Türkiye’nin gücüne, geleceğine güven

18.04.2016 09:02

Demirören Grubu’nun Total’in Türkiye’deki varlıklarını 325 milyon euro’ya alması, 2016’nın en büyük yatırımı. Bu tür yatırımlar ülke ekonomisinin gücü ve geleceğine güveni gösterir

Total, dünyanın 6 büyük petrol şirketinden biri. 1927 yılında Fransa’da kuruldu. 2015 yılı cirosu 165 milyar TL. Dünyanın değişik ülkelerinde farklı konularda yatırımları var. Türkiye pazarına, akaryakıt tedariki, depolaması ve dağıtımı yapmak için 1992 yılında girdi. Satışa çıkarılan Türkiye’deki akaryakıt istasyonları ile ticari satış, tedarik ve lojistik varlıkları 325 milyon euro bedelle Demirören Grubu tarafından satın alındı.

EPDK’nın (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) ve Rekabet Kurulu’nun onayı ile geçtiğimiz günlerde satış işlemi tamamlandı. Total’in Türkiye’deki varlıkları Demirören Grubu’na geçti.

Bir Türk sermaye grubunun, (1) Türkiye’nin çevresindeki ülkelerde sıcak çatışmalar, Doğu’da terör ile mücadele sürerken (2) Dünya konjonktürünün dalgalı olduğu bir dönemde, yaklaşık 1 milyar TL’lik bir yatırımı gerçekleştirmesi önemlidir. Demirören Grubu’nun Total yatırımı, 2016 yılının en büyük yatırımı özelliğini taşıyor.

Bu tür  yatırımlar ülke ekonomisinin gücüne ve de geleceğine güveni gösterir. Bir sermaye grubu, ekonominin geleceğine, büyümenin süreceğine, insanların gelirlerinin ve harcama gücünün artacağına inanmasa bu büyüklükte bir riski omuzlamaya cesaret edemez.
Demirören Grubu 60 yıllık bir kuruluş. Enerji dışında sanayi (ağır metal piston, mermer), liman işletmeciliği, turizm (Kemer Country), inşaat, medya, e-ticaret ve eğitim alanlarında da yaygın faaliyeti var.

İstanbul Sanayi Odası’nın 2014 yılı Türkiye’nin büyük firmaları sıralamasında Demirören Grubu 21’inci sırada yer almıştı



TOTAL NE YAPAR?

TEPK (Türkiye Enerji Piyasası Kurumu) verilerine göre ülke genelinde petrol dağıtan, satan 70 şirket var.

Bunların en büyük 5’i (Petrol Ofisi, Opet, Shell, BP ve Total) toplam iş hacminin yüzde 71’ine sahipler. Diğerleri küçük paylara sahip şirketler.
5 büyüklerden biri olan Total, İzmit Gebze, İzmir Aliağa ve Samsun’daki 300 bin m3/yıl toplam kapasiteli modern akaryakıt tesisleri ile dünya standartlarında depolama ve dağıtım hizmeti veriyor. Bu tesisler, sahip oldukları deniz terminalleri ile bölgedeki en iyi akaryakıt terminalleri olarak görülüyor.

Total, Türkiye’de dizel araç pazarının gelişmesinin önünü açan Eurodiesel, fabrikada kurşunlu benzin ile çalışacak şekilde üretilen araçların kurşunsuz benzin ile kullanılmasına olanak veren Greenmax gibi ilkleri piyasaya sunan petrol şirketi.

TEPK verilerine göre, Türkiye genelinde yılda 30 milyon ton petrol ürünü dağıtımı yapılıyor.

Geçen yıl satışa sunulan petrol ürünü 22.7 milyon ton. Bunun 17.1 milyon tonu motorin. Sadece 2.0 milyon tonu benzin.
Türkiye’de akaryakıt ithalatı, üretimi, rafine edilmesi, dağıtımı ve satışı lisansa tabi. Lisansı TEPK veriyor. Sektörü denetliyor.

Petbayder’in verilerine göre bugün sektördeki şirketlere dağıtılmış 14 bin lisans var. Bunların 13 bini akaryakıt bayiliği lisansı. Kalanları depolama, dağıtım, işleme, iletim, taşıma ve kullanma lisansı gibi lisanslar.

Türkiye genelinde 13 bin dolayındaki akaryakıt bayilerinin 750’si İstanbul’da. Konya ve Ankara’da 550’şer dolayında bayi var. Türkiye genelinde il başına ortalama bayi sayısı 150 dolayında.

Bayilerin günlük ortalama akaryakıt satışları 5 - 6 ton. En fazla satış yapan bayiler İstanbul’da günde 12 - 13 ton satış yapabiliyorlar. Van’da ise günlük ortalama satış bir ton kadar.

MİLANGAZ İLE 1996’DA ‘OTOGAZ’I TANIDIK

Demirören Grubu Türk tüketicisini otogaz ile 1996 yılında tanıştırdı. Milangaz, 1996 yılında Türkiye’nin ilk otogaz ve otogaz dönüşüm sistemleri şirketi Dem-Al’ı kurdu ve İtalyan Tartarini firmasının Türkiye ve Ortadoğu distribütörlüğünü aldı. Dem-Al Şirketi, Türkiye’nin her yerine otogaz dönüşüm bayilikleri ve otogaz istasyon bayilikleri kurmaya başladı. 1996’dan sonra Türkiye genelinde 112 Dem-Al otogaz bayiliği kuruldu.

2002’den itibaren Milangaz, kalitesini otogazda da ön plana çıkarmak amacıyla yeni açılan otogaz bayiliklerine “Oto Milangaz” olarak devam etti.
Milangaz; istasyonlarına Cezayir’den Avrupa Standartları’nın üzerinde, LPG ithal ederek, kaliteli LPG  satışı yapıyor. Cezayir’de LPG (otogaz) üretimi doğalgazdan yapıldığı için kükürt oranı 4 ppm. Rafinerilerde petrolden elde edilen LPG’de ise kükürt oranı 50 ppm’e kadar çıkıyor. Olifin ise Cezayir’den ithal edilen gazda sıfır. Rafinerilerde üretilen üründe ise yüzde 16 - 28 oranına kadar çıkabiliyor. Doğalgazdan üretilen LPG çevre - hava kirliliği yaratmadan en temiz enerji kaynağı olarak kabul ediliyor.

Ülkenin ilk LPG tedarikçisi Milangaz, 26 dolum tesisi, 5  deniz terminali, 1100 tüplü gaz bayii, 10 bin tali bayii, 641 otogaz bayii ve dökme gaz dağıtımı ile Türkiye’deki LPG sektörünün lider kuruluşu konumunda.

Demirören Holding’e bağlı bir diğer şirket olan Moil Petrolcülük, 449 akaryakıt istasyonu ile ülke genelinde hizmet veriyor.
Demirören Grubu Total’in katılması ile akaryakıt ve otogaz pazarında 1200 akaryakıt ve otogaz istasyonuna sahip oldu.
Demirören Grubu’ndan yapılan açıklamaya göre, Total’in satın alınması ile akaryakıt sektöründe grubun enerji bölümünün  yıllık cirosu ortalama 3 katına çıkarak 9.5 milyar TL’ye yükseliyor.