Uzun süredir beklenen ‘o’ kritik hafta

14.09.2015 11:54

Günlük işlem montanı 5 trilyon $ aşan Forex piyasalarında16-17 Eylül’de gerçekleşecek Fed toplantısına geri sayım sürerken, diğer yandan ise 1 Kasım Genel Seçim öncesi kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in 18 Eylül’deki Türkiye’nin not ve görünümünü değerlendirmesi Dolar ve TL’de bu hafta oldukça hareketlilik yaşatacak. ABD’nin son faiz Haziran 2006 yılı toplantısında artırılırken, 9 yıl sonrasında ABD’de ilk faiz artışı ne zaman olacak merak konusu oldu. Yatırımcılar Fed ve Fitch’in yanı sıra ABD’den sonra faiz artırması beklenen İngiltere’nin enflasyon ve işsizlik rakamlarını takip edecekler.

Ø  İlk faiz artışını Eylül ayında yapacağı yönünde fikir birliği içerisine giren ekonomistlerin oranı %80’den %49’a geriledi. Fed’ in faiz artırmayacağını düşünenler arasında yer almaktayım. ABD Merkez Bankası Fed’ in istihdam piyasasına yönelik endişesi kalmazken, enflasyon ve saatlik ücretler gibi kalemlerde daha yeni fiyat baskısı görmeye başlamışken, erken davranmanın daha riskli olabileceğini düşünerek Aralık ayında faiz artışını daha uygun buluyorum. Erken davranmanın maliyeti, geç kalmanın maliyetinden daha yüksek olabilir.

Ø  Kamu borcunun düşük olması, özel sektörün borç çevirmede ve bankaların kredi vadelerini uzatması gibi faktörler, Türkiye’nin not görünümü yatırım yapılabilir seviyede tutuyor. Ancak seçim ortamı, ülke sınırları içerisinde yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle piyasada ‘güven’ algısının bozulması not görünümünü ‘stabil’ den ‘negatife’ revize edilebileceğini düşünmekteyim.

Türk Lirasında Algı Bozuldu

Dışarıda Dolar ve Euro diğer para birimleri karşısında sakinliğini korurken TL bu iki para birimi karşısında sepet bazlı değer kaybına uğraması, liraya yönelik algının bozulduğunu açıkça ortaya koyuyor. Böylelikle ucu yeni rekorlara açık hale gelen USDTRY paritesinin kısa sürede 2.90 seviyesinin altına gerilemesi mevcut şartlar iyileşmedikçe olanaksız gibi gözüküyor. Türk Lirası sene başından bu yana %24 değer kaybetti. Seçim, Fed, artan terör olayları, hisse senedi ve tahvil bazlı varlıklardan portföy çıkışları Türk Lirasında değer kaybını artırırken 3 aylık süreçte Forward kurlarına bakıldığında USDTRY’yi 3.15 -3.20 bandını test etmesi bekleniyor.



Yabancılar BIST Endeks Öngörülerini Düşürdü

Citi hafta başında Türk hisse senetlerine yaptığı değerlendirmede, politik belirsizliklerin, TL’de görülen hızlı değer kaybının, çok düşük görülen tahvil risklerinin artışa geçmesi, endeks performansının zayıf görülmesi ve gecelik faizlerde oluşan artış faktörlerine bağlı olarak Türk hisse senetlerine ilişkin görünüm ve beklentilerini aşağı yönlü revize etti.

Açıkçası yabancı raporlara olduğundan fazla güvenmek yanlış olur. Ancak bu noktada raporun yansıttığı dil önemli diye düşünüyorum. Borsa İstanbul’da yabancı oranı Eylül ayında %65’ten %64’e geriledi.  Sene başından bu yana ise BIST 100 endeksi USD bazında %36 değer kaybetti.

BIST 100 endeksi 70000 üzerinde tutunmada zorlanırken, içinde bulunduğumuz bu süre zarfında düşüş etkili olacaktır. Kısa vade içerisinde 70000 altı denemelerin görülebileceği endekste minimum işlem stratejimiz kurum olarak devam ederken, 73000-74000 düzeyine olası atakların pozisyon kapatılması için uygun olduğunu düşünüyoruz.



Beste Naz Süllü / www.integralmenkul.com.tr/ 
İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı