Ülke büyümeleri yavaşlıyor

02.02.2016 09:47

2016 yılında, gelişmekte olan ülkelerin büyümelerindeki yavaşlama devam edecek

2016 yılında, gelişmekte olan ülkelerin büyümelerindeki yavaşlama devam edecek. Çin ekonomisindeki ve jeopolitik dengelerdeki belirsizlik sürecek. Dolayısıyla, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımları yavaşlayacak. Emtia ve enerji fiyatlarında artışlar olsa da düşük fiyat seviyeleri sürecek.

IMF ve Akbank kaynaklarından alınan aşağıdaki tablolar, küresel büyümedeki beklentileri gösteriyor. Anlaşılan, Çin ekonomisi dahil, tüm dengelerin yerine oturması kademeli olarak gerçekleşecek.

Gelişmekte olan ülke ekonomileri gittikçe zayıflıyor. Bu ülkelerin toparlanmaları 2016 yılında da gerçekleşemeyecek. Bu durumda, ülkemizde de 2023 hedeflerinin tutturulması zor görülüyor.

Aşağıdaki tablo gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme gerçekleşme ve beklentilerini gösteriyor.

GELİŞMİŞ ÜLKELER...

Gelişmiş ülkelerin küresel büyümeye ve ticaret hacmine katkısı artıyor. Yine de küresel ticaret hacmi, olması gerekenin neredeyse yarısı seviyelerinde kalacak. Gelişmekte olan ülkelere net sermaye akımının 2015’e göre iki kat büyüyeceği bekleniyorsa da bu konuda en az dört kat artış sağlanmadıkça 2013-2014 yılları seviyelerine ulaşılamayacak.

Aşağıdaki tablo gelişmiş ülkelerdeki büyüme trendini gösteriyor. Görüldüğü gibi, 2015 yılında ABD’nin başı çektiği büyüme çizgisini Avrupa ülkeleri takip etti. Bu trendin 2016 yılında da süreceği anlaşılıyor. Avrupa ülkelerinin büyümesi, Avrupa Merkez Bankası’nın çok dengeli ve hedef odaklı para basması sayesinde sağlandı. Ülkemizde de benzer bir büyüme hikâyesi gündeme getirilebilir.