Sarı kartlı borsada ayılar mı boğalar mı?

12.01.2016 14:25

Şimdi gelin 2016 ‘nın bu ikinci karalamasında sizlerle 2008 Mortgage krizinden sonra başlayan Boğa piyasasının bitip bitmeyeceğini tartışalım. Tabi ki tam da Ata Finans Grubunun ‘’ Yatırım Mühendisliği‘’ felsefesine uygun bir şekilde , analizler yardımıyla! Yazacaklarımı sabırla okurken ki , ‘’GERÇEKTEN ÖZELLİKLE BU YAZIMI SONUNA KADAR OKUMANIZI ÖNERİRİM ‘’ , bir yandan da dikkatinizin aşağıdaki grafiğimde olması gerekmektedir , bu önemli.

Önce bir özet geçeyim. Bu grafik ortalamalar veya indikatörler barındırmaz , trend veya fibo da. Yani herhangi bir sinyal göremezsiniz. Buradaki mantık dip-tepe analizine oturtulmuştur. Yani aslında bir açıdan maliyet analizi de diyebiliriz. Borsada uzun vadeli yatırımcılar karlarını nerelerde realize edip , nerelerde tekrardan borsada ki yerlerini almışlar! Eğer ki , anlatacaklarımı sabır ve sükunetle okursanız sizlere farklı bir açıdan borsa tarihimizin ve özellikle son 7 yılının ivmesini anlatmaya çalışacağım. Bu arada grafiğimiz VİOP30 grafiğidir , haftalıktır ve logaritmiktir.

Ayrıca bu grafikte hassasiyet ile takip etmeniz gereken nokta , dip ve tepelerin yükselen olup olmadığıdır. Yani çatımız bu! ‘’Yükselen olup olmamasının ne önemi var , Ergün Bey’’ diyebilirsiniz bittabi. Yalnız var , hemde çok önemi var! Çünkü yukarıda da söylediğim gibi bu dip ve tepeler yatırımcıların maliyet bölgelerini ve realizasyon bölgelerini bize anlatmaktadır. Şöyle düşünelim. X liraya aldığınız bir ürünü X+5 liradan sattınız. Sonra bu sattığınız ürün , sizin için gerçekten değerliyse fiyatı X+2 liraya geldiğinde tekrardan alırsınız. Ardından X+8 liraya geldiğinde karınızı tekrardan cebinize koyarsınız. Fiyatlar yeniden X+4 liraya geldiğinde bu ürün sizin için hala değerliyse ve daha da yükseleceğini düşünüyorsanız bir daha maliyetlenirsiniz. İlerleyen zamanda bu ürün sizi tedirgin etmeye başlarsa daha düşük bir kara razı olup önceki sattığınız X+8 liradan karınızı yine cebe koyarsınız. Bu sarı alarmdır , dikkat! Şimdi gelelim en hassas noktaya! Ürün sizi tedirgin etse bile sırf fiyatı yeniden düştü diye son aldığınız maliyetin üstünde veya en azından aynı fiyatlardan tekrardan almaya razı olur musunuz ? İşte piyasanın şu anki durumu tam da bu!



Bakınız 2009 yılında başlayan hızlı ralli 2010 son çeyreğinde borsaya yeni bir zirve getirdikten sonra parlak olmayan 2011 ‘de , 2009 ‘da ki dip seviyesinin üzerinde yeni yükselen bir dip seviyesi oluşturmuştur. Bu dip seviyesinden sonra yeni bir ralli başlatan endeks 2012’yi hızlı alımlarla geçip 2013’ün ilk yarısında borsada tarihi bir seviye , yani yeni bir yükselen tepe meydana getirmiştir. 2013’ün ikinci yarısı ile başlayan satış dalgası 2014’ün başında 2011 ‘de ki dip seviyesinin üzerinde yeni yükselen bir dip oluşturmuştur. Şimdi buraya kadar resim mükemmel bir boğa piyasasının karekterini yansıtıyor ve bir önceki paragraftaki ‘’ X’li ‘’ örneğimizle birebir uyuşuyor. Sıkıntı buradan sonra başlıyor. Çünkü ilk defa 2014 ‘te başlayan ralli 2015’in başında yeni bir tepe oluşturmuştu. Fakat bu tepe 2013 zirvesinin üzerinde oluşamadı. Yani aslında sadece 2009’dan beri hatta +25 YILLIK BORSA TARİHİMİZDE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ. Bu borsa için tam anlamıyla bir sarı alarmdı!

Bu durumdan sonra 2015 ‘in önemi artmıştı. Yani borsa ufak bir düzeltmeden sonra yoluna devam edebilecekmiydi !Edemedi! Hatta grafiğimizin sağ bölümüne bakacak olursanız , 2015 yılına kadar gerçekleştirdiği yükselen tepeler ve yükselen dipler yani türkçesi risk iştahı , yerini bunun tam tersine bıraktı. 2015 yılında düşen tepeler ve düşen dipler bize orta vadeli risk iştahının kaybolduğunu söylüyordu. Yani al-sat ‘lar yerini sat-al ‘lara çevirmişti. Grafiğimizin tümüne bakarsanız zaten bu ivme kaybını görürsünüz.

Şimdi gelelim ana temamıza. Evet Mortgage krizinden sonra 2009-2012 ve 2014 yıllarında ana dip oluşumları gördük. Yeni dibin , olmazsa olmaz şekilde 2014’te oluşan dip bölgesinin üstünde bir yerde oluşması gerekiyor eğer ki yeni yılı mutsuz geçirmek istemiyorsa! Zaten yeni bir tepe oluşturamayarak ‘’ Sarı Kart ‘’ cezası alan borsanın ‘’ Kırmızı Kart’’ görmemesi için yani ‘’Boğaların‘’ tahtına ‘’Ayıların’’ oturmaması için , borsanın önümüzdeki yıllarda ki kemendinin ‘’Boğaların’’ elinde devam edebilmesi için bu noktaya dikkat! Hele ki yabancı pozisyonlarının % 60 gibi hassas bir bölgeye yaklaştığı dönemde bu taban oluşumu bir kat daha önem arz etmektedir. Abarttığımı düşünenler veya çok iddalı bulanlar olacaktır bu hassasiyetimi. Onlardan ve herkesten ricam ‘’ BU YAZIMI ARŞİVLEYİN ‘’ ! Çünkü ben arşivleyeceğim.. İleride işime çok yarayacak..

Ergün TEKGÜL/ Ata Finans Grubu VİOP Müdürü
etekgul@atayatirim.com.tr
twitter:@erguntekgul