TL dolara karşı değer kazanmaya devam edecek mi?

18.04.2016 17:45

Dolar TL’de genel görünüme baktığımızda FED’in faiz artış etkisi, Avrupa Birliği’nin çoğunluğunu Türkiye’ye yönlendirdiği Suriye’den gelen göç, TCMB’ının yeni başkan ataması, Başkanın izleyeceği politika derken, kararsızlığın ön planda olduğu bir zaman geçiriyoruz.

ABD EKONOMİSİ BEKLENDİĞİ GİBİ GİTMİYOR

FED tarafı, Aralık ayından bu zamana kadar tam bir kaos ortamı yaşıyor. 25 baz puan artan faizden sonra ABD ekonomisinde işler pek beklenildiği gibi gitmiyor.

Büyüme rakamları beklentinin üzerinde gelse de, ekonomide istenilen enflasyon oranına doğru bir hareket olmaması, bölge FED Başkanlarını hergün demeç vermeye zorluyor. Aslında bu çoğu başkanın söyledikleri de Doları güçlü tutmaya yetiyor mu tartışılır. Uzun zamandır sözlü yönlendirme ile “ABD ekonomisi güçlü, istediğimiz zaman faiz artırabiliriz’’ diyen bölge başkanları ve son FOMC toplantısında “Temkinli olmamız gerekiyor, kesin taahhütte bulunamayız” diyen FED Başkanı Janet Yellen... Bu da Dolar karşıtı olan tüm para birimlerini derinden etkiliyor.

DOLAR 3 TL OLUR MU?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında yeni atanması gündemde olan hatta Bakanlar Kuruluna onaya sunulan isim ise Murat Çetinkaya...

Piyasaların şu anda Dolar tarafını yukarı yönlü fiyatlamasının sebebini de buradaki ilk Merkez Bankası toplantısında Murat Çetinkaya’nın 50 baz puanlık bir indirime gidip gitmeyeceği olduğunu görüyoruz. Çeşitli kredi derecelendirme kuruluşları ve önemli yurt dışı bankaları yayınladıkları raporda bu hamleye kesin gözüyle baksa da 15.04.2016 da yayınlanan TCMB anketine göre yıl sonu dolar kuru tahminini 3,1132’den 3,0790 seviyesine revize edildi. BOFA ML’den gelen yeni rapora baktığımızda ise bir önceki tahmini 3,10 seviyesiydi. Fakat bunu da revize edip, 3,01 seviyesine indirdi. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) raporuna göre ise gelişen piyasalarda büyüme Mart’ta 0.5 puan hızlandı.

TCMB ANKET SONUÇLARINA GÖRE;

Merkez Bankası anketine göre Mart ayında 3,1132 olan 2016 yıl sonu dolar tahimini Nisan ayında 3,0790 seviyesine indirildi.

Ankete göre Türkiye TÜFE beklentisi yıl sonuna %8,29’dan %7,91 seviyesine indirildi.

Yıl sonu büyüme beklentisi %3,6 olarak sabit kalırken, cari açık tahmini 33,5 milyar dolardan 32,9 milyar dolar seviyesine geriledi.

NİSAN AYI PİYASALAR NASIL OLACAK?

20 Nisan Çarşamba günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yeni başkanıyla faiz kararını açıklayacak ve genel anlamda piyasa beklentisi faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim gelmesi yönünde… Ancak bize teknik olarak, bu ay içerisinde 2,8800 seviyesi üzerinde günlük kapanışlar olmadığı sürece paritenin satış baskısından kurtulması zor görülüyor. Hatta yeni bir yukarı trendini başlatması için 2,9070 seviyesi üzerinde bir hareket görmemiz gerekecektir. Şu andaki fiyatlamaya baktığımızda ise 2,8400 - 2,8750 arasında paritenin sıkışmış olduğunu görüyoruz. Haftalık bazda 2,8400 seviyesi altındaki kapanışlarda satışlar tekrardan ağırlık kazanabilir ve eğer 2,8050 seviyesinin altında bir haftalık kapanış yaparsak, Türk Lirasındaki değer kazanımı aşırı bir düzeye ulaşabilir. Bu kapanış gerçekleşir ise 2,7700 - 2,7400 seviyeleri gündeme gelebilir ve o seviyelerde de günlük tepkiler gelse dahi piyasadan tam bir destek bulamayabilir. O zaman da Türk Lirası bazında yeni bir dip seviyesi olarak 2,6100 seviyelerini konuşabiliriz. Ancak şu an için bu söylemler aşırı afaki kalacaktır. Şu anda gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine baktığımızda bu hareketlerin küresel olduğunu sadece

Türkiye’ye bağlı bir gelişme olmadığını da görüyoruz. İlerleyen günlerde fiyat kırılmalarına göre daha net seviyeler konuşabileceğiz.



Barış Güvenç, InvestAZ Türev Piyasaları Uzmanı