Spor endeksinde pozisyonlar şampiyonluk ve Avrupa kupalarına bağlı…

18.05.2015 12:41

Ligde şampiyonun kim olacağına ve hangi Avrupa kupasına hangi takımın katılacağına ilişkin hararetli tartışmalar, beklentiler yatırımcı beklentisinin de genel profilini oluşturuyor. Bu nedenden dolayı ligde son 2 haftaya girdiğimiz bu dönemde, ölü sezon öncesindeki son alım fırsatları spor endeksinin hareketlerini şekillendiriyor. Bu hafta hem Galatasaray, hem de Fenerbahçe rakiplerini yenerek şampiyonluk iddialarını sürdürdü. Beşiktaş’ın iddiası ise bugün oynayacağı Konyaspor maçına göre şekillenecek. Beşiktaş bu maçtan 3 puan çıkaramazsa, şampiyonluk şansını tamamen kaybedecek.

Beşiktaş’ın borcu 1 milyar TL’ye yaklaştı. Siyah beyazlı kulübün olağan Divan Kurulu toplantısında toplam borç 977 milyon 885 bin TL olarak açıklandı. Öte yandan Beşiktaş’ın öz kaynaklarının negatife düştüğü, bu rakamın da -439 milyon 727 bin TL olduğu kaydedildi. Beşiktaş ile UEFA Mali Kontrol Komitesi arasında da kulübün hesap durumlarıyla ilgili yapılandırma anlaşması imzalandı. Bu kapsamda TFF tarafından açıklanan UEFA kulüp lisansı almaya hak kazanan takımlar arasında Beşiktaş da yer aldı. Bir kulübün Avrupa kupalarında yer alabilmesi için mali açıdan sağlıklı olduğunu gösteren bu lisansı alması gerekiyor. Aynı zamanda kulübün halen inşaatı devam eden yeni stadı Vodafone Arena konusunda, Başkan Fikret Orman kaba inşaatın bittiğini ve Eylül sonunda Vodafone Arena’ya dönmek istediklerini belirtti.

Şampiyonluk iddiası en güçlü iki takım olan Fenerbahçe ve Galatasaray’ın hisselerindeki yükseliş bugün spor endeksini de yüzde 2,50 üzerinde yukarıya taşıdı. Mevcut durumda şampiyonluk aynı zamanda Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılım anlamına geleceği için kulüpler açısından önemli bir maddi kaynak da olacak. Ancak, bu noktadan sonra yarıştan kopacak takımların hisselerine ciddi satışlar gelmesi kaçınılmaz olur. Aynı zamanda şunu da belirtmekte fayda var: Şampiyon belli olduktan sonra bütün hisselerde satış görülmesi muhtemeldir. Beklentileri şekillendiren maç sonuçları yeni hisse alımları için en önemli kıstas olmaktadır. Bu durum olağan dışı fiyat hareketlerine yol açacağından dolayı bu hafta hisseler özelinde teknik analiz yayınlamıyoruz. Spor hisselerinde yatırım yapacak olan yatırımcılar da bu tarz hareketler olabileceğini göz önünde bulundurmalıdır. Nitekim Galatasaray Sportif hissesinin işlem sırası bugün olağan dışı fiyat hareketleri nedeniyle saat 9.51’e kadar durduruldu.

Enver ERKAN

ALB Forex Analisti