Türk varlıklarından çıkış sürüyor

24.07.2015 12:47
Son dönemde yaşanan gelişmeler üzücü olmakla beraber  piyasaları derinden etkiliyor. Terör olayları ve erken seçim spekülasyonları ile değer kaybeden TL, yeniden 2.75 seviylerine yaklaştı. Endekste 80 bin desteği kırıldı satış dalgası çok sert geldi. Merrill Lynch, jeopolitik riskler dolayısıyla TL’deki uzun pozisyonunu kapattığını açıkladı. Merrill Lynch analistleri, Türkiye için ana senaryolarının koalisyonun kurulması olduğunu, ancak risklerin halen devam ettiğini belirtiler.

ERKEN SEÇİM İHTİMALİ ARTIYOR

Siyasi liderlerden gelen açıklamalar piyasayı baskı altında bırakmaya devam ediyor. Deniz Baykal geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada AKP’nin hükümet kurmak istemediğini, görüşmelerin tiyatrodan ibaret olduğunu ve Kasım’da erken seçime gidileceği söyledi. Kılıçdaroğlu ise görüşmeleri son ana kadar sürdüreceklerini ancak koalisyon kurma ihtimalinin erken seçimden daha düşük olduğunu ifade etti. AKP tarafında ise erken seçim hazırlıklarının yapılmaya başladığı ifade ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Davutoğlu’nun il başkanlarına erken seçime hazır olun mesajı verdiği söylentileri gündeme gelmişti.

MERKEZ ZOR DURUMDA

Bir yandan yurtiçindeki riskler artış gösterirken diğer tarafta FED’den gelebilecek faiz artışı TL’nin kırılganlığını artırıyor. Bu gelişmelerde Merkez Bankası’nın  ihtiyatlı duruşa devam etmesine neden oluyor. Merkez Bankası dün faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası  gösterge repo faizini yüzde 7,50 seviyesinde sabit tutarken, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 10,75, borçlanma faiz oranının yüzde 7,25'te bırakmış oldu. Ayrıca zorunlu karşılık ve rezerv opsiyonu katsayısında da değişikliğe gitmedi.

Küresel piyaslardaki belirsizlik, gıda ve enerji fiyatlarında oynaklığa iç piyasalardaki risklerde eklenince Merkez Bankası’nın sıkı duruşa devam etmesi kaçınılmaz görünüyor.

Bugün ise Merkez’den müdahale geldi. Yakın dönemde gözlenen küresel ve yerel gelişmeler nedeniyle bir hafta vadeli Döviz Depo Faiz oranının ABD Doları İçin yüzde 3,5'tan yüzde 3'e indirilmesine karar verildiği açıklandı. Merkez Bankası son dönemde  piyasada dolar likiditesinin artırılması için bu yönetimi uyguluyor.

VİOP AÇIK POZİSYON SAYISI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Dün çok sert satışla yüzde 3’ün üzerinde değer kaybeden endekste bugün tepki alımları görülse de senaryonun negatif olduğunu söyleyebiliriz. Viop açık pozisyonlarındaki artışın artmaya devam ettiğini ve dalganın güçlü olduğunu düşünüyoruz. Son dönemdeki zirvelerine çıkan APS 279 binlere gelmiş durumda. Endekste 75 bin-76 bin bölgesi düşüşün devamında görülebilir. 2008 krizinden sonra başlayan yükseliş  trendinin desteği olan  72 bin bölgesinden ise kısa vadeli alımlar denenebilir.