 1.16 seviyesinin üzerine ırarlı yerleşmeler yapabilirse, ilerleyen süreçte daha yüksek seviyeler gündeme gelebilir. Böyle bir durum Türkiye için olumlu.

Önümüzdeki hafta Çarşamba günü Fed toplantısı bulunuyor. Bu toplantıya yönelik piyasalarda herhangi bir beklenti bulunmuyor. Fed’in faizlerde değişik yapması beklenmezken, basın toplantısının da olmayacak olması beklentileri düşük tutuyor. Bu nedenle Fed açıklamalarının piyasalarda ve ABD Dolarında önemli bir etkisi görülmeyebilir. Perşembe günü ise içerde TCMB’nin faiz toplantısı yapılacak. Merkez Bankası’nın faizlerde değişiklik yapması ve sıkı duruşunu koruması genel beklentiler arasında. TCMB sıkı duruşunu koruduğu sürece Dolar kurunda önemli bir değişiklik beklenmeyebilir. Ancak faizlerde aşağı yönlü oluşabilecek bir hareket dolar kurunda yukarı yönlü hareketlere neden olabilir.

Cuma günü ise ABD 2.çeyrek büyüme verileri bulunuyor. Beklentilerin üzerinde oluşabilecek bir veri ABD Dolarında düşük değerlerinden bir tepkiye neden olabilir. Beklentiler ABD ekonomisinin 2.çeyrekte %2.50 büyüyeceği yönünde bulunuyor. Çarşamba günü ise İngiltere büyüme verileri takip edilecek. Bunun dışında dışarıda Pazartesi günü yoğun olarak Euro bölgesi ve ABD PMI verileri öne çıkacak. Türkiye’de ise Salı günü kapasite kullanım oranı verisini izleyeceğiz.