TL’nin kara talihi

05.05.2016 15:58
Ne bekliyorduk ne bulduk?

Yurtiçinde piyasalar yangın yerine döndü. İki gün önce esen bahar yelleri, yerini yeniden kara kışa bıraktı.

Geçtiğimiz haftalarda, FED bize istediğimizi verdi. Enflasyon düştü. Faiz indirimleri geliyor. Yatırımlar artacak büyüme rakamları artacak diye başlıklar artarken, siyasi karışıklığın bu denli büyük bir etki yaratacağını kimse tahmin edemezdi.

Ancak Türk yatırımcılarının her zaman tetikte olması gerektiğini ifade ediyoruz. Çünkü daha öncede belirttiğimiz gibi ekonomimiz cam misali.

Tabiki kur anlık olarak bu denli bir yükseliş kaydetti diye, düşen enflasyon rakamları ve normal koşullara göre rakamsal olarak iyi büyüyen Türkiye ekonomisi yadsınamaz ancak, kurlardaki bu aşırı oynaklık mutlak suretle domino etkisi yapacaktır.

Faturayı ödeyecek kişi ise, TCMB’nin yeni başkanı Murat Çetinkaya olacaktır. İlk sınavı başarıyla atlatan Sn. Çetinkaya’nın asıl büyük sınavı şimdi başladı gibi görünüyor.

Neler yaşanıyor?

Anayasa değişimi, başkanlık tartışmaları görüş ayrılıkları, siyasi kavgalar yaşanacağını tahmin ediyorduk. Ancak bu denli hızlı bir süreç beklenirdi diyemeyiz.

Olayın aslı şu, 29 Nisan’da yapılan Ak Parti MKYK toplantısında Başbakan'da bulunan teşkilatlardaki atama yetkisinin yeniden MKYK’ya geçmesi, Davutoğlu ve Erdoğan arasında gerginlik olduğu şeklinde yorumlandı. Davutoğlu ile başkanlık sisteminin yolunu açacak anayasa başta olmak üzere, kamuda şeffaflık paketi, akademisyenlerin tutuklu yargılanmaları ve bir çok konuda fikir ayrılığına düşen Erdoğan'ın, böyle bir hamle yapması aslında dillendirilmeye başlanmıştı.

Görüş ayrılıklarının olduğu üstü kapalı bir şekilde yavaş yavaş ortaya çıkarken, Başbakan Davutoğlu’nun parti içerisindeki il ve ilçe başkanı atama yetkisini AK parti Merkezi Yönetim Kurulu’na yeniden verilmesi, Sn. Davutoğlu için göründüğü üzere bardağı taşıran son damla oldu.

Dün itibariyle görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu konuşmaları sonucunda, Davutoğlu bir daha kongrede aday olmayacağını net bir dille ifade etti ve yaptığı açıklamalarda bunun altını net bir şekilde yeniden çizdi. Ak parti’nin yeni kongre tarihi ise, 22 Mayıs olacak. Olağanüstü kongrede atanacak yeni liderin kim olacağına dair spekülasyonlar önemli fiyatlamalar yaratabilir. Adaylar konusunda iki kişinin adının daha gür  bir şekilde geçtiğini görüyoruz. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ulaştırma ve denizcilik bakanı Binali Yıldırım.

Önemli olan sürecin nasıl geçeceğidir. Nasıl TCMB başkanın seçilmesi sessiz ve derinden hızlı bir şeklide yönetildiyse, önümüzdeki süreçte yeni Başbakan’ın kim olacağına dair spekülasyonların yönlendirilmesi ve sürecin sancılı geçip geçmeyeceği önemli olacaktır. Sancılı bir süreç kurları dalganlandırmaya devam edecektir.

Ancak şu ayrıntıda göz önünde bulundurulması gerekiyor. Yeni gelecek başbakanın kabineyi değiştirmesi de ayrı bir risk olabilir. Özellikle ekonomi bakanının değişeceğine dair spekülasyonlar oluşması diğer bir risk unsuru olabilir.

Önümüzdeki süreçte Ekim ayında yeni bir seçim süreci oluşabileceği ihtimali de var. Erken seçimin öne çıkması ciddi anlamda bir risk unsuru olacaktır diye düşünüyoruz. Bu durum,  kurlarda 3.00 seviyelerini bekleyen yatırımcılar için önemli bir haber olacaktır.

Kumdan kale misali

Açık bir şekilde yeniden gördük ki, TL’nin kaderini belirleyecek gelişmeler için sadece FED’i takip etmek yeterli olmuyor.

Yurtiçinde yaşanan bahar havasının bir gecede nasıl değiştiğini net bir şekilde gördük.

Ekonomi için Murat Çetinkaya’nın devraldığı kumdan kalenin yıkılmaması için yapacağı hamleler çok kritik olacaktır.

Şu yaşanan olaylarının risk yönetimi doğru bir şekilde gerçekleştirilmediği sürece, faiz indirimleri ve sadeleştirme politikasının rafa kalkma ihtimali de gündeme gelebilir.

Bu nedenle önümüzdeki süreçte Dolar/TL ve BİST’in oynaklığı üst düzeye çıkmaya da devam edecektir.

Önceden de değindiğimiz gibi başkanlar değişir, TL’nin kara talihi değişmez...

GÖKHAN ÖZKAN
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI