Seçimin piyasalara olası etkileri

03.06.2015 09:46

Adım adım 7 Haziran genel seçimlerine doğru yaklaşıyoruz. Seçim belirsizliği ise piyasalarda etkisini göstermeye başladı. Tabi 7 Haziran seçimlerinin önceki seçimlerden bazı konularda farklı olduğu aşikar bir durum. Siyasi belirsizliğe dair endişeler ise Borsa ve kur tarafında etkisini gösteriyor. Borsa İstanbul son 10 işlem gününün 8’ini satıcılı geçirirken dolar/TL ise 8 gün üst üste alıcılı seyrettikten sonra bugün gelen kar realizasyonlarıyla birlikte bir miktar satıcılı seyretmektedir. Tabi Borsa ve kurda yaşanılan bu hareketleri sadece seçimlere bağlamak doğru olmaz. Kış koşullarına bağlı olarak üst üste gelen kötü verilerin ardından dolarda global bazda değer kayıpları yaşanmış ve dolar endeksi 93,00 seviyesine kadar gerilemişti. Ancak son iki haftalık süreçte genel olarak beklentilerin üzerinde gelen ABD verileri sonrası dolar tekrar değerlenme eğilimine geçti ve dolar endeksi 97.80 seviyesine kadar yükseldi. Yurtiçinde tahvil faizlerinin çift hanelere yakın seyretmesi de mevcut tabloyu desteklemektedir.

Olası seçim sonuçlarına göre piyasalarda sert dalgalanmalar görebiliriz. Seçim riskini taşımak istemeyen yatırımcıların mevcut açık pozisyonlarını kapatmalarını bekleyebiliriz. Bu da özellikle Borsa tarafında bir miktar daha aşağıya gelmemizi sağlayabilir. Yurtiçinde seçime dair yapılan anketlere bakıldığında net bir durumun ortaya konulamadığını görüyoruz. Başkanlık yolunun önünün açılması veya koalisyon hükümeti gibi seçenekler yurtiçinde ekonomi üzerindeki baskıyı artırabilir. Diğer sonuçlar ise kısa vadede olumlu fiyatlanabilir fakat uzun vadede ekonomi yönetimine dair beklentilere göre işler tersine dönebilir.

Bu kapsamda baktığımızda ortada seçim riski mevcutken bu süre zarfında belirsizlik ortadan kalkana dek risk almamak en iyisi olacaktır. Teknik olarak endekste 80.600 seviyesi kritik bir seviyedir. Bu seviyenin aşağısında kalınması durumunda sırasıyla 79.200 ve 77.700 destek seviyelerine doğru satışlar görebiliriz. Endeksin 80.600 seviyesi üzerinde tutunmaya devam etmesi durumunda ise ilk etapta 82.300 direnci ön planda olacaktır. Dolar/TL’de ise gerek ABD istihdam verileri gerekse yurtiçi belirsizlikler bu hafta etkili olmaya devam edecektir. Kur son iki gündür 2,6850 ve 2,6720 seviyeleri arasında konsolide olmaktadır. Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi burada ilk belirleyici nokta olacaktır. Verinin beklentilerin üzerinde gelmesi bizi kısa vadede 2,7000 seviyesine doğru götürebilir. Tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılamaması durumunda ise 2,6650 desteğine doğru kısmi geri çekilmeler yaşayabiliriz. Ancak bu hareketlerin devam edip etmeyeceği seçim sonuçlara göre şekillenecektir.

 

Rıdvan BAŞTÜRK
ALB Forex Analisti