Sanayi’den büyümeye son çeyrek için pozitif sinyal

08.12.2016 11:08
Sanayi üretim endeksi arındırılmış verilerde ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre %2 artış gösterdi. Geçen ay %3.1 düşüş yaşamıştı. Aynı şekilde çekirdek veri olan imalat sanayi verisi de aynı dönemde %1.7 arttı. Çekirdek veri de geçen ay %3.7 azalma göstermişti.

Geçen ayki kayıplar geri alınmış görünüyor… Aylık değişimlerde de eylül ayındaki sert düşüşler geri alınmış görünüyor. Sanayi endeksi arındırılmış veride geçen aya göre %3.7 artarken, imalat sanayi verisi ise %4.1 zıplama yaptı. Bu veriler geçen ay sırasıyla 53.7 ve %3.8 düşüş göstermişti. İlk başta bakıldığında eylül ayındaki sert düşüşün bir tepkisi gibi görülüyor. Ancak hükümetin açıkladığı tedbirlerin etkileri de yavaş yavaş ortaya çıkmış olabilir. Bilindiği gibi TCMB her toplantısında sürekli yılın son çeyreğinde ekonomide ılımlı bir toparlanma beklediğini ifade ediyor.

Büyümeye pozitif sinyal… Gelen ekim verisi, yılın son çeyreğinin ilk verisi olması açısından çok önemli. Son çeyreğe sanayi üretiminde %2’lik bir büyüme ile girmiş olduk. Üçüncü çeyrek sanayi üretim ortalaması %-1.9 seviyesinde oluşmuştu. Bu derece sert düşüş oluşan çeyrekten sonra son çeyreğe %2 ile girmemiz olumlu. Yine çekirdek veri olan imalat sanayide %-2.9 olan üçüncü çeyrek ortalamasının ardından son çeyreğe %1.7’lik bir artışla girmiş oldu. Aynı temponun hatta birazda artarak devam etmesi son çeyrek büyümesine yönelik beklentileri olumlu etkileyecektir.

Ana metal sanayi üç aydır sürekli yükseliyor… Enerji sektöründe yoğun bir toparlanma görünürken, dayanıklı tüketim tarafında geçen ayki %9.5 düşüşün bu ayda korunuyor olması dikkat çekici. Aram malı ve sermaye malı imalatındaki toparlanmalar büyüme için iyi sinyaller. Devam etmesi olumlu olacaktır. İhracatçı sektörlerde karışık seyirler mevcut. Tekstil ve giyim grubunda hala negatif rakamlar oluşurken, otomotiv ve ana metal sanayi gruplarında çok iyi seyirler gözleniyor. Özellikle ana metal sanayi grubunda son üç aydır sürekli artan bir üretim var. Her iki sektörün büyüme üzerindeki ağırlığı daha fazla ve bu büyüme için iyi sinyaller veriyor.

Tuncay Turşucu
İNTEGRAL ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ