Türkiye için riskler artarak devam ediyor

21.08.2015 12:06

Son dönemde yaşananlar, ülkenin risklerini artırmaya devam ediyor. Risklerdeki artışın orta vadede ekonomik görünümde bozulmalara yol açması muhtemel. Dün Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri 283 puan ile 2012 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Fazilerde ise yüzde 11’in üzerindeki hareket devam ediyor.

Yabancı sermaye azalıyor

Ekonomimizin dış finansamana bağlılığının yüksek olduğunu biliyoruz. Hatta FED faiz artışı ile ucuz finansman sağlama dönemininde sonuna geleceğiz. Böyle bir dönemde risklerin artması ile azalan yabancı sermaye miktarının yaratabilceği sıkıntıların önüne geçilmek için hamleler yapılması gerekiyor. Ülkede bu kadar belirsizliğin mevcut olduğu durumda sıcak para girişi oldukça zor. Dış finansman dışında, büyümenin potansiyelinin altında kalması, ihracattaki azalma, cari açıkta istenilen seviyeye gelemememiz gibi bir dizi sorun ile karşı karşıyayız.

Yeni bir seçim

Koalisyon kurulamaması ile yeniden seçime gidiyoruz. Yeni yapılacak seçim sonrasında yine aynı görüntünün çıkması gibi bir ihtimali düşündüğümüzde belirsizliklerin bir süre daha devam edeceğini ve Türk varlıklarının çıkışın süreceğini söyleyebiliriz. Ancak şuanda gündemde seçimden daha da önemli olan jeopolitik riskler var. Terör olayları artarak devam ediyor. çözüm süreci diye bir şey kalmadı. Siyasi Erk tarafından yapılan açıklamaların yapıcı olmaması ülkenin gidişatı açısından hiç de olumlu gözükmüyor.

MB faiz artırmak zorunda kalabilir

Kurda 3 TL seviyesini gördüğümüz şu günlerde Merkez Bankası sadeleştirme yapacağını açıkladı. Sadeleştirme, ROK, zorunlu karşılık, döviz satım ihalesi gibi araçlar şu ortamda TL’nin istikrar kazanmasını sağlayamaz. Merkez Bankası’nın faiz artışı yapmaktan başka çaresi yok. Üzerinde faiz artırmak için baskı hisseden Merkez, çaresizlikten başka yollara sapıyor. FED faiz artırmadan faize dokunmayacak olan Merkez Bankası kurda daha yüksek seviyeler görebilir. Bakalım sadeleştirme denilen icat sonrası faiz yüzde kaçlarda olacak?

Tahvil piyasası riskleri fiyatlıyor

Yüzde 11 seviyesinin üzerinde işlem gören tahviller, Türkiye’nin notuna sahip diğer ülkeleri düşündüğümüzde oldukça yüksek kalmış durumda. Aynı nota sahip ülkeler arasında sadece Rusya’daki faizin yüksek olduğunu görüyoruz. Orda yaşananlarda zaten belli. Risklerin devam ettiği bu ortamda tahvil fiyatlarındaki gerileme devam edecektir. Aralık ayında Moody’s’in not indirmesi durumunda artık sadece bir kurum tarafından yatırım yapılabilir seviyede olacağız. Bu durum en az iki kurumdan yatırım yapabilir not almış olma kriterine sahip bir çok yabancı fonun Türkiye'deki yatırımlarını azaltabileceği anlamına geliyor. Bu senaryoda çıkışlar dahada sert olacaktır. Tahvillerdeki çıkışlar bu yıl toplam olarak 4 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda.




Risklerin artması ile tahvillerden çıkışın devam ettiği bu ortamda fazilerdeki yükselişin devam etmesi ihtimali artıyor. Faizlerde ilk etapta yüzde 11.50-11.60 bölgesinin test ediliceğini ve geçilmesi ile önce yüzde 12-13 bandına daha sonrada orta vadede yüzde 13-15 bandına hareket görülebileceğini söyleyebiliriz.

Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı