TCMB neden faiz indirsin?

19.04.2016 10:47

Erdem Başçı görevi bıraktıktan sonra yeni Başkan Murat Çetinkaya dümene geçti. Piyasada bir çok spekülasyon var. Ekonomi Bakanı Elitaş’ın Merkez Bankasının artık 2001 sendromunu üzerinden atıp radikal faiz indirilmesi gerektiğini ifade etmesi sonrasında Çetinkaya’nın tavrı merak konusu. Peki Elitaş ve hükümet tarafının dediği gibi radikal faiz indirimi mümkün mü ? Bakalım...

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ İNDİRİMİ İÇİN İLK BAKTIĞI GÖSTERGE ŞÜPHESİZ ENFLASYON



Şubat ve Mart aylarında sert düşüş gösteren enflasyon sonrası Merkez Bankası koridorun üst bandında 25 baz puan indirim yaparak enflasyondaki düşüşün devam etmesi ile normalleşmeye devam edeceğinin sinyalini verdi. Açıklanan son veride enflasyondaki düşüşün gıda fiyatlarından kaynaklandığını görmüştük. Çekirdek enflasyonun manşetin üzerinde kalmaya devam etmesi enflasyondaki düşüşün kalıcılığının sorgulanmasına neden oluyor. Yine de çekirdek enflasyondaki yükselişin hız kesmiş olması enflasyondaki düşüşün devamı açısından önemli.

2 YILLIK TAHVİL FAİZLERİ 10 YILLIKLARIN ALTINDA

TCMB’nin faiz indirimine gidileceğine ilişkin artan beklentilerle birlikte 2 yıllık tahvil faizi 14 ay sonra 10 yıllık faizin altına geldi. Faiz farkı ise Şubat 2015 yılından bu yana en yüksek seviye olan 16 baz puana çıktı. Kısa ve uzun vadeli faizlerin birbirine yakınlaşması yani getiri eğrisinin yatay bir şekil alması enflasyondaki artış beklentisinin kaybolduğu anlamına geliyor.

Ayrıca faiz farkı, gelecekteki reel ekonomik aktivite hakkında anlamlı bilgiler içerebilmektedir. Uzun ve kısa vadeli faiz oranları arasındaki pozitif getiri farkı, reel ekonomik aktivitenin gelecek dönemdeki değerlerinde bir artışa işaret ederken, negatif getiri farkı ise reel ekonomik aktivitenin değerinde  düşmeye işaret etmektedir. Güncel durumda faiz farkının 16 baz puan ile pozitife döndüğünü görüyoruz.



Faiz indirimi beklentileri ile enflasyon ve kurdaki düşüş ile birlikte faizler yüzde 11 – 11.5 bandından yüzde 10’un altına gelmiş durumda. Yani faizler kur ve enflasyondaki düşüşe ayak uydurup faiz indirimini fiyatlamış.

MOVE VE VİX

Merkez Bankası FED’in faiz artışı ile endekste düşüş görüldüğünü ve oynaklıktaki düşüşün kalıcı olması halinde sadeleştirme adımlarına başlayabileceğini ifade etmişti. Son görüntüde iki endekste düşüş kalıcı olmuş ve yatay hareket görülüyor.



Ağırlıklandırılmış Ortalama Fonlama Maliyeti herşeyi anlatıyor

Merkez Bankası piyasa faizlerini etkilemek için politika faizi, gecelik borç alma ve borç verme faizlerini kullanıyor. Merkez Bankasının haftalık ve gecelik olarak verdiği borçlara uyguladığı faizlerin, verdiği miktarlarla ağırlıklandırılması yoluyla oluşan faiz ise Ağırlıklandırılmış Ortalama Fonlama Maliyeti.



Yıl başından bu yana kurlarda ve enflasyonda yaşana düşüş sonrasında ağırlıklı fonlama maliyetinin düştüğünü görüyoruz. Ağırlıklı fonlama maliyetindeki düşüş aslında bize Merkez Bankası’nın faizleri indirdiğini gösteriyor.

Sonuç olarak aslında üstü bantta yapılacak indirim şekillenmiş durumda. 50-75 baz puan indirimi piyasa normal olarak karşılayacaktır. Bazı raporlarda alt bantta 25 baz puan indirim bekleniyor. TCMB faiz indirimi konusunda cömert davranırsa kurdaki yükseliş ile birlikte bütün dengeleri alt üst edebilir.

GİZMEN NALBANTLI

IŞIKFX BAŞANALİST