TL’ye `FAZLA`dan destek!

11.11.2015 12:04
Eylül ayında cari işlemler dengesi 2009 yılından bu yana ilk kez fazla verdi.  Ocak-Eylül'de 25.56 milyar dolar olan cari işlemler dengesi Eylül ayında  95 milyon dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi rakamlarını incelediğimizde dış ticaret açığındaki düşüşün etkili olduğunu görüyoruz. Dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 2.539 milyon ABD doları azalarak 2.527 milyon ABD dolarına düştü. Yıl başından bu yana cari açığın düşmesini destekleyen net hata noksan görevine devam ediyor. Ocak-Eylül döneminde  13 milyar 443 milyon dolarlık bir artış söz konusu. Enerji fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi ile iyileşmenin devam etmesi beklenebilir.

Portföy yatırımlarına baktığımızda 2.871 milyon ABD doları tutarında net çıkış görüyoruz. Alt kalemlerde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 233 milyon ABD doları, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında da 646 milyon ABD doları net satım yapıldığı görülüyor. Rezervlerde ise azalma devam ediyor. Ağustos ayındaki 400 milyon dolarlık azalma sonrasında Eylül ayında da rezervlerde yaklaşık 850 milyon dolarlık düşüş görüldü.

Genel olarak baktığımızda cari fazlanın sebebinin ithalattaki geri çekilme ile birlikte dış ticaret dengesinde görülen iyileşme olduğunu görüyoruz. ihracat tarafında ise TL’deki değer kaybının ihracat rakamlarını desteklemediğini söyleyebiliriz. Kaynağı belirsiz paranın yer aldığı net hata noksan kaleminde 2 milyar dolarlık artış cari dengedeki  iyileşmeyi destekliyor. Portföy yatırımları ve doğrudan yatırımlardaki düşüş yabancıların çıkışa devam ettiğini ve sıcak para girişinin azaldığını gösteriyor. Rezervlerdeki düşüş ise endişe verici. İthalata bağımlı büyüme stratejisinden kurtulamadığımız sürece cari açık azaldı diye sevinecek bir durum olmadığını düşünüyorum.

Cari fazlanın piyasaya olan etkisinin olumlu olduğunu görüyoruz. Kur tarafında yeniden 2.90 seviyesinin altına geriledik. Düşüşün devam etmesi ile 2.8880 ve 2.8740 görebiliriz. Bist 100’de ise alıcılı seyir devam ediyor. 81 bin 800’lerde olan endekste 82 bin 500 seviyesi önemli. Yeniden 83 bin ve üzerini görmemiz için bu seviyenin geçilmesi gerekiyor. BİST 100 için 80 bin 800-81 bin 200 bölgesinin önemli olduğunu bu bölgenin üzerinde alıcılı seyrin devam edeceğini düşünüyorum. Gösterge tahvil faizi ise seçim sonrası gerilese de yüksek enflasyon ve kurdaki artış ile yeniden yüzde 10’un üzerinde seyrediyor.

Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı