Seçimler sonrası piyasalarda güneş açtı !

24.04.2017 14:58

Piyasaların stres kaynaklarından bir tanesi olan Avrupa seçimlerinin sonuçları teker teker açıklanıyor. Korkulan senaryoların gerçekleşmemiş olmasının da görece iyimser bir hava yarattığı açık. Bu doğrultuda yatırımcıların da güvenli limanlardan riskli varlıklara doğru yönelimini artırdığını görüyoruz. Altın kanadında Trump’ın yarattığı gergin ortamın etkisiyle artan talebin, Fransa seçimleri sonrası kar realizasyonlarını getirdiği günde, finansal piyasalar adına pozitif bir havanın yaşandığını, tahvillerde görülen çıkışın da faizler tarafına olumlu yansıdığını söylemek mümkün. Ayrıca Dünya borsaları olumlu havanın yarattığı rüzgarı yeniden arkasına alırken, TL varlıklar ve EMFX para birimlerinin yeniden Dolar’a karşı güçlü bir performans gösterdiği dönemsel bir fiyatlamayı yaşıyoruz. 

MACRON GERGİNLİĞİ ALDI

Artan popülist ırkçı söylemler, göçmenlere karşı negatif duruş, AB karşıtlığı ve Müslümanlara karşı sert tavırı ile bilinen Marine Le Pen’in, 1.tur seçimlerinde Macron’un gerisinde kalması, piyasalarda bir rahatlamayı beraberinde getirdi. Hatırlarsak, Hollanda başbakanlığı seçimlerinde de artan tansiyon benzer şekilde Wilders’ın, Rutte’nin gerisinde kalması ile bu havayı beraberinde getirmiş ve korku senaryoları arka planda kalmıştı. Bu görüntünün arkasında yatan en önemli sebep ise, Brexit vari hikayelerin bir süre daha geri planda kalacağı düşüncesi. Le Pen’in olası bir şekilde seçilme ihtimali Frexit senaryolarını da gündeme getirecekti. Bu nedenle oluşan rahatlamanın beraberinde getirdiği risk iştahındaki artış da yatırımcıların bir süre Trump gerginliğini geri plana atmasına neden oldu. Ancak dönemsel bir fiyatlama olarak gördüğüm bu sürecin, 7 Mayıs 2.tur seçimleri ve 22 Eylül Almanya seçimlerinde yeniden gündeme gelme ihtimali söz konusu olabilir.

Seçim sonuçlarına baktığımızda ise, 1. Turda Macron oyların yüzde 23.7’sini alırken, Le Pen yüzde 21.7 oy aldı. Çarşamba günü de kesin sonuçları alacağız. 2.tur oylama da 7 Mayıs’da yapılacak. Piyasalar Macron’un 2.turda da yüzde 60 oy alarak ipi göğüsleyeceğine kesin gözle bakıyor. Bu nedenle Fransa’da yapılan 1. Tur oylama sonrası eğer ileri de çok sürpriz bir durum ortaya çıkmasa Macron’un Cumhurbaşkanlığını şimdiden fiyatladığını söylemek mümkün. Ayrıca skandalları ile gündeme oturan Fillon’un da yüzde 19.5 ile 2.tura kalamaması sonrası Macron’u destekleyeceğini açıkladığını hatırlatalım. Şimdilik, AB karşıtlığı senaryolarının Macron’un ön planda olması sonrası bir nebze daha geri planda kalacağı günleri karşımıza çıkarabilir. Politik belirsizliğin bir süre arka planda kalması ve Avrupa tarafında görülen olumlu PMI rakamlarının büyüme konusundaki havayı desteklediğine dair oluşan ortak görüş de Euro’da yukarı yönlü hareketi desteklediği söylenebilir.

ÇARŞAMBA GÜNÜ KRİTİK OLACAK

Büyük vergi reformu paketini bu hafta Çarşamba günü açıklayacağını attığı Tweet ile piyasalara duyuran Trump, yeniden gündemde. Biraz derinlere indiğimizde ise vergi reformu için özellikle sınır vergisi(border tax) ve kurumlar vergisi(corporate tax) konusunda alacağı tavır önemli olacak. Yurtdışından ithal edilecek ürünlerden yüzde 20 vergi alması beklenen Trump’ın, kurumlar vergisini de yüzde 35’den yüzde 20’ye indirmesi bekleniyor. Vergi gelirlerini de bu iki kararının birbirini dengelemesi ile sağlayacağını düşündüğünü biliyoruz. Bu durumda ithalatçı ülkelere oluşacak baskının tartışmaları bir anda alevlendirmesinin yanı sıra, ABD’de üretimi destekleyici ve aynı zamanda enflasyonist baskıları artırıcı bir etki yaratması kaçınılmaz. Bu durumda Trump eğer Çarşamba günü açıklayacağı paketin içeriğinde piyasalara daha önceki vaatlerine benzer atıflarda bulunursa Dolar tarafında da bir kuvvetlenme görülebilir. Bu durumda FED kanadında da hareketlilik mutlaka artacaktır. Mali teşviklerin etkisini yakından izleyen FED’in faiz artırımı aksiyonları açısından da vergi reformu paketi yakından izlenecek gelişmeler arasında. Enflasyonist baskıların yaratacağı stres bir anda Haziran ayı faiz artırımı ihtimallerini yeniden kuvvetlendirebilir.

TCMB’DEN SÜRPRİZ BEKLENMİYOR

Çarşamba günü açıklanacak TCMB faiz kararı da TL, BİST ve faizlerin performansı açısından önemli olacak. Kurda artan volatilite ve yüksek enflasyon konusunda sıkı duruş sergileme çabasında olan TCMB’nin, GLP oranın da yukarı yönlü bir karar alma ihtimalinin olduğunu düşünüyorum. Ancak referandum sonra erken seçim senaryolarının arka planda kalması ve piyasalarda yeniden artan risk iştahının gelişmekte olan ülke para birimlerine yaşattığı olumlu havanın yarattığı iyimserlik TCMB’nin de faiz kararına yansıyıp, mevcut faizleri sabit tutmak isteyebilir. Ancak Nisan ayından artacak enflasyon ve kura yapacağı yansımayı düşünerek, MB’nin önden bir adım atması ve marjinal üst bant olan GLP’yi bir kademe daha yukarı kaydırması olumlu havayı bir nebze daha destekleyecektir.



Kur tarafında da 3.5850 seviyesi önem taşıyor. Altında kapanış gerçekleşirse, 3.55’ler kritik destek konumunda olacak. Bu seviyelerden toparlanmanın gelmesini bekliyorum. Gap’i kapatmak isteyebilir. 3.60-3.6450 seviyeleri yukarı yönlü hareketlerde yeniden gündeme gelecek seviyeler gibi görünüyor. Sert bir yükseliş hareketi için de henüz yeterli bir dolar rallisi yaşatacak gelişme gündem de değil. Bu nedenle 3.70-3.73 hareketleri üzerinde kapanışlar gelmeden de daha yüksekleri beklemek teknik olarak zor görünüyor.

Stratejist
Gökhan Özkan