TL’ye `Baba`can destek

21.09.2015 11:45

1 Kasım seçimleri öncesi partiler aday listelerini açıkladı. Ali Babacan ve Mehmet Şimşek’in yeniden aday olması ile yurtiçi piyasalarda oldukça olumlu algılandı. Cuma günü Kur 2.9780 seviyesine kadar gerilerken endeks haftayı 75 binin üzerinde kapattı. Böylece Babacan ve Şimşek’in ekonomi için ne kadar önemli olduğu bir kez daha kanıtlanmış oldu. Ayrıca Cuma gecesi not değerlendirmesi yapan Fitch, Türkiye’nin kredi notunu ve görünümünü değiştirmedi. Fitch, bütçe dengesinin güçlü olduğunu, mali disiplin ise sürdüğünü açıkladı. Mehmet Şimşek’in yeniden aday olması ile güven tazelenmiş oldu. Fitch, ayrıca Türkiye’de siyasi ortamın sön dönemde kötüleştiğini, Kasım seçimlerinin ciddi bir belirsizlik yaratığını belirtti. Anketler Kasım’da yapılacak seçimlerden bir önceki seçime göre çok farklı bir sonuç çıkmayacağını işaret ediyor.Babacan Türk ekonomi politikasında kredibilite sahibi bir kişi, Babacan’ın süpriz adaylığı sonrası politikanın yönü ile ilgili düşünülen endişeler yumuşayabilir.

AK Parti için önemli karar

Her fırsatta yapısal reformaların yapılmadığından söz eden Babacan, her dönemde ekonominin yeni krizlere girmemesi, sıcak paranın kaçmaması için yabancı fonlarla görüşmeler yapıp her zaman güven tazeledi. Aynı şekilde Mehmet Şimşek’in başırılı bir bütçe yönetimi yaptığını görüyoruz. Bu iki önemli ismin AKP’nin oylarını yükseltip yükseltmeyeceği soru işareti, ancak piyasaya güven verecekleri bir gerçek. Özellik yabancıların ve kredi derecelendirme kuruluşlarının en çok dikkat ettiği ekonomi yönetiminin bu iki öenmli ismin altında olması TL’ye biraz olsun destek olabilir.

FED faiz artırmadı Merkez ne yapar?

Son dönemde sadeleştirme adı altında alt ve üst bandı uygulamasını kaldırarak tek faiz kullanacağını açıklayan Merkez Bankası, FED’in faiz artırmasını bekliyordu. Geçtiğimiz hafta FED’in kendi için enflasyon, dışarıda ise özellikle Çin olmak üzere küresel ekonomilerdeki durgunluk ve belirsizlikleri biraz daha izlemek için faiz artırmaması ile, yarın Merkez Bankasının faizlere dokunmayacağını söyleyebiliriz. Politik belirsizliğin devam ettiği bu ortamda taşlar yerine oturmadan Merkez Bankasından bir hamle gelme olasılığı düşük gözüküyor.

USDTRY




TL tarafına baktığımızda gösterge tahvil faizlerinde bir miktar geri çekilme görüyoruz. Endeks Cuma günü yaptığı yükseliş sonrası kar satışları ile karşılaşıyor. Endeks için 75 bin 200 seviyesi öneml,. Bu seviyenin üzerinde yapılacak kapanışlar ile 77 bin seviyesine yükseliş görülebilir. Kur tarafında ise 3’ün üzerinde hareket devam ediyor. 2.98-3.00 bölgesi önemli destek. 2.98’in altında görülecek kapanışlarda 2.92-2.95 bandına geri çekilme görülebilir. 3’ün üzerindeki hareketin devamı ise bizi yeniden 3.05-3.07 bandına götürebilir. Ekim ayı içinde açıklanacak seçim anketleri Haziran seçimlerinde olduğu gibib piyasa üzerinde etkili olacaktır.

Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı