Türk Lirası’nın değerlenmesi

14.08.2017 09:54

Moody’s’in Eylül 2016’daki not indirimi sonrasında değer kaybeden Türk Lirası, şubat ayından bu yana kademeli olarak değer kazanıyor. TCMB, Bloomberg ve Akbank kaynaklı aşağıdaki tablo bu durumu gösteriyor. Reel kur ve portföy girişleri arasında da güçlü bir korelasyon var. Reel değerlenmenin kademeli olması, kurun değerlenmesi açısından, uzun vadede risk birikimini de engelliyor.

Banka ve banka dışı kesimin yurt dışı borçlanma eğiliminin düşük olması sayesinde, net yabancı yatırımlar artmamış olsa bile, reel döviz kurunda kademeli bir değerlenme yaşanıyor. Aşağıdaki tablolar, ‘Net Yabancı Doğrudan Yatırımlar’ı, ‘Banka Borçlanmaları ve Tahvil İhraçları’ ile ‘Banka Dışı Sektör Borçlanma ve Tahvil İhraçları’nı gösteriyor.

ENFLASYON...

Enflasyonumuz tek haneli rakamlara düştü. Devalüasyonun olumsuz etkilerinin sona ermesi, global emtia fiyatlarındaki düşmeler, talep eksikliği, istikrarlı Türk Lirası ve son aylarda artan büyüme eğilimi ile oluşan arz, enflasyondaki düşüşe destek veriyor. TÜİK ve Akbank kaynaklı aşağıdaki grafikler, enflasyondaki düşme eğilimini gösteriyor.

Yüksek seyreden hizmet enflasyonu ve gıda fiyatlarındaki muhtemel yüksek seyir, önümüzdeki dönemde enflasyonu artırıcı etki yapabilir.