Son açıklanan aktivite verileri

22.01.2019 09:07
Hazine, TCMB, TÜİK, Bloomberg ve Akbank kaynaklı aşağıdaki grafik ve tablolar, ekonomimizdeki son aktivite verilerini gösteriyor. Veriler, ekonomik aktivitenin 2009 seviyelerine gerilediğini fakat düzelmenin de başladığını işaret ediyor.









Verilerdeki son durum

Aşağıdaki tablo ise, eldeki son verilerle, son dört yıldaki tüm göstergelerdeki durumu açıklıyor. Merkez Bankamızın “Sıkı para politikası sürecek” açıklamasına rağmen, seçim nedeniyle, parasal genişleme ve döviz rezervi gerilemesiyle karşılaşılabilecek. Ancak, parasal genişlemenin kontrollü tutulacağı anlaşılıyor.



Enflasyon görünümü

Merkez Bankası verilerine göre, ılımlı petrol fiyatları artışlarıyla karşılaşılır ve enflasyon eğilimini yansıtan kur artışları sağlanabilirse, yıl sonu enflasyonu %16.7 civarında olacak. Seçim sonrası bütçe disiplininin korunması amaçlı yapılabilecek ek zamlarla ötelenen kamu sektörü fiyat artışlarının gerçekleşmesi halinde, enflasyon oranı “3” puan daha yükselebilecek. Aşağıdaki grafik bu eğilimi gösteriyor.



Öte yandan, alınacak ek ekonomik tedbirler ve olası yabancı yatırımcı girişi, enflasyon oranını %12 civarına düşürebilir.