Trump – You are fired!

09.11.2016 11:51

Öncelikle, yaklaşık 1 ay önce paylaştığımız Donald Trump yazısı için:

“FİNANSAL PİYASALARA EN YAKIN SİYAH KUĞU: DONALD TRUMP”

Bundan 1 ay önceki öngörülerimizde aynen şöyle bir yorumda bulunmuştuk:

“ABD seçimleri ve sonrasında belirsizlik ortamı ortaya çıkarsa (özellikle de Donald Trump’ın Başkan seçilmesi halinde) güvenli liman ihtiyacı da ortaya çıkabilir. Dolarda dalgalanma bantları genişler, borsalardan ve diğer riskli varlıklardan çıkış gerçekleşerek güvenli limanlara olan talep artar ve JPY, CHF gibi para birimlerinde büyük dalga boylarında değerlenmelere şahit olabiliriz. Donald Trump’ın Başkanlık koltuğuna oturması, majör para çiftleri ile birlikte gelişmekte olan ülke kurlarında da oynaklığın artmasına yol açabilir. ABD’de risk iştahındaki olası bir bozulma, tahvil talebini artırabilir. Bu durum, Fed’in faiz artırım arifesinde olduğu düşünüldüğünde faizlerde oynaklığa yol açabilir. Kısa vadeli fiyatlamanın altın, gümüş gibi değerli metaller lehine olmasına şahit olabiliriz.

TRY de Trump faktöründen olumsuz etkilenecektir. Kısa vadeli opsiyon stratejisi USDTRY’de alım üzerine. En az 100 milyon USD büyüklüğünde ve en çok 3 ay vadeli opsiyonların tamamı alım opsiyonu ve opsiyonlar 3,10 – 3,35 fiyat aralığına birikmiş durumda. Bu da kısa dönemde kurda yükseliş beklentisinin arttığına işaret ediyor.“

Trump’ın Başkanlık yarışını kazanmasıyla beraber bu saymış olduğumuz fiyatlamaların tamamına yakını ilk tepkilerde meydana geldi. USDTRY 3,2929 seviyesini gördü; Trump’a en duyarlı para birimi MXN’den sonra ZAR ile birlikte en çok reaksiyonu TRY verdi görünüyor.

Tabii korku eşiklerinin geçilmesiyle beraber oluşan durum biraz karışık. Piyasa eğilimini şöyle özetleyelim:

USD, majör para birimlerinin önemli bir kısmına karşı değer kaybediyor. Bu kapsamda DXY 96 seviyelerine gerilemiş durumda. Asya hisse senetleri ve ABD vadeli endekslerinde sert düşüşler var. GOÜ para birimleri, duyarlılık derecesine göre değişen oranlarda USD’ye karşı değer kaybediyor. GOÜ grubunda sadece Doğu ve Güney Avrupa para birimlerinde değer kazancı var. Küresel faizler sert şekilde aşağı gidiyor, emtialar da başta altın olmak üzere değer kazanıyor.

Bir de; Trump’ın Başkan olmasıyla Fed’in Aralık’ta faiz artırma ihtimali geriliyor. Fed’e ilişkin bir belirsizlik de oluşacak.

Trump’ın elbette daha önceki söylemlerini önemli bir şekilde yumuşatması da beklenebilir. Bu kapsamda ilerleyen dönemde yapacağı açıklamalar büyük önem taşıyacaktır. Trump’ın neler yapacağını veya ne gibi politikalar üreteceğini öngörmek zor. Tahminimiz, agresif politika söylemlerinin birçoğunda geri adım atması ve daha ılımlı bir çizgi kullanması. Bu da tabii dünya siyasetine ve ekonomilere daha az zarar verir. En azından Clinton’a göre daha yumuşak bir Orta Doğu siyaseti izleyeceğini ve Ankara ile de uyumlu bir görüntü çizeceğini söyleyebiliriz. Bu kapsamda ilerleyen dönemde bizim için olumlu bile olabilir.

Kısa vadeli ve daha uzun vadeli piyasa tepkileri de değişimler gösterebilir. Küresel anlamda dolardaki fiyatlamaların bir süre sonra rayına oturacağını düşünüyoruz. Tahvil ve bono piyasası bir süre hisse senetlerinin üzerinde performans gösterebilir. Bu nedenden dolayı faizlerde aşağı yönlü hareket bekliyoruz.

Trump’ın Meksika, Çin ve dünya ticaretine ilişkin fikirleri için;

Trump, seçim kampanyasında Meksika ve Çin’den yapılacak ithalata sırasıyla %35 ve %45 gümrük vergisi uygulayacağını söylemişti. Çin’i de bir kur manipülatörü olarak nitelendirmişti, hatırlanacağı üzre Çin kısa vadede ihracatını artırarak büyümeyi desteklemek amacıyla 2015 yılında yuanı devalüe etmişti. Bu iki ülkeye gümrük vergilerinin artırılması ABD ve Çin ekonomisine fazla bir etki yapmaz. Çünkü iki ülkenin birbirine olan ticareti GSYH’lerinin %4’ünü oluşturuyor. Çin’in ihracatlarına olan talebin inelastik olması da Çin’in elini güçlendiriyor. Haliyle diğer gelişmekte olan ülkeler de Çin’i ikame edemeyeceğinden avantaj elde edemez. Ancak GSYH’sinin %27’si ABD’ye olan ihracatından oluşan Meksika büyük darbe alır.

Trump’ın Çin ve dünya ticareti, Meksika ile ilişkiler ve göçmen sorunu, NAFTA ile ilgili fikirleri GOÜ piyasalarına ilerleyen dönemde baskı yapacaktır. Türkiye bazında kötü bir hikaye olmasa da bizim piyasalarımız azalan risk iştahından olumsuz etkilenecektir. USDTRY kurunda güncel hareket alanı 3,17 – 3,23 olmakla birlikte; projeksiyon kanallarını kullanarak elde ettiğimiz üst kademe bant aralıkları 3,23 – 3,30 ve 3,30 – 3,40 olarak görünmektedir. Borsada ise satışlar gelişmelere göre kısmi kalmıştır. 75.000 altında sapma payı 72.800; en kötü senaryoda... Bu eşik değerler korunduğu sürece BİST 100 açısından oyun değiştirici bir durum meydana gelmeyecektir. İçerideki haber akışı da Türkiye’ye özgü risklerin seviyesini belirler, bu nedenden dolayı faiz, kur ve Borsa eğiliminin yeniden içerideki haber akışına kaymasını beklemekteyiz.

ENVER ERKAN
KAPİTALFX ARAŞTIRMA UZMANI