TL varlıklarda kırılganlık devam ediyor

27.11.2017 11:28

Piyasalarda kasım ayı başından bu yana uygun bir iklimin olmadığını görmekteyiz. Kur ve faizdeki yükseliş risk algısının yükseldiğini gösterirken, CDS primlerindeki yukarı harekette bu durumu netleştiriyor. Aynı bozulmayı Borsa endeksinde de izliyoruz. BIST100 endeksi 6 Kasım tarihinde gördüğü 115,093 seviyesinden başlattığı düşüş 21 Kasım tarihinde gördüğü 103,016 seviyesine kadar soluksuz geriledi. Bu gerileme %10.5 düşüşü ifade ediyor. Tam bilançoların bitmesine karşılık gelen bu düşüş değer yatırımcısı olan uzun vadeli yatırımcıları oldukça üzdü aslında. Aslında bu değişik bir durum değil. Sabırsızlıkla beklenen bilanço dönemlerinde piyasaların bozulması ve toplu düşüşlerin yaşanması gibi gelişmeler borsada sıkça yaşanıyor. Bu durumun kötü bir şans olmasından mı yoksa bilançoların satış için iyi bir bahanemi olarak kullanılmasında mı kaynaklandığı ayrı bir çalışma konusu olabilir.

Geldiğimiz nokta ABD’deki dava piyasaların odak noktası haline gelmiş durumda. Buna göre 4 Aralık tarihi öne çıkıyor. Başbakan ve diğer bakanlar gibi hükümetin en tepesindeki isimlerin her yaptığı konuşmada bu konuyu dile getirmeleri ister istemez piyasaları da bir belirsizliğe itmiş durumda. Buna ek olarak geçen hafta Fitch’in bankalara ceza gelmesi durumunda banka notlarını indireceğini açıklaması ve diğer kurumlardan TL için negatif yorumların gelmesi de piyasa üzerindeki belirsizliği ve TL varlıklardaki kırılganlığı arttırıyor.

Önümüzdeki hafta iç piyasada gözler kulaklar yine ABD’de olmaya devam edecek. Bu konudaki haber akışlarının kirliliği piyasaları negatif etkileyen başka bir faktör. Görülen o ki, ABD’deki dava netleşmedikçe hisse senetleri piyasasındaki ve kur/ faiz üzerindeki kırılganlık devam edecek. Bu bize endekste oluşabilecek yükselişlerin uzun soluklu olmayabileceğini ve piyasalarda her yükselişin satış fırsatı olabileceğini gösteriyor.

Özellikle TL üzerindeki yani dolar ve euro kurları üzerindeki kırılganlığın ortadan kalkması için başta mevcut politik belirsizliklerin kaybolması gerekli. Bunlar olmadıkça dolar kurunda ve faizlerde gevşeme beklemek yanlış olacak görünüyor.

Bütün bunlar olurken global piyasalarda gelişmekte olan ülkelerden fon çıkışlarının oluşması da işin cabası. Zaten kırılgan bir dönemden geçerken, ayrıca küresel taraftan satışların gelmesi şansızlıktan öte bir şey değil.

Borsa için 106700 seviyesi önemli

Borsa Endeksi geçen hafta tekrar 50-günlük ortalaması olan 106,700 seviyesinin altında geriledi. Endekste teknik olarak zayıf bir görünüm almaktayız. Göstergeler kısa vadede yükseliş trendinin bittiğini göstermesinin yanında, zayıf bir döneme girildiğini gösteriyor. Endekse haftalık bazda bakıldığında, en büyük resimde halen yükseliş eğiliminin devam ettiği ancak bu yükseliş görüntüsü içerisinde etkili bir düzeltme düşüşü yaşandığı görüntüsü var.

Teknik olarak bir güçlenmeden bahsedebilmek için 106,700 seviyesinin üzerine endeksin yerleşmesi gerekli. Bu durumda ilerleyen günlerde daha yukarı hareketlerden söz edebiliriz. Ancak geçen hafta bunu başaramayan endekste mevcut durumda 100,000 seviyesine gerileme riski devam ediyor. Yatırımcılar için zor bir süreç olduğunu söylemek mümkün.

Geçen hafta bir buçuk gün ABD piyasaları kapalıydı ve yabancı yatırımcılar noel havasına girdi bile. Endeksin 103000 seviyelerinden gösterdiği tepkilerde yabancı noksanlığının etkisi var mıydı bilemiyoruz. Önümüzdeki hafta yabancılarında gelmesi ile daha net bir durum ortaya çıkacak.

Eğer kısa vadeli borsa yatırımcısı iseniz, oldukça yüksek oynaklıklar içerisinde zor bir süreçtesiniz demektir. Risk oranı bugünlerde oldukça yüksek ve piyasa günlük al-sat yapmaya pek müsait görünmüyor. Uzun vadeli bir yatırımcı iseniz aslında oldukça fırsatlar vaat eden bir dönem olabilir. Bilançosu güçlü, temeli sağlam şirketlerde orta ve uzun vadeli pozisyon almak için güzel fırsatlar yakalayabilirsiniz. Bu süreçte uzun vadeli yatırımcıların portföylerinde zayıf şirketler varsa onları güçlü ve büyüme gösteren şirketlerle değiştirmesi önerilebilir. Eğer zaten iyi ve güçlü bir şirket varsa beklemek en iyisi. Çünkü güçlü ve büyüyen şirketler kısa vadede düşüşlere maruz kalsalar bile büyümeleri sürdüğü sürece uzun vadede yatırımcısına kazanç getirmeye devam ederler.

Burada önemli bir not düşmek gerekirse, mevcut bilançolar olduğu sürece endekste 100,000 altına doğru sert şekilde devam edecek uzun soluklu düşüşler beklemiyorum. Özellikle 4Ç beklentileri endeks diri tutmaya devam edecektir.

Dolar tarafında kırılganlık yüksek

Dolar TL tarafında ise yeni rekorlar devam edecek görünüyor. Kurun 3.9415 zirvesinin üzerine yerleşmesi durumunda ilerleyen günlerde yukarı seyirler sürebilir. Teknik olarak 4.06 seviyesinde geçen ana kanal çizgileri bulunuyor. Geri çekilmelerde ise 3.91 seviyesi güçlü destek olurken, bu noktalara gelmesi durumunda alımlar görebiliriz.

Önemli ABD verileri var

Salı günü ABD senatosunda yeni Fed Başkanı Powell’ın oylamasının yapılması bekleniyor. Trump senatonun kararını açıklayacak. Çarşamba günü ise ABD 3.çeyrek büyüme verileri açıklanacak. Beklentiler çeyreklik bazda %3.2 büyüme olacağı yönünde. İlk hesaplamada %3 açıklanmıştı. Perşembe günü Powell’ın konuşması var. Eğer Salı günü seçilirse, görevi devir almış olmasa da ilk kez müstakbel Fed Başkanı olarak konuşacak. Perşembe günü ayrıca, Fed’in yakından takip ettiği kişisel tüketim harcamaları verileri gelecek. Özellikle çekirdek PCE fiyat artışı Fed açısından önemli. Bunun dışında hafta genelinde Fed üyelerinin konuşmaları var. Kısacası ABD Doları açısından önemli bir hafta olabilir.

EURUSD

Bu durum EURUSD paritesi içinde etkili olabilir. Yüksek gelecek PCE verileri sonrasında ABD dolarında yine güçlenme görebiliriz. Bu durum 1.1850 seviyesinin üzerine çıkan EURUSD paritesini tekrar bu seviyenin altına çekebilir. Perşembe günü Euro Bölgesi TÜFE verisi de euro kanadında önemli bir veri olacak görünüyor.

Petrol

Global ekonomik büyümelerin iyileşmesi ile yükseliş trendine giren petrol fiyatları Perşembe günkü OPEC zirvesini izleyecek. Üretim kısıntısı konusunda şu ana kadar yapıcı mesajlar veren birlikten farklı mesajlar beklenmiyor. Muhtemelen OPEC toplantısı petroldeki güçlü seyri destekleyecektir.

WTI’da 55 seviyesi üzerinde seyirler korunduğu sürece yukarı eğim devam edecek görünüyor. 63 seviyesi WTI için direnç olabilir. Brent içinde 58 seviyesi üzerinde seyir sürdüğü sürece yukarı hareket sürebilir. 70 seviyesi direnç olabilir. Petrolde rüzgar yukarı görünüyor.