Söz yeniden Merkez`de

22.07.2015 10:43

Bir tarafta koalisyon görüşmeleri diğer tarafta Suruç’ta yaşanan talihsiz saldırının etkileri ile iç piyasada negatif algı oluşmaya devam ediyor. Riskin ve belirsizliğin arttığı bu ortamda TCMB yarın faiz kararını açıklayacak.

Son dönemde bankacılık sistemindeki fonlama maliyetlerinde düşüş görülüyor. Ancak kurdaki yukarı yönlü hareket bu maliyetleri yukarı çekebilir. Enflasyon tarafından ise gıda fiyatlarını takip etmeye devam edeceğiz. Gıda komitesinin çalışmaya başlaması ile gıda fiyatlarında ılımlı bir düşüş söz konusu. TCMB’nin yıl sonu gıda fiyat artışı tahmini yüzde 9. Son açıklanan rakam ise yüzde 9.28. Gıda fiyatlarındaki düzeltmenin bir miktar daha devam edebileceğini düşünüyorum.

İran ile  P5+1 (ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin + Almanya) ülkeleri arasında yapılan anlaşma ile İran’a karşı uygulanan yaptırımlar kalkacak ve İran petrol ihracatını artıracak. Bu anlaşma petrol fiyatlarının düşmesine yol açarken Türkiye içinde oldukça önem taşıyor. 60 dolar ve üzerinden tekrar 55-57 dolar bandına gerileyen petrol fiyatları, ulaştırma fiyatlarında yatay seyir izlememizi sağlıyor. Ayrıca Enerji fiyatlarındaki düşüş de enflasyon görünümüne destek olmaya devam edebilir.

Geçtiğimiz ay TÜFE’de görülen düşüşe çekirdek TÜFE ayak uyduramamıştı. Baz etkisi ve gıda fiyatlarındaki düzeltmenin geçici olacağını düşündüğümden enflasyondaki iyileşmenin kalıcı olmasını beklemiyorum. TL’deki değer kaybı yıl içinde enflasyon üzerinde baskı yaratmaya devam edebilir.
Bu gelişmeler neticesinde Merkez Bankası’nın faizlerde herhangi bir değişiklik yapması pek mümkün gözükmüyor. TCMB’nin İhtiyatlı duruş devam edeceğini düşünüyorum.

ENDESKTE GÖRÜNÜM NEGATİF

Endekste ortalamalar birbirine iyice yaklaştı. Ciddi bir sıkışma mevcut. 50 günlük ortalama 200 günlüğü aşağı kesmiş durumda. Death cross bize trend değişimini gösteriyor. Endeks kendini önce 82 bin daha sonrada hızla 83 bin-84 bin bandına atamaz ise 75 binlere düşüş görebiliriz. Bu noktanın aynı zamanda 25 Haziran ve 14 Temmuz’da görülen iki tepenin oluşturduğu çift tepe formasyonunun hedefi olduğunu söyleyebiliriz. Koalisyon görüşmeleri ve risklerin arttğı bu dönemde dikkatli olmakta fayda olduğunu düşüyorum.