Sürüden Ayrılanı Kurtlar mı Kapar Yoksa Herkesin Tersini yapan mı Kazanır?

21.04.2015 18:14

Yurt dışında önemli veri akışı olmadığı bir haftadayız. Böyle zamanlarda bant hareketleri ve destek direnç seviyeleri etkin piyasa oluşumuna olanak sağlar. Ancak Yunanistan tarafından gelecek bir iflas bayrağı haberi piyasada süpriz etkisi yapabilir.


Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir konu, Yunanistan’ın borçlarını ödemeyeceğini açıklamasının Euro bölgesinden çıkma kararı olmadığıdır. Bu önemlidir çünkü her ikisinin de farklı sonuçları olacaktır; örneğin borçları ödeyememesi ve Birlik’te kalması euro para birimi üzerinde ciddi satışa neden olacaktır ve toparlanması için çok daha uzun süreler gerektirecektir. Oysa Birlik’ten çıkması/çıkarılması halinde başlangıçta gelecek satışların bir süre sonra alışlarla karşılanma olasılığı önceki alternatife göre daha yüksek olacaktır.


Sıklıkla yazılanların aksine, Yunanistan konusunda başından beri Avrupa’nın boş vermeyeceğini ve eninde sonunda göstermelik dahi olsa bu durumu bir sonuca bağlacağını söylüyorum. Ve bunu Avrupa’lı karar vericilerin çeşitli zamanlarda yaptıkları açıklamalara dayanarak söylüyorum. Doğrusu bu konu çok çok fazla uzadı ve artık piyasadaki her hareketin nedeni olarak kullanılmaya başladı; örneğin geçen hafta eurusd paritesindeki yükselişin ardından bu hafta gelen satışların Yunanistan’a bağlanması… Bu tür yakıştırmalara katılmıyorum, bilakis bu hareketlerin tamamen teknik seviyelerle açıklanabileceğini ve beklentiye girilebileceğini düşünüyorum. 1,05 bölgesinden yükseliş, piyasanın zaten daha fazla satmak istemediği bir zamanda, 1,0458-1,1052 arasındaki %0,886’lık geri çekilme seviyesinden başlamıştı. Hareketin baskıyla karşılaştığı 1,0850 bölgesi ise 1,1500 zirvesi ile 1,0458 dibi arasındaki %38,2’lik Fibonacci direncidir. Yani demem o ki… battı/çıktı haberi gelene kadar geri kalan herşey piyasadaki gürültüdür ve hareketlere bulunan kulptur.


Genel kanının aksine bir başka beklentim ise özellikle USDJPY kurunu etkilemesi gereken Japon Merkez Bankası’nın yeni bir paket açıklayıp açıklamayacağı hakkında. Incelediğim raporlara göre bu konuda piyasa görüşü Japon Merkez Bankası’nın yeni bir paket açıklayacağı ve bununla birlikte USDJPY paritesinin 125 bölgesine gideceği şeklinde. Doğrusu ben bu fikre, en azından yakın gelecekte katılmıyorum. Ve işin ilginç tarafı bu düşüncemin nedeni Japonya’dan gelen ekonomik veriler filan da değil… sadece ABD’nin bir süreliğine Dolar’a gem vurmak istediğini düşünüyorum, tamamen algı …zaten bu nedenlerle de ABD verilerinin bekletilerin altında, Avrupa verilerinin ise parçalı bulutlu/iyi gelmeye başladığını düşünüyorum. Benim beklentime göre Japonya’dan yeni bir para paketi gelmesi olasılığı düşük, bu nedenle de USDJPY’de yukarı taraftansa önce aşağı tarafın fiyatlanmasını daha makul buluyorum. Ya da şöyle söyleyeyim; 125’ten önce 116’yı görmesi bence daha mantıklı olurdu. Zaten grafikleri de inceleyince; 2011 diplerinden 2013 zirvesine olan hareketin harmonik boyu 122,20 seviyesinin test edilmesiyle tamamlndığını görebiliriz. Bu da esaslı boyutta ve en azından 6 ay sürecek bir düzeltme ve bant hareketi için uygun şartların teknik olarak oluştuğunu düşündürür.


Son olarak, geçen haftalarda Avustralya Merkez Bankası’nın sürpriz faiz kararı için daha sonraki kötü zamanlara saklıyor yorumunu yapmıştım. Bu sabah son toplantının tutanakları yayınlandı ve aynen şu ifade geçti: “faiz politikasında gevşeme gelecekte daha uygun olacaktır”. Bunun yanında zayıf AUD


istendiğini ve faiz kararının ekonomik verilere bağlı olduğunu söylediler. Bu gelişmeler, daha geçen hafta AUDUSD için bahsettiğim piyasa hareketlerini daha olası hale getirecektir.


Tabi doğal olarak piyasaya bu kadar kontra fikirler taşıyınca insanın aldığı yatırım kararlarını uygularken takip edeceği metodlar da başarı şansını arttırmak için çok önem kazanıyor; çünkü yanılırsam az zarar etmek de bir başarı olarak görülmeli. Benim tercihim, çelişkili durumlarla karşılaştığımda, hala kendime göre ikna edici nedenler buluyorsam, sınırlı risk içeren opsiyon stratejilerini uygulamaktır. Opsiyonlar yurt içi piyasalarda kısa zamandır işlemi yapılabilen ve yatırımcılar ve spekülatörler tarafından çokça anlaşılmayan enstrümanlardır. Bu nedenle, portföyünüzde yaygın bir şekilde kullanmak için önce bu konuda uygulama tecrübesi olan kurumların eğitimlerine katılmak ve pozisyon yapmadan önce detaylarıyla anlamak oldukça önemlidir.


Sürüden ayrıldım ama yine de ayağımın birisi sürüde…

Özgür Hatipoğlu
Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Direktör