Seçime 5 kala...

27.10.2015 15:45
Seçime çok kısa bir süre kala son anketlere baktığımızda 7 Haziran seçimlerine benzer bir tablo ile karşı karşıya kalacağımızı görüyoruz. En çok merak uyandıran soru ise seçimden tek parti hükümeti çıkmaz ise koalisyon kurulacak mı?

7 Haziran seçimleri sonrası ülkede görülen siyasi belirsizlikler piyasa üzerinde oldukça etkili olmuştu. Seçim sonrası endekste yüzde 8 düşüş görülmüştü. Bu seçimlerde durum biraz daha farklı. Seçimden yeniden koalisyon çıkması halinde koalisyonun kurulması yönünde olumlu açıklamalar yapılıyor. Ancak bunlar şuanda sadece sözden ibaret.

AKP’nin tek başına iktidar olması veya 2-3 sene sürecek güçlü bir koalisyon hükümeti kurulması durumunda piyasanın bunu pozitif algılayacağını ve endekste 85 bin-90 bin bölgesine yükseliş görülebileceğini düşünüyorum. Kötü senaryoda ise 1 yıla kadar kurulacak bir geçici hükümet yada yeniden genel seçimlerin yapılmasına neden olacak siyasi anlaşmazlıkların piyasaları oldukça negatif etkileyeceğini söyleyebilirim.

7 Haziran’dan bu yana yaşanan belirsizlik tüketici ve ekonomik güvenin dip seviyelere gerilemesine yol açmıştı. Yeniden erken seçime gidecek bir Türkiye’de reel ekonomiye olan güven iyice azalacak, yabancı satışları devam edecek, Aralık’ta not indirimi ihtimali iyice artacak ve piyasadaki belirsizliğin devam etmesi ile endekste  65 bin – 70 bin bölgesinin görülebileceğini düşünüyorum.

Yukarıda bahsettiğim en kötü senaryo, maalesef Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anayasal hakkını kullanarak ülkeyi yeniden seçimlere götürmesi ile sınırlı kalmıyor. Böyle bir durumda sadece siyasi olarak değil, ekonomik olarak 2016 yılı hatta sonrasının kaybedilebilir. 7 Haziran sonrası koalisyona sıcak bakmayan AKP tarafının bu seçimlerin sonrasında izleyeceği tavır merak ediliyor.

Son olarak seçim sonrası kurda nasıl hareket görülebilir ona bakalım. En kötü senaryoda yeniden hükümet kurulamaması ve yeniden seçime gidilmesi durumunda kurda 3.12-3.18 aralığına gelebiliriz. Tek parti hükümeti yada güçlü ve uzun süreli koalisyon kurulması ile istikrar sağlanacağına olan inancın sağlanması durumunda kurda 2.82, bu seviyesinin de kırılması ile 2.74-2.76 bölgesi doğru bir geri çekilme başlayabilir.

Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı