Piyasalarda gözler AMB para politikası toplantısına çevrildi

21.04.2016 14:20

AMB Mart ayındaki toplantısında mevduat faizini, politika faizini ve marjinal borç verme faizini indirme kararı almıştı. Ayrıca, varlık alım miktarı Nisan ayından itibaren 60 milyar Euro’dan 80 milyar Euro’ya yükseltilmişti. AMB’nın bu parasal genişleme programı İtalya ve İspanya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sını geçmiş oldu. Fakat gerçekleşen bu genişleme programına rağmen AMB’nın enflasyon hedefi olan yüzde 2 seviyesini tutturmada yardımcı olmadı. Euro Bölgesi enflasyon oranı 2013 yılından bu yana yüzde 2 seviyesinin altında seyretmeye devam ediyor.



AMB’nın son genişleme pakedinde banka dışı şirket tahvillerinin de satın alınacağının açıklanması tahvil ihracatlarının canlanmasına neden olmuştu. Euro Bölgesinde finans dışı şirketler Mart ayında 49.4 milyar Euro’luk tahvil sattı. Bu miktar Ocak ve şubat ayındaki tahvil ihraçlarını geride bıraktı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) 7 Nisan’daki para politikası toplantı tutanaklarında ise kurul üyelerinin negatif faizlerin Euro Bölgesine olumsuz etkilerinin düşük olduğu kanısına vardıklarını görmüştük. Fakat daha fazla faiz indiriminin bankaların karlılığı üzerinde baskı oluşturacağı endişeleri de tutanaklarda yer almıştı. Tutanaklardan çıkarılacak önemli bir diğer sonuç da üyelerin faiz indirimi için istekli olduğu ve ileriki dönemlerde faiz indiriminin masada olduğuydu.

Sonraki süreçte ise yetkililerden gelen önemli açıklamaları takip ettik. AMB Başkanı Mario Draghi Nisan ayının ilk haftasında yaptığı bir konuşmada küresel belirsizliklerle vurgu yapmıştı. Kredi dinamiklerinin toparladığını ve istihdamın artmaya devam ettiğini dile getiren Draghi, Euro Bölgesinde 2015 ve 2018 yılı arasındaki ekonomik büyümemin yüzde 1.5 artacağı tahminini paylaşmıştı. Geçtiğimiz hafta ise AMB başkan yardımcısı Vitor Constancio, negatif faiz oranının ekonomiyi destekleme konusunda yapabileceklerinin sınırlı olduğuna vurgu yaparak, stratejilerinin Euro bölgesinin tamamı için olumlu olduğunu söyledi.

AMB’nın para politikası toplantısında faizlerde bir değişiklik ve yeni bir ek teşvik paketi açıklaması beklenmiyor. Fakat AMB başkanı Mario Draghi’nin yapacağı açıklamalar piyasalarda fiyatlanacaktır. Bilindiği üzere geçtiğimiz toplantıda alınan kararların ardından basın toplantısında Draghi, daha fazla negatif faizin şu an için düşünülmediğini ifade etmiş ve bu açıklama sonrası Euro lehine sert hareketler meydana gelmişti. Bunun yanında geçtiğimiz toplantıda da konuşulan fakat uygulanmayan negatif faizlerin bankalar üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf etmek üzere uygulanabilecek istisnalar hakkındaki görüşleri yakından takip edilecektir. Yaklaşık 2 milyar Dolar olan tahvil alım programının Euro Bölgesini canlandırmak için yeterli olduğuna ilişkin açıklamalar Draghi tarafından kullanılabilir.

EURUSD paritesine bakacak olursak, 1.13 seviyelerinden haftaya başlangıç yapan paritede 1.1385 kademelerine kadar yükseliş yaşandı. Sonrasında Dolar’da yaşanan toparlanmanın etkisiyle parite değer kaybederek 1.1285 seviyelerine kadar geriledi. Bugün saat 14.45’de AMB’nın kararı ve saat 15.30’da Başkan Mario Draghi’nin açıklamaları takip edilecek. Beklentiler faizde herhangi bir değişikliğe gitmemesi yönünde. Teknik olarak parite yönünü yukarı çevirmesi halinde 1.1325 ve 1.1360 direnç seviyelerine yükselişler görülebilir. Alımların ivme kazanması durumunda 1.1470 kademesi yeniden hedeflenebilir. Gün içinde olası geri çekilmelerde 1.1260 ve 1.1230 destek seviyeleri test edilmek istenebilir. Satışların hızlanması halinde 1.1140 kademesine kadar zayıflama görülebilir.

BERKAY ÖREN, VENBEY YATIRIM ARAŞTIRMA UZMANI
http://www.venbeyyatirim.com/