Türk-İş’e göre yaşam ucuzluyor

29.08.2016 08:57

Türk-İş’e göre mutfak enflasyonu ağustos ayında aylık yüzde 0.60 oranında geriledi. Mutfak enflasyonunda 12 aylık artış yüzde 1.27 oranında oldu. Gene Türk-İş’e göre “yaşam ucuzladı”

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), bir işçi örgütü. Enflasyonun gerilediğini, yaşamın ucuzladığını söyleyen işte bu işçi örgütü.
Türk-İş 29 yıldan bu yana her ay düzenli olarak “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması ile çalışanların geçim şartlarını ortaya koyuyor. Türk-İş hesaplamasına göre, 4 kişilik bir işçi ailesinin;

Aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 8 TL azaldı.
Aylık yaşam maliyeti için bir önceki aya göre 26 TL daha az harcama yapıldı.
2015 yılının sonuna göre ağustos ayında aylık gıda harcaması için 24 TL ve aylık yaşam maliyeti için 77 TL daha düşük harcama yapıldı.
Bütün bu olumlu gelişmenin ardında gıda fiyatlarındaki gerileme var.

İŞÇİ GEÇİMİ UCUZLAMIŞ


Türk-İş Araştırması’nın Ağustos 2016 ayı sonucuna göre;
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.361,60 TL.
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.435,19 TL.
Bekar çalışanın aylık yaşama maliyeti 1.690,35 TL.

AYŞE HANIM NE DİYOR?

Gerçekçi olalım: Kamuoyu, halkımız, Ayşe Hanım Teyzem ile Ali Rıza Bey Amcam, enflasyonun tırmanışından yakınıyor. Gıda harcamalarının yükselmesi nedeniyle, aynı para ile daha az gıda maddesi satın alabiliyor.
Türk-İş’in araştırması, Ayşe Hanım Teyzem’in enflasyon hesabının ve geçim derdinin tersi bir tabloyu ortaya koyuyor.
Türk-İş, bir işçi örgütü. İşçi örgütleri işçinin geçim derdini dile getirir. İşçiler genelde devletin enflasyonu düşük gösterdiğini iddia eder. Türk-İş ise enflasyon geriliyor, gıda fiyatları ucuzluyor diyor.
Türk-İş’in açıklamasına göre, “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” çalışmasında hesaplamaya temel alınan gıda maddelerinin fiyatları, konfederasyon görevlileri tarafından piyasadan, market ve semt pazarları sürekli ve düzenli dolaşılarak doğrudan tespit ediliyor.
TÜİK tarafından derlenen fiyat verileri kullanılmıyor. Sadece gelişmeleri değerlendirmek ve kıyaslama yapmak için sonradan izleniyor. Çalışma bağımsız bir çalışma.
Konfederasyon TÜİK açıklamasından yaklaşık bir hafta önce hesaplama sonuçlarını kamuoyuna açıklıyor. Bu yönüyle, tüketici fiyatlarındaki artış eğilimini yansıtan “öncü gösterge” olarak kabul ediliyor.
Yoksulluk sınırı tutarı, ailenin yapması gereken insan onurunun gerektirdiği harcama tutarını gösteriyor. Haneye girmesi gereken toplam gelirin alt sınırını ortaya koyuyor.
Ancak her ailede birden fazla çalışan yok. Yoksulluk sınırı tek kişinin çalıştığı ailelerde, olması gereken ücret düzeyini işaret ediyor.
Türk-İş’in bu çalışmasıyla hesaplanan gıda harcamalarında, aylar ve yıllar itibariyle meydana gelen değişim oranları, ülkedeki enflasyonun ne olduğunu göstermez. Sadece gıda enflasyonu hakkında önemli bir göstergedir.
Önümüzdeki günlerde TÜİK Ağustos ayı Tüketici Fiyatları Endeksi’ni açıklayacak. Ülke genelinde gıda fiyatlarındaki ve genel olarak enflasyon artışın ne olduğunu öğreneceğiz.