Türkiye beklentilerin üzerinde büyüdü

31.03.2017 11:38
Türkiye 2016 yılı 4.çeyrekte beklentilerin üzerinde %3.5 büyüdü. Beklentiler %1.9 seviyesinde büyüme yönündeydi. Bu veri ile birlikte Türkiye ekonomisi 2016 yılında %2.9 büyüme gösterdi. Burada da beklentiler 2016 yılının %2.2-2.4 gibi bir seviyede tamamlanacağı yönündeydi. Türkiye 2015 yılında yeni serilere göre %6.1 büyüme göstermişti. Kişi başı milli gelir ise 10.807$ seviyesinde gerçekleşti.

GEÇMİŞ VERİLERDEKİ YUKARI REVİZYONLAR DİKKAT ÇEKİYOR

Açıklanan veride ilk dikkat çeken nokta geçmiş verilerdeki yukarı revizyonlar. Çeyrekler itibari ile ilk üç çeyrek büyüme verileri sırasıyla, %4.5, %4.5 ve -%1.8 açıklanmıştı. Bu veriler yine sırasıyla %4.5, %5.3 ve -%1.3 seviyesine revize edilmiş. Yıllık büyümenin yukarı hareketinde bu revizyonların da payı var.

Verinin detayında ise sektörler itibari ile en yüksek ağırlığa sahip olan İmalat sanayinde 3.çeyrekteki %2.6’lık daralmanın ardından son çeyrekte %4.4’lük artış dikkat çekiyor. Hizmetler grubu ise bir önceki çeyrekteki %7.4’lük daralmanın ardından son çeyrekte %1.8 büyüme göstermiş. İnşaat sektöründeki büyüme %3.7 olurken, Gayrimenkul faaliyetleri %2.7 seviyesinde oluşmuş.

TÜKETİM HIZINDA SÜRPRİZ ARTIŞ

Harcamalar bakımından ise büyümenin arkasında en temel sebep tüketimin artmış olması. Hane halkı tüketimi son çeyrekte %5.7 artış ile yılın en yüksek seviyesini yakalamış. Burası dikkat çekici. Devlet harcamaları ise son çeyrekte %0.8 gibi sınırlı bir artış göstermiş.

2016 YILININ İLK YARISINDA DEVLET HARCAMALARI BÜYÜMEYİ DESTEKLEDİ

2016 yılının tamamında ise hane halkı harcamaları %2.3 artış ile büyümeye katkı sağlarken, en yüksek artış devlet harcamalarında %7.3 ile görülüyor. Devlet harcamaları yılın ilk iki çeyreğinde yüksek seviyelerde gerçekleşmişti, yılın ikinci yarısında giderek azalan bir görüntü var. Sabit sermaye oluşumları %3 gibi düşük bir seviyede kalırken, dış ticaretin büyümeye katkısı negatif olarak gerçekleşmiş.

Sonuç olarak Türkiye 2015 yılında %6.1 büyümenin ardından 2016 yılını %2.9 büyüme ile tamamladı. Bu veri ile birlikte 2017 yılına yönelik %3-3.5 seviyelerindeki beklentilerde yukarı revizyonlar oluşabilir. Türkiye ekonomisi ne kadar dinamik bir ekonomi olduğunu bir kez daha gösterdi. 

DOLAR KURU ÜZERİNDE SINIRLI ETKİ OLDU

Verinin ardından dolar kurunda 3.6374 seviyesine doğru sınırlı bir gerileme izledik. Ancak oluşan hareketin çok anlamlı olduğunu söylemek zor. Mevcut veri sonrasında biraz erken olabilir ama Türkiye büyüdükçe cari açık veren bir yapıya sahip. Verinin detayında özellikle tüketim harcamalarının ağırlık kazandığı görülüyor. Aynı temponun uzun vadede devam etmesi cari açığın yükselmesine neden olabilir. Bu durum ise TL üzerinde baskı yaratabilir. Ancak tekrar belirtirsek bu uzun vadede izlenebilecek bir gelişme bugünün konusu değil. Diğer yandan açıklanan diğer veri olan dış ticaret açığı verisi beklentiler yönünde geldi.  G.Afrika para birimi rand üzerindeki negatif dalgalanma ve dolar endeksinin 100 seviyesinin üzerindeki ısrarlı seyri kısa vadede dolar kurunun gevşemesini önlüyor. Kısa vadede 3.64-3.67 arasında yatay ve yönsüz seyir devam edebilir. Dışarıda ılımlı bir ortam oluşursa dolar kurunda yeniden 3.60 seviyelerine doğru gerileme potansiyeli devam ediyor.

Tuncay Turşucu
İNTEGRAL ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ