Politik dengeli kabine kuruldu

25.11.2015 09:06

Genel bekleyiş “icraat” öncelikli bir kabine idi. Açıklanan kabine “politik dengelere dayalı” bir kabinedir.

Yeni dönemin, “Atılım dönemi - Yapısal değişim dönemi - Hızlı büyüme dönemi“ olacağı açıklanmıştı.

Oluşan kabine yapısı ile “eski politikaların günün ihtiyacına göre değiştirilerek sürdürüleceği” anlaşılıyor.

Kabine yeni yapısıyla “bakanlıkların ilgi ve sorumluluk alanlarında” yeni fikirlerin, yeni politikaların oluşmasına ve uygulanmasına imkân verecek bir seçime dayanmamaktadır.

Bakanların seçiminde (1) Sn. Cumhurbaşkanı’na ve Sn. Başbakan’a yakınlık, (2) Partiye sadakat ilkeleriyle, (3) Bölgesel dengelere özen gösterildiği anlaşılmaktadır.

Ekonomi’nin kaptanlığı için Sn. Mehmet Şimşek seçilmiştir. Bugüne kadar maliyeden sorumlu olan Sn. Şimşek, anlaşıldığı kadarıyla ekonomi politikalarında koordinasyonu sağlayacaktır.

Devlet Planlama Teşkilatı deneyimli Sn. Cevdet Yılmaz’ın Kalkınma Bakanlığı’nda kalması önemlidir. Sn. Yılmaz ve DPT’den bakanlığa intikal eden kadrosu ile, ekonomideki gelişmeleri izlemeyebilecek bir ekibe sahip.

YENİ POLİTİKA LAZIM

Maliye Bakanlığı’na atanan Naci Ağbal, daha önce Maliye Bakanlığı’nda Sn. Şimşek ile birlikte çalışmış bir kişi.

Tarım konusu, bakanlığa atanan Sn. Çelik için, Enerji politikaları bakanlığa atanan Sn. Albayrak için, çalışma ve sosyal güvenlik konuları bakanlığa atanan Sn. Soylu için, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda ilgileneceği konular bakanlığa atanan Sn. Tüfenkçi için yeni konular.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ekonomide ağırlığı turizm faaliyetleri ile ve de her bakımdan önemli olan kültürel faaliyetleri yürütecek. İlahiyat Fakültesi mezunu bir öğretim üyesi olarak Sn. Ünal için bunlar yeni konular, yeni bir ilgi alanı.

Sn. Binali Yıldırım, Sn. Veysel Eroğlu deneyimli politikacılar olarak yatırımcı bakanlıkların sorumluluklarını üstlenmiş durumda. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Işık, eski kabineden yeni kabineye aynı görevle aktarılan bakanlardan biri.

HALKIMIZ BEKLİYOR

Milli Eğitim, Sağlık Bakanları’nın görevlerinin devamı bu iki önemli alanda politika değişikliği olmayacağının işaretidir.

Böyle durumlarda değerlemeler “Vatana, millete hayırlı olsun” temennisiyle bitirilir. Görevlendirilenler tebrik edilir.

Ama hangi partiye oy vermiş ise vermiş olsun, halkımızın bekleyişi var.

Nedir halkımızın yeni kabineden bekleyişleri:

-Öncelikle ülkenin birliği, dirliği önemli. Terör derken şimdi de hudut sorunları ile karşılaşmaya başladık.

-Can ve mal güvenliğinden sonra halkımız iş ister, aş ister. İş ve aşın kaynağı üretimi artırmaktır. Üretim artışı zaman alacağından seçim öncesi AKP’nin ücretleri ve sosyal yardımları artırma vaadi var. Halk bu vaadlerin yerine getirilmesini bekleyecek.

-Türkiye’nin dış politikasında iyileştirme zorunluluğu var. ABD, AB, Rusya, İsrail ve Arap ülkeleriyle soğuyan ilişkilerimizi düzeltmeye mecburuz.

-AB ile kesilen müzakereleri başlatmak, Suriyeli göçmenlerle ilgili düzenlemeler önem taşıyor.

-Bugünkü sanayi politikalarıyla yatırımların ve üretimin artırılamayacağı anlaşılmış durumda. Mevcut yapıyı teşviklerle yatırıma ve üretime yönlendirmek imkânsız. Yeni bir sanayileşme stratejisine ihtiyacımız var. Üretim yapımızı değiştirmek zorundayız.

-Hukuk sistemini, eğitim sistemini yeniden düzenlememiz gerekiyor.

Herkes bunları istiyor. Ama istemek yetmiyor. Birilerinin bu istekleri yerine getirmesi şart.