Piyasaların nabzı hızlı atmaya başladı!

19.04.2016 15:54

Piyasalarda son bir kaç hafta biraz daha volatil geçmeye başladı. FED’in istediği üzere zayıflayan Dolar, gelişmekte olan ülke para birimlerini öne çıkarırken, önemli bir risk unsuru olan petrol fiyatlarına ilişkin 17 Nisan Doha sınavı başarısız sonuçlandı. Piyasaların gündeminde ise, yarın yapılacak 20 Nisan TCMB, para politikası toplantısı ve 21 Nisan ECB toplantısı olacak. 20 Nisan toplantısının daha hareketli geçebileceğini düşünüyoruz. Çünkü Erdem Başçı’dan görevi devralan Murat Çetinkaya’nın ilk sınavı ve sınavdan alacağı not, kurun ve enflasyonun kaderini çizebilir. Yurtdışında ise, ECB’nin alacağı karar takip edilecek. Gündemdeki konulardan bir tanesi olan ‘’helikopter money’’ yani tüketicilere para dağıtılması. Draghi’nin basın toplantısında sorulabilecek ve önemli bir hareket yaratabilecek bir gelişme olabilir.

Yani önemli gelişmeler haftanın devamında açıklanmaya devam edecek. Diğer öne çıkan gelişmelerden bir tanesi de petrol fiyatlarındaki arz kararını etkileyebilecek Doha toplantısıydı. Arzın Ocak ayında durdurulmasına ilişkin görüş, bu toplantıda rafa kaldırıldı. Sonucu baştan belli olan bu toplantıya, İran katılmayacağını ifade etmişti. Suudi Arabistan veliahtının yaptığı açıklamalarda İran koşulu öne sürüldü. Rusya’nın üretimi aslında dondurulması gereken miktarın da üzerine çıkardığını görmüştük. Yani OPEC üyeleri kendi aralarında anlaşamazken, toplantıdan nasıl olumlu bir sonuç alalım. Bu tablo doğrutusundan uzun bir süredir olumlu fiyatlanan gelişmeler ışığında, petrolde yukarı yönlü toparlanma gördük. Alınan karar sonrasında ise, bir satış baskısı kendini gösterdi. Ancak beklenen kadar hızlı olmadı. 40 Dolar’ı aşamayan bir görüntü mevcut. Burdan yeniden toparlanan bir görüntü içerisinde. Petrol için aslında beklentileri yukarı çekmek gerekebilir. Çünkü hali hazırda bir çok üretici ülkenin gerçekten ekonomik anlamda olumsuz koşullarda kaldığını net bir şekilde görebiliyoruz. Diğer yandan 26-27 Dolar seviyesi görünümdeki düşük petrol talebinin artan eğilimde olduğunu görebiliyoruz. Aslında Çin’in petrol talebinde herhangi bir sorun yok. 2002’den beri artan eğilim içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Hazır Çin verilerinde de iyileşme görülmüşken oradan gelen olumlu haberler biraz olsun petrolde dengelerin korunmasına zemin hazırladı.

Kuveyt olayları da aslında diğer önemli etkenler arasında gündemde. İşçilerin grevleri sırasında üretim kapasitesinin yüzde 60 seviyelerinde düştüğüne dair haberler, üretim kısılmasıyla birlikte petrole alım getirdi. Ancak bunun kalıcı bir süreç olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü grevin bir miktar durulduğunu ve üretimin yeniden başladığına dair haberler de geldi. Şunu söyleyebiliriz ki, haberlerden öte, petrole ilişkin bakış değişti. Önemli olan bu. Küresel ekonominin dinamikleri arasında önemli bir yer edinen bu enstruman şuan, endekslerdeki toparlanmanın asıl sebepleri arasında. Tedirginlik yerini iyimserliğe bıraktı bu küresel ekonomi adına olumlu bir gelişme.

TCMB’nin yarın yurt içinde faiz sınavı karşımızda olacak. Üst bantta 25-50 baz puanlık bir indirim beklentisi var. 75 bp. bekleyen analistler de söz konusu. Bu nedenle radikal denen kararı 100 ve üzeri olarak kabul edebiliriz. Beklentilerimiz, 25-50 bp. TL’yi sarsmaz ve sınırlı etki olur. Gözler açıklamalara çevrilir ve faiz indirimlerinin devamı gelecek mi bunu izleriz. 75 bp. TL’de değer kaybı görmemize neden olacaktır ama sınırlı olabilir. 100 ve üzeri indirimler, ilk toplantıda uçurumdan atlamak gibi olabilir ve TL’nin zayıflamasına 2.90’ın üzerini test etmemize neden olabilir. Bu kararın senaryosu bitmez ama en optimal beklentilerim bu yönde. 25-50 bp. Piyasaların nabzını ölçmek adına ölçülü ve ekonomik görünüm için uzun vadede olumlu bir sonuç doğurabilir. BİST için de 86.600 üzeri 88 Binin önünü açabilir. Ancak bir miktar kar realizasyonu karar anında görülebilir. Burada 85200-84500 destekleri önemli olacaktır.

BRENT petrol için beklentilerimiz bir iki hafta da 40-45 dolar arası hareketin devam edebileceği yönünde. 50 Dolar şuan için 45-46 Dolar’ın aşılmadığı sürece zor olabileceğini söyleyebiliriz. Geri çekilmelerde 42.00-40.00-38.00-36.00 Dolar düzeltmeleri söz konusu olabilir.

ALTIN için gelişmelere baktığımızda ise, Çin’den sabah saatlerinde gelen hamlenin olumlu fiyatlandığını görüyoruz. Çin’in metal piyasasına müdahalede bulunması, etkinliğini yeniden kazandırabilecek olumlu bir gelişme olarak kayda geçirilebilir. 1250-1263 seviyeleri önemli. Aşılması 1270-1283 arası hareketi gündeme getirebilir. Geri çekilmelerde 1230-1225-1215-1208 destekleri var. Ancak beklentilerimiz kısa vade için, aşağı yönlü bir revize gelip, altının uzun vadeli yükselişi için güç toplayabileceği yönünde.

Endekslerdeki görünüme baktığımızda, DAX 10000 üzerinde kaldı. DOW 17500’ün üstünde 18000’leri zorluyor. 18170-18400 yeniden görülebilir. 200 günlük ortalamanın üzerinde kalıcılık devam ediyor. S&P 500’de aynı şekilde. 2130’lara dönülebilir. Ancak teknik olarak bir S&500 ve DAX’da görülen günlük grafikteki uyumsuzluk can sıkabilir. Bir geri dönüş habercisi olabilir.

İyimserliği daha iyi görebilmek adına gümüş ve bakırın yükselmesi de iyi bir gelişme. Gümüş kararlı bir şekilde yükselişte. Altınla arasındaki farkı kapatıyor. Bunu endüstriyel metaller adına olumlu görebiliriz.

GÖKHAN ÖZKAN
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI