Varlıklı sığınmacı Avrupa’ya geçti

13.01.2016 09:47

Suriyeli sığın-macılar, geçici kimlik belgesi düzenleme tarihinden 6 ay sonra çalışma izni için başvura-bilecekler. İş bulabilirlerse kimlik belgesi verilen, ikamet ettikleri illerde çalışabilecekler.

Acaba “çalışma izni alabilecek durumda ”kaç Suriyeli sığınmacı var?”  
(1) Sınırdan geçen Suriyeli sığınmacı sayısını tam olarak bilmiyoruz.  
(2) Sığınanlardan kaçının değişik yollardan Türkiye’yi terk ettiklerini bilmiyoruz.
(3) Sığınmacıların kadın-erkek-çocuk ayrımını, yaş ve eğitim durumunu, çalışmaya istekli olan kadın ve erkeklerin özelliklerini ve sayılarını bilmiyoruz.

2 MİLYON SURİYELİ GİRİŞ YAPTI

Devamlı olarak tekrarlanan, Suriyeli sığınmacı sayısı 2 milyonu geçtiği şeklinde. Kamplarda 270 bin sığınmacının olduğu, kalanının şehirlere dağıldığı söyleniyor.
Suriye’den sığınmacı girişleri başladığında, sığınmacıları kontrole alamadık. Daha sonra da sığınmacıların ülke içinde dağılımını izleyemedik.
Açık anlatımla, kamuda sığınmacılarla ilgili kayıt ve takip sistemi yok. Bunun için değişik üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları araştırmalarla sığınmacıların durumunu belirlemeye çalışıyorlardı. Ama artık çalışamıyorlar.

KAYIT BİLGİ YOK

İçişleri Bakanlığı’ndan yasak geldi. İçişleri Bakanlığı’nın, ilgili tüm kurumlara, üniversitelere, derneklere gönderdiği 22 Nisan 2015 tarihli yazıyla, “Geçici koruma sağlanan Suriyeli yabancılara yönelik, kişisel verileri toplamayı da içeren saha çalışmalarının” bundan böyle “İçişleri Bakanlığı’nın izni alınmadan yapılamayacağı” bildirildi.

Acaba, değişik yollardan, genelde deniz yolundan Batı ülkelerine geçen Suriyeli sığınmacı sayısı ne kadar? Türkiye’ye giriş yapanların ne kadarı çıkış yaptı?

Suriyeli sığınmacılar konusuna ilgi duyanların tahminlerine göre, sığınmacıların maddi durumları yeterli olanlar, meslek sahipleri, gençler Türkiye’den değişik yollardan çıkış yaptı. Türkiye’de kalan sığınmacı sayısı yarıya, hatta yarının altına indi. Kalan sığınmacılar, maddi durumları ya çok iyi, ya çok kötü olanlar.

12 AYDA 860 BİN ÇIKIŞ VAR

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) kayıtlarına göre, 2015 yılında 12 ayda toplam 860 bin sığınmacı Ege Denizi’ni geçerek Türkiye’den Yunan sahillerine ulaştı.

Kötü deniz şartlarına rağmen 2016 yılının ocak ayı başından bu yana her gün ortalama 1.700 sığınmacının Türkiye’den Yunan adalarına geçtiği belirtiliyor.

Dikkat buyurunuz, bunlar sadece 2015 yılına ait ve 2016 yılının ilk günlerine ait rakamlar.

Suriye’den önemli sayıda yeni girişler olmadığına ve de Batı ülkelerine çıkış yapanların sayıları (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin açıklamalarına göre) 1 milyona anlaştığına göre, Türkiye’deki sığınmacı sayısı yarıya inmiş olabilir.

Daha önceleri değişik şehirlerde sığınmacılar sokaklarda daha fazla görülürdü. Son zamanlarda sokaklarda dolanan Suriyeli sayılarının azalması da dikkati çekiyor.

AB’nin verdiği sözleri, vaat ettiği maddi desteği yerine getirmeden, Suriyeli sığınmacılar sorununun yavaş yavaş önemini kaybetmeye başladığı görülüyor.
(Ne var ki sığınmacılarla ilgili ciddi araştırma ve tespitleri hâlâ yapamadık. Değerlemelerimiz, yorumlarımız  tahminlere ve söylemlere dayanıyor.)